G4Media.ro

Vânzarea Rompetrol: O subsidiară a grupului chinez interesat de preluare anunță că…

Vânzarea Rompetrol: O subsidiară a grupului chinez interesat de preluare anunță că nu-și mai poate plăti datoriile

Problemele financiare pentru grupul chinez către care KazMunaiGaz urma să vândă pachetul majoritar al KMG International (Rompetrol), China Energy Fund Committee (CEFC China), continuă să se acutizeze. CEFC Shanghai International Group, o subsidiară a CEFC China, a anunțat luni că nu poate să-și plătească datorii în valoare de aproximativ 277 de milioane de euro (2,09 miliarde de yuani chinezești), potrivit Reuters.com. Anunțul vine după ce, în februarie, fondatorul și președintele CEFC China, Ye Jianming, a fost arestat fiind suspectat de infracțiuni economice. G4Media.ro a anunțat, în premieră, că un investitor american este interesat de preluarea Rompetrol, al doilea jucător pe piața de petrol și gaze din România, după ce anunțata vânzare către CEFC China a intrat în impas.

Este pentru prima dată când CEFC Shanghai International Group nu își plătește datoriile.

Vânzarea pachetului majoritar, 51%, al grupului KMG International (Rompetrol) de KazMunaiGaz către CEFC China a intrat în impas din momentul în care compania chineză a fost prinsă într-un uriaş scandal de corupţie. Totul a început în Statele Unite, în noiembrie 2017, când un fost ministru de interne din Hong Kong, Patrick Ho Chi-ping, care fusese și secretar general al China Energy Fund Committee, a fost arestat la New York sub acuzația că a luat parte la o tentativă de mituire a preşedintelui statului african Ciad, Idriss Déby, şi a ministrului afacerilor externe din Uganda, Sam Kutesa, în schimbul acordării de contracte pentru CEFC. Ulterior, în martie, scandalul de corupţie s-a extins la vârful grupului, fiind arestat fondatorul și președintele CEFC China, Ye Jianming. Arestarea acestuia ar fi fost ordonată direct de către preşedintele Chinei, Xi Jinping, potrivit unor informații publicate în ediția online a cotidianului din Hong Kong „South China Morning Post”.

Ca urmare a arestării lui Ye Jianming, CEFC China a fost pusă sub jurisdicţia statului chinez, iar o societate de investiţii controlată de Guvernul municipal din Shanghai a preluat conducerea şi operaţiunile zilnice ale grupului.

După arestarea şefului companiei şi acţiuni în instanţă ale unor parteneri de afaceri, CEFC China a luat decizia să-şi vândă întregul portofoliu de proprietăţi imobiliare, cele mai valoroase dintre acestea fiind în marile oraşe din China, Europa şi în SUA – unele dintre ele chiar în Trump World Tower din Manhattan, New York, care a fost construit de actualul președinte al SUA, Donald Trump.

KazMunaiGaz a anunţat oficial, în 19 martie, citat de Reuters.com, că tranzacţia cu chinezii de la CEFC China a fost amânată până la finalul lunii iunie, pe motiv că nu au fost îndeplinite toate condiţiile, fără a specifica însă care sunt acestea.

Investitorul american interesat de preluarea pachetului majoritar al grupului KMG International (Rompetrol), scria, în exclusivitate, G4Media.ro, este reprezentat de Don Laguardia, un specialist în investiţii pe pieţele emergente. Nu este cunoscută identitatea investitorului american, dar, pe profilul de LinkedIn al lui Don Laguardia, scrie că acesta este managing member al fondului de investiţii Frontier Capital, specializat în tranzacţii pe pieţele de tehnologie.

(Surse foto: Facebook / Rompetrol – KMG International)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...