G4Media.ro

Vasile Dîncu, după ce Marcel Ciolacu a declarat că societatea românească nu…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Vasile Dîncu, după ce Marcel Ciolacu a declarat că societatea românească nu este pregătită să aplice decizia CEDO privind protecția legală a cuplurilor de a același sex: A fost o expresie nefericită, nepotrivită

Fostul ministru al apărării, Vasile Dîncu, a declarat, miercuri, la Radio Românul, că premierul Marcel Ciolacu a folosit o ”expresie nepotrivită, nefericită”, atunci când a declarat că socieatea românească nu este pregătită să aplice decizia CEDO care obligă statul român la recunoașterea și protecția legală a cuplurillor formate din persoane de același sex. România nu este pregătită să accepte parteneriatul civil, a declarat premierul Marcel Ciolacu într-un interviu recent la Europa FM.

”A fost o expresie nefericită. E adevărat că nu este pregătită România pentru asta, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să o pregătim noi. Este obligația noastră, a politicienilor”, a declarat Vasile Dîncu.

  • ”Și eu cred, îl cunosc foarte bine pe Marcel Ciolacu, el nu a făcut o greșeală de atitudine. El este un om deschis, militează continuu să devenim moderni, occidentali, să înțelegem drepturile oamenilor indiferent de orientarea politică, ideologică, sexuală sau de altă  natură. Expresia este una nepotrivită, nu a fost una fericită. E adevărat, poate că România nu e pregătită ca mentalitate să accepte noul din această perspectivă, dar nu poți să spui că nu este pregătită să accepte niște reguli impuse de CEDO. Aici este vorba de altceva. Asta trebuie să facă și guvernul, asta trebuie să facă toate instituțiile, să pregătească societatea pentru viitor. În sensul că trebuie să constrângem societatea ca atunci când nu vrea să se schimbe, să accepte lucrurile pe care le-am acceptat cu toții prin tratate. Adică nu putem să fim o insulă. Vrem să ni se facă dreptate la CEDO, la Curțile Internaționale, și noi după aceea spunem că nu respectăm acest lucru. A fost o expresie nefericită. E adevărat că nu este pregătită România pentru asta, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să o pregătim noi. Este obligația noastră, a politicienilor. (…) Cu siguranță că va corecta, dacă s-a înțeles așa va corecta acest lucru într-un discurs mai amplu. S-a gândit cu singuranță că noi ca mentalitate nu suntem….Noi suntem destul de patriarhali, suntem în același timp un stat laic, dar nu există nici o activitate în care să nu fie un sobor de preoți”, a declarat Vasile Dîncu la Radio Românul.

Context

România trebuie să prezinte până pe 25 martie propunerile de măsuri în urma deciziei CEDO referitoare la recunoașterea și protecția legală a cuplurillor formate din persoane de același sex. „Nu e pregătită societatea românească. Nu este nici prima, nici ultima care condamnă. România a fost condamnată și pentru tratamentul din închisori. Nu este una dintre prioritățile mele și, repet, nu cred că România este pregătită în acest moment”, a spus declarat Marcel Ciolacu la Europa FM săptămâna trecută.

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a solicitat Guvernului, Parlamentului și ministerelor să ia măsuri pentru aplicarea deciziei CEDO în cauza Buhuceanu și alții vs România privind protecția familiilor formate de persoane de același sex, potrivit unei scrisori trimise Parlamentului, consultată de G4Media.

În scrisoare, ministrul subliniază că „statul român are oblicația ca, cel târziu până la data de 25.03.2024, să prezinte CM (Comitetului Miniștrilor, n.red.) informații privind măsurile adoptate sau avute în vedere pentru a răspunde încălcărilor Convenției constatate de Curte”.

Pe data de 23 Mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea formulată de Asociația ACCEPT și 21 de familii împotriva Statului Român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția CEDO, ”dreptul la respectarea vieţii private şi de familie” în cauza Buhuceanu și alții vs România. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a explicat la vremea respectivă pentru G4Media.ro că prin această decizie, România este obligată să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex.

În septembrie, CEDO a respins contestația făcută de Guvern în cauza Buhuceanu și alții vs România privind protecția familiilor formate de persoane de același sex, astfel că hotărârea a devenit obligatorie.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. „să pregătească societatea pentru viitor. În sensul că trebuie să constrângem societatea ca atunci când nu vrea să se schimbe”. 🙂 cu 1 galeata 2 sticle de ulei ati reusit. FELICITARI!!!!!

    • Si au prelua.t idee de pomana electora.la si AUR, Simion le trimite „ghiozda.ne” si ser.vicii medicale. Le este teama, minori.tatea de care ei vorb.esc nu e chiar asa minori.tate la care se gandes.c ei. In maxim 8 ani de acum inco.lo generatii.le care acum sunt huli.te ca fiin.d niste copilasi fara min.te vor vote in consecin.ta. AUR si PSD vor avea cel mai mult de pier.dut!

  2. Altul cu constrângerile, ei chiar cred că de aceea sunt aleși de popor, că să aibă cine să-i constrângă. Un fel de tortionar, nu de partener al alegătorilor, dulău de stana nu pastor. Ne obligă să îl și iubim, să îl și votam?

    • Dancu e dula.ul lui Simi.on. Pe cand se intal.neau astia 2 plus Pon.ta incepea lume.a sa afle de ce a aparut AUR si pentru ce.

  3. Nevericire este ca inca in 2023 ganditi ca in epoca de piatra.

  4. Noi nu intelegem ceva, Ciolacu se crede mai evoluat ca votantii lui si el e pregatit?