G4Media.ro

Vânzarea Pro TV: Un influent senator american cere investigarea tranzacției prin care…

Vânzarea Pro TV: Un influent senator american cere investigarea tranzacției prin care un oligarh ceh apropiat de China preia compania – mamă

Senatorul american Marco Rubio (Partidul Republican, fost candidat în alegerile interne din 2016) a cerut într-o scrisoare trimisă Secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin, și Procurorului General, William Barr, investigarea implicațiilor pentru securitatea națională a Statelor Unite a preconizatei vânzări de către concernul american AT&T a companiei Central European Media Group Enterprises (CME) către compania cehă PPF, deținută de afaceristul Petr Kellner, transmite Europa Liberă, citată de Rador.

Central European Media Group Enterprises (CME) este compania – mamă a Pro TV, cel mai urmărit post de televiziune din România.

Senatorul republican din Florida sugerează că firma PPF ar acționa în interesul guvernului Chinei și Partidului Comunist Chinez. Rubio avertizează că, dacă vânzarea CME nu va fi obiect de anchetă în Comisia pentru investiții străine în Statele Unite (CFIUS), aceasta ar dăuna „eforturilor diplomatice ale Statelor Unite de a contracara interferența politică a Partidului Comunist Chinez în guvernări și societăți străine”.

Tranzacția așteaptă în acest moment aprobarea autorității europene de concurență.

Rubio explică în scrisoare că firma cehă PPF, a lui Petr Kellner, își adună cam o treime din profituri acordând credite de consum în China, o afacere „precară politic”, care depinde de acordarea unei licențe nebancare de către autoritățile chineze. „Drept urmare – scrie Rubio – dl. Kellner și companiile lui sprijină activitățile maligne ale Chinei în străinătate”. Senatorul spune că în Serbia, de exemplu, firme de telecomunicații din cadrul PPF lucrează cu concernul chinez Huawei la dezvoltarea de rețele 5G, iar în Cehia PPF a finanțat o campanie de PR pentru îmbunătățirea imaginii publice a Chinei.

Senatorul american scrie că firma de media CME, pe care AT&T o vinde lui Kellner, operează în Cehia, ca și în Bulgaria, România, Slovacia și Slovenia, și ar avea o audiență de aproximativ „97 de milioane de oameni”.

„Statele Unite au interesul de a menține în străinătate un climat media liber și deschis”, notează Rubio.

Rubio este co-președintele Comisiei Congresional-Executive pentru China (CECC), o comisie bipartizană și bicamerală, ca și membru în Comisia de Relații Internaționale din Senat și în Comisia Selectă din Senat pentru Servicii de Informații.

Într-o replică la scrisoarea senatorului american, grupul de companii PPF a spus joi, 27 februarie, că Marco Rubio ar avea informații „false”, provenite de la politicianul ceh Pavel Fischer (care a sesizat poliția cehă în legătură cu activitățile „pro-chineze” ale PPF).

Context. Una dintre firmele deținute de miliardarul ceh Petr Kellner, noul proprietar al PRO TV, a angajat o companie de PR, pentru a promova regimul comunist din China în societatea cehă, transmite Aktuálně.cz. Conform jurnaliștilor cehi, compania de PR a creat în acest scop o rețea de experți, jurnaliști și politicieni, mulți dintre ei neștiind exact în ce sunt implicați. Firma de PR, în loc să îmbunătățească imaginea companiei miliardarului, lucra, de fapt, la îmbunătățirea imaginii regimului comunist chinez în Republica Cehă.

Kellner este, potrivit presei locale, unul dintre apropiații președintelui Milos Zeman, un pro-rus convins și un militant pentru reorientarea Cehiei spre Rusia și China. În 2014, Kellner și Zeman au fost protagoniștii unui scandal politic major după ce presa locală a scris că președintele s-a întors dintr-o vizită de stat în China cu un avion privat închiriat de miliardar. Kellner participase la întâlnirea dintre președinții Zeman și Xi Jinping, dat fiind că el operează și pe piața din China afaceri în domeniul împrumuturilor nebancare (prin compania Home Credit), dar și în domeniul telecom, unde compania O2 are un parteneriat cu Huawei.

Foto: Petr Kellner (captură youtube)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Sa le numească pe Jurova și Kovesi in Consiliul de administrație! Îl pot reseta și pe Brucan!

  2. Asta de stire de interes!

    Asta si cea cu recomandarea de la biserica pt a nu mai pupa icoanele…..neam de primitivi ce suntem:)))

    Hahhahaha…sa traiti, pardon..sa pupati bine

  3. Este cea mai importantă stire a zilei, dar nu oricine înțelege, că a venit vorba despre primitivi

  4. China vrea multe, imperiul copy-paste si-a luat nasul la purtare! Logica subreda comunista e in dezacord cu lumea libera, dar la noi merg toate matrapazlacurile intre lideri cu aceeasi ideologie: rupe-i pe cei care sunt inteligenti si muncesc, promoveaza lichelele de partid intru eternizarea miciunii, inselatoriei si sclaviei.

  5. Ce competente au amerlocii sa se amestece in vanzarea unui trust din Romania? E Romanistanul al 51-lea stat american si nu stim noi?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.