G4Media.ro

Venezuela își redeschide frontierele terestre cu Columbia / Au fost îndepărtate containerele…

sursa foto: captura harti

Venezuela își redeschide frontierele terestre cu Columbia / Au fost îndepărtate containerele care blocau de peste doi ani podul Simon Bolivar

Venezuela a anunţat luni redeschiderea frontierelor sale terestre cu Columbia, după mai bine de doi ani de la închiderea lor în 2019 în plină criză politică şi diplomatică între ele, relatează Agerpres, conform AFP.

„Cu începere de marţi, vom proceda la o deschidere comercială între ţările noastre”, a declarat la televiziunea naţională vicepreşedinta Delcy Rodriguez, explicând că „începe o pagină nouă”.

În cursul dimineţii, au fost îndepărtate containerele care blocau de peste doi ani podul Simon Bolivar dintre oraşul venezuelean San Antonio de Tachira şi Cucuta din Columbia, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse.

În 2019, aproximativ 40.000 de persoane tranzitau zilnic prin această lucrare foarte simbolică. Blocarea sa a generat proteste în partea venezueleană.

Venezuela şi-a închis frontierele terestre în februarie 2019 în timpul disputei politice dintre preşedintele Nicolas Maduro şi liderul opoziţiei Juan Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar de aproximativ 50 de ţări, printre care Statele Unite şi Columbia.

Caracasul a întrerupt şi relaţiile diplomatice cu Bogota după recunoaşterea lui Juan Guaido ca preşedinte interimar de către Columbia.

Opuse ideologic, cele două ţări au 2.200 de kilometri de frontiere comune.

Închiderea frontierelor terestre a continuat după declanşarea pandemiei de COVID-19.

În iunie, Bogota şi-a redeschis frontierele unilateral, măsură pe care preşedintele Maduro a descris-o atunci ca fiind „intempestivă”, reclamând o „deschidere controlată”.

Mii de persoane continuă să tranziteze clandestin între cele două ţări.

„Este timpul să putem merge şi veni liber fără a avea probleme cu fraţii noştri columbieni”, a declarat pentru AFP Rafael Gomez, proprietarul unui parking de camioane la frontieră.

El a ţinut să adauge că închiderea podului a afectat grav economia locală puternic dependentă de tranzit. A

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter