G4Media.ro

Vasile Dîncu: E exclus un război pe teritoriul României pentru că e…

Sursa foto: Twitter / NATO eFP Battlegroup Lithuania

Vasile Dîncu: E exclus un război pe teritoriul României pentru că e exclus un conflict NATO-Rusia/ Probabilitatea unui atac asupra țării noastre tinde spre zero

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a afirmă că un război pe teritoriul României este, în acest moment, exclus, aşa cum o arată toate analizele NATO, iar probabilitatea unui atac asupra ţării noastre „tinde spre zero”.

„În principiu, toate analizele pe care le face NATO şi le facem şi noi împreună cu aliaţii noştri din NATO spun că în acest moment e exclus un război pe teritoriul României, pentru că e exclus un conflict militar între NATO şi Rusia. Sunt mai multe raţiuni de factură strategică pentru care se consideră că e cel mai bun acest scenariu. Nu cred că Rusia, în afară de unele lucru pe care vrea să le rezolve pe terenul fostei URSS, într-o utopie de reîntregire a Rusiei Ecaterinei a II-a sau a lui Petru cel Mare, nu cred că se poate întâmpla să atace o ţară NATO şi acest lucru să ducă la un conflict generalizat. Ar fi o dovadă de nebunie şi nu credem în acest scenariu”, a declarat, miercuri, Dîncu la TVR.

Întrebat cât de probabil este, pe o scară de la 1 la 10, ca România să fie atacată, ministrul Apărării a răspuns că probabilitatea „tinde spre zero în acest moment”. ” 0,1, aproape de 1″, a adăugat Vasile Dîncu.

El a făcut apel la cetăţeni „să stea liniştiţi” cu privire la posibilitatea unui atac din partea Rusiei.

„În domeniul militar, experţii militari ştiu foarte bine care este echilibrul sau dezechilibrul de forţe la un moment dat. Putin a amplasat 150.000 de soldaţi la graniţa Ucrainei, atât cât i-ar putea permite, spun specialiştii (…), să desfăşoare pe teritoriul Ucrainei o bătălie pentru o anumită perioadă, pentru că nu se ştie cât ar putea să reziste aici. De aceea, nu e cazul, indiferent de ceea ce încearcă să impresioneze preşedintele Vladimir Putin, nu e cazul să ne gândim în acest moment, la nivelul societăţii civile, la nivelul cetăţenilor, la o asemenea posibilitate. Evident că această posibilitate e luată în calcul, dar mi se pare total improbabilă în acest moment. Eu cred că oamenii pot să stea liniştiţi din acest punct de vedere”, a spus Dîncu.

Acesta a arătat, însă, că un război în regiune ar avea alt tip de consecinţe asupra României.

„Sunt alte consecinţe ale unui război în zonă care pot însemna suferinţă şi pierderi şi în România, dar nu pierderi de vieţi omeneşti. Pierderi în ceea ce priveşte resursele de energie, noroc că nu suntem dependenţi 100% de Rusia, cum sunt alte ţări, sau nici într-un procent atât de mare. Poate fi bulversată activitatea băncilor datorită blocajului şi poate fi afectat comerţul, de exemplu, cu Rusia. Există şi comerţ românesc în Rusia. Nu este atât de mare, nu avem relaţiile atât de extinse cu Rusia, dar există. (…) Poate fi bulversată, de exemplu, prin războiul electronic, activitatea unor instituţii, pentru că în domeniul acesta, al războiului electronic, nu poţi opri la graniţă atacurile de genul acesta. (…) Dar acestea nu sunt consecinţe care ar putea să pună viaţa oamenilor în pericol”, a asigurat ministrul Vasile Dîncu.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Twitter / NATO eFP Battlegroup Lithuania

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Bai adormitule, le trimitem si noi niste rachete ucrainienilor asa pe ascuns? Cu cat reusesc sa casapeasca mai multi mujici, cu atat mai bine pentru noi.

  • Daca vrea vreun untermensch sa reinfiinteze scoli in limba romana in Ucraina? sau daca incearca sparanghelologul sa recupereze Insula Serpilor?

 2. Cum sa conteze ce spune Dincu? La cata credibilitate are, daca am gandit ca nu vor veni rusii peste noi, abia acum, dupa afirmatia lui Dincu, incep sa am indoieli ca n-ar veni.

 3. Hmmm.

  Pentru cei pasionati de matematica, sa observati ca probabilitatea exprimata de dl Dancu e probabilitate conditionala:
  P(atac) = 0 daca Putin nu e nebun.
  daca e nebun, P(atac) = X.
  Deci mai ramane de calculat cat de nebun e Putin, ca sa afli P(atac) = X * P(Putin e nebun).

  Si o curiozitate: care sunt sanctiunile Romaniei pentru firmele cu capital rusesc, care oricum nu prea platesc impozit, de genul Lukoil sau Alro?

 4. Dancu supraevaluat… de fapt tebuie sa tragi apa dupa el !

 5. La cât de gravă e situația internațională, trebuie suspendate luptele politice interne.

 6. Cică tinde, auzi!!!!

 7. M-am vaccinat cu bovid. E pentru bovine deci perfect si pentru mine 🤣

 8. Eu nu-s inconstient cum e Dâncu. Situația poate lua o întorsătură în orice moment. Ruși-s dracu !

 9. DINCULE cine te-a pus ministru ? de ce dracu nu ai ramas sa faci sondaje ca la asta te pricepi . Habar nu ai pe ce lume traiesti .

 10. După Ucraina vrea sa iasă ro din NATO,dece?