G4Media.ro

Vasile Dîncu: ”Este necesar un nou fundament pentru postura NATO de descurajare…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Vasile Dîncu: ”Este necesar un nou fundament pentru postura NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic. Trebuie să trecem de la o Prezenţă Înaintată, la o Apărare Înaintată credibilă, adaptată la noul context securitar”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat, la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, desfăşurată la Bruxelles, că este necesar un nou fundament pentru postura NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic, la nivelul tuturor domeniilor operaţionale. „Trebuie să trecem de la o Prezenţă Înaintată, la o Apărare Înaintată credibilă, adaptată la noul context securitar”, a declarat el.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a participat, miercuri şi joi, la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, discuţiile fiind axate pe definirea pachetului decizional şi a perspectivelor strategice, care vor oferi substanţă Summit-ului de la Madrid, de la sfârşitul acestei luni.

Potrivit MApN, reuniunea a debutat cu o cină de lucru, cu participarea reprezentanţilor statelor partenere ale NATO – Finlanda, Suedia, Georgia şi Ucraina, în cadrul căreia au fost discutate situaţia actuală din Ucraina, precum şi posibilităţile creşterii sprijinului pentru partenerii estici. În prezenţa oficialilor UE, au fost analizate perspectivele de dezvoltare ale parteneriatului strategic NATO-UE, rolul ambelor organizaţii pentru consolidarea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi abordarea provocărilor de securitate.

Ministrul Vasile Dîncu a subliniat impactul acţiunilor Rusiei şi implicaţiile pentru securitatea Euro-Atlantică şi a evidenţiat necesitatea menţinerii solidarităţii aliate şi sprijinului pentru Ucraina. Totodată, oficialul român a accentuat importanţa consolidării sprijinului pentru Republica Moldova şi Georgia, state partenere vulnerabile la ameninţarea rusă.

Ministrul Apărării a salutat şi contribuţiile substanţiale ale Finlandei şi Suediei la securitatea Euro-Atlantică şi a reiterat sprijinul României pentru un proces rapid de aderare la NATO a acestor doi parteneri.

„Este necesar un nou construct şi un nou fundament pentru postura NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic, la nivelul tuturor domeniilor operaţionale. Trebuie să trecem de la o Prezenţă Înaintată, la o Apărare Înaintată credibilă, adaptată la noul context securitar. Avem speranţa că Summit-ul de la Madrid va confirma angajamentul aliat pentru acest deziderat”, a declarat ministrul Vasile Dîncu.

Totodată, au fost trecute în revistă evoluţiile în planul eforturilor vizând partajarea echitabilă a responsabilităţilor (Burden Sharing/BS) la nivel aliat. Oficialul român a evidenţiat decizia României de a suplimenta bugetul alocat Apărării la 2,5 % din PIB, începând cu anul 2023.

„Finanţarea comună se află în centrul succesului Alianţei în îndeplinirea sarcinilor sale. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie clară de un angajament solid şi adaptat la cerinţele Agendei NATO 2030. Am susţinut cu fermitate propunerile Secretarului General de a creşte bugetele finanţate în comun ale NATO, pentru a implementa deciziile adoptate la Summit-ul NATO din 2021”, a punctat ministrul Apărării.

sursa: News.ro, Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. eu stiu ca :

  Rautatea si Violenta ..

  sunt inacceptabile.

 2. Măi guvern de general plagiat, schimbă panarama asta de dâncu, și pune un mninistru la apărare care stie ce este armata mai bine decât generalul vără vorbe…

  • @bereta neagra
   ai impresia gresit ca ciuca stie
   1.facut general in 2003 de iliescu
   2.a castigat o batalie ce se daduse cu o saptamana inainte
   3.asta cu plagiatul,alta minciuna,scamatoria aia de 136 pagini i-a scris-o un asistent.cunosc procedura de la ofiteri superiori din sistem,asta asa ca sa nu ziceti ca „vorbeste gura fara Mine”
   ps.e infanterist,adica iepuras de camp,poate il intrebati ce forte blindate are ro dupa ce a fost 8 ani seful mstm ministrul apararii si prim ministru.Va spun Tot EU.6 tancuri,niste tab-uri antice si cateva pirahnia neinarmate.

 3. „securitar” ?! Vine de la fosta securitate, cumva?

  • @Doran
   purcelusul mangalita ciuca a mai inventat un cuvant”a siguranta”,probabil de la siguranta statului dinainte de ww2,oricum era si aia o mizerie,se ocupa cu intrigi de budoar ale camarilei regale.
   acum.vasile dincu.inapt,incompetent din faculta de la filozofie ,sociologie,sondaje masluite,acum esuat ca o balena in „stiinte militare”,se numeste „Advance Defence” adica avanasata nu inaintata,inaintat in varsta este acest rob din zona cluj.primul pe care il va baga „la inaintare” este ficiorul lui de 22 anisori,numa bun rezervist volutar,donator de sange,organe sau membre.

 4. Faceți-l sa tacă pe Dancu! E o rusine.

 5. De ce nu il intreaba nimeni de cozile imense de la pasapoarte???