G4Media.ro

Valentin Popa: Nu mi s-a sugerat să-mi dau demisia; motivul este solicitarea…

Valentin Popa: Nu mi s-a sugerat să-mi dau demisia; motivul este solicitarea UMDR în domeniul Educaţiei

Valentin Popa a precizat joi că asupra sa nu au fost făcute presiuni să demisioneze din funcţia de ministru al Educaţiei, dimpotrivă, şi a explicat că a luat această decizie pentru că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor.

„Solicitarea UDMR este inacceptabilă (…). Este mai degrabă centrată pe sfera politicului decât pe profesori. (…) Eu nu pot să pun în pericol stabilitatea Guvernului sau majoritatea parlamentară prin acţiunile mele unilaterale. Prefer să mă retrag atunci când solicitările depăşesc o anumită limită – cea a conştiinţei mele. E logic ca o ordonanţă de urgenţă a Guvernului care să modifice Legea educaţiei trebuie iniţiată şi semnată de ministrul Educaţiei Naţionale şi am delegat dreptul de semnătură pentru a rezolva această problemă doamnei secretar de stat Irina Covaci, care răspunde de minorităţi. Nu mi s-a sugerat aşa ceva (n.r. – să-şi dea demisia). UDMR a solicitat introducerea unei ordonanţe de acest gen şi coaliţia aflată la guvernare a susţinut această solicitare. Am lăsat această solicitare să-şi parcurgă traseul, dar am declarat că eu nu semnez şi, în acelaşi timp, că îmi voi depune demisia dacă această ordonanţă de urgenţă îşi urmează cursul”, a declarat Popa la B1 tv, transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Viorica Dăncilă „au insistat” ca acesta să nu demisioneze. 

„Dar condiţiile sunt inacceptabile”, a punctat el. 

Valentin Popa a demisionat joi la prânz după ce în cursul dimineții a refuzat cererea lui Liviu Dragnea de a semna o ordonanță care să anuleze efectele unei ordonanțe criticate dur de UDMR, au declarat pentru G4Media.ro surse din PSD și din Guvern. Practic, Popa a refuzat să revină asupra OG din 23 august care a determinat UDMR să denunțe temporar protocolul de colaborare parlamentară cu PSD.

Popa a fost joi dimineață la biroul lui Liviu Dragnea din Camera Deputaților. Dragnea a declarat că au discutat despre problema OG privind predarea limbii române în clasele minorităților și a admis că ”de data aceasta Kelemen Hunor a avut dreptate”.

Popa nu a vrut să-i facă jocul politic al lui Liviu Dragnea în relația cu UDMR, mai ales că era convins că va fi ținta remanierii peste două săptămâni, potrivit surselor G4Media.ro.

De altfel, Valentin Popa a declarat după demisie că ”limba română nu este negociabilă”, potrivit Realitatea TV.

OG inițială promovată de Valentin Popa a interzis învățătorilor maghiari să predea limba română dacă nu aveau studii universitare de specialitate, ceea ce a dus la o adevărată revoltă a părinților și profesorilor din zonele cu minorități naționale.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri că până când nu se rezolvă problema predării limbii române în şcolile generale cu predare în limba maternă, nu poate fi deschis subiectul colaborării parlamentare pe proiecte legislative cu PSD – ALDE.

Miercuri, Kelemen Hunor a declarat că “nu e vorba de reînnoire a protocolului de colaborare cu coaliţia de guvernare. În momentul când am semnat, am semnat pentru 4 ani şi, dacă nu o întrerupe cineva (colaborarea – n.r.), e în vigoare. Noi, în fiecare sesiune, facem o analiză. În acest moment, eu am spus că, până când nu se rezolvă problema aceea din ordonanţa simplă din august, acel articol privind predarea limbii şi literaturii române în şcoala generală, clasele primare, nu putem să deschidem niciun alt subiect. Sper că în această săptămână se va rezolva şi atunci, sigur, putem lua priorităţile legislative şi ale lor, şi ale noastre, putem discuta alte amănunte. Până atunci, nu există acest subiect. Până când nu se va rezolva acea problemă din ordonanţa simplă din august”.

Reamintim că ordonanța care bulversează învățământul minorităților și a dus la demisia ministrului Educației a fost realizată de unul din grupurile de consilieri din jurul lui Liviu Dragnea, și nu de minister. Potrivit surselor citate, ordonanța a fost moneda de negociere cu care Liviu Dragnea a încercat să-și cumpere susținerea guvernării de la UDMR. Paradoxal, ordonanța a avut efectul contrar și a dus la pierderea susținerii din partea Uniunii. Citește aici mai multe detalii.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Parlamentul European a amânat pentru prima săptămână din noiembrie votarea unei rezoluții privind situația din România. Motivul: În perioada programată inițial, va susține un discurs în plen președintele Klaus Iohannis.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Am scapat de analfabetul „pamblica”…poate gaseste dracnea unul si mai prost…

  2. Foarte interesant, abia al 5-lea articol legat de cea mai importanta dezbatere a anului: ”motivul solicitarii sau a nesolicitarii demisiei ministrului”… Sunteti aproape la fel de boring ca sufleor…

  3. E ok daca nu i s-a cerut sa demisioneze !
    Ar dovedi insa cu asupra de masura ca demersul sau este sincer daca ar incepe sa faca personal efortul de a vorbi, scrie si citi corect in lb romana.

    PS. Dar nu un efort de autodidact, sa ne intelegem ! 😉

  4. Faceți bine maghiari din România să invățați limba țarii în care trăiți!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.