G4Media.ro

Veniturile principalilor producători ruşi de gaze şi petrol au scăzut cu 41%,…

Sursa foto: European Council

Veniturile principalilor producători ruşi de gaze şi petrol au scăzut cu 41%, în perioada ianuarie-septembrie 2023 – Banca Centrală a Rusiei

Veniturile realizate de cei mai mari producători ruşi de gaze şi petrol au scăzut cu 41% în primele nouă luni din 2023, se arată în raportul de stabilitate financiară publicat joi de Banca Centrală a Rusiei, pe fondul declinului exporturilor şi al preţurilor, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Preţul ţiţeiului rusesc (Urals) a scăzut în perioada ianuarie-septembrie 2023 cu 26%, în medie, în timp ce exporturile prin reţeaua de conducte a Transneft a înregistrat un declin de 8% comparativ cu primele nouă luni din 2022, a precizat Banca Rusiei.

Restricţiile internaţionale impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, inclusiv un plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de ţiţei, aplicat de G7 (grupul statelor puternic industrializate), au creat o situaţie în care ţiţeiul rusesc se vinde la un discount semnificativ de preţ faţă de ţiţeiul Brent.

Producătorii ruşi de petrol au redirecţionat exporturile spre China şi India, ceea ce a creat dificultăţi legate de plată. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că India vrea să plătească ţiţeiul rusesc în rupii, iar Banca Centrală a Rusiei le-a cerut exportatorilor să nu accepte această valută. Ca soluţie temporară, importurile de petrol au fost plătite cu o combinaţie de yuani chinezeşti, dolari Hong Kong şi dirham UAE, adaugă sursele.

Dar Moscova a făcut faţă presiunilor mai bine decât se aşteptau analiştii. Ministerul de Finanţe din Rusia se aşteaptă acum la un deficit bugetar de aproximativ 1% din PIB în 2023, faţă de un nivel de 2% din PIB previzionat anterior.

Igor Sechin, şeful gigantului energetic rus Rosneft, a criticat Banca Centrală a Rusiei pentru că nu a înfiinţat un mecanism transfrontalier de plată.

În raportul publicat joi, Banca Centrală a Rusiei a precizat că ponderea plăţilor în yuani chinezeşti în totalul exporturilor ruseşti a crescut la 35% în septembrie, de la 13% în ianuarie, în timp ce ponderea rublei rămâne „semnificativă”, la 39% în septembrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...