G4Media.ro

USR solicită adoptarea de urgenţă, în sesiunea extraordinară, a legilor de modificare…

Sursa Foto: Facebook/ Mihai Goțiu

USR solicită adoptarea de urgenţă, în sesiunea extraordinară, a legilor de modificare a Codului silvic pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri

Uniunea Salvaţi România (USR) a solicitat, vineri, adoptarea de urgenţă a legilor de modificare a Codului silvic pentru evitarea sesizării Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din cauza tăierilor ilegale de păduri din România.

Potrivit unui comunicat de presă al USR, modificările, la care parlamentarii acestui partid sunt iniţiatori şi co-iniţiatori, „sunt blocate la Camera Deputaţilor”, iar o mare parte dintre acestea răspund solicitărilor Comisiei Europene, din ultimatumul transmis României, joi, pe problema tăierilor ilegale şi a încălcării directivelor europene de mediu.

Dacă România nu se conformează în termen de o lună, riscă un proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, atrage atenţia USR.

„În cele două săptămâni ale sesiunii extraordinare a Parlamentului, este timp suficient pentru a adopta modificările la Codul silvic la Camera Deputaţilor, în condiţiile în care acestea au trecut deja, cu unanimitate, de Senat. Din păcate, atât în şedinţa de luni, din Comisia pentru agricultură şi silvicultură a Camerei Deputaţilor, cât şi în şedinţa maraton, de peste zece ore, de ieri, de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), am constatat că se încearcă fie amânarea adoptării legilor de modificare a Codului silvic, fie eliminarea articolelor care vizează stoparea tăierilor ilegale de păduri. Mai mult, s-au propus şi amendamente toxice, cum e celebrul „amendament Schweighofer”, de abrogare a articolului anti-monopol din Codul silvic, care i-ar permite companiei austriece să controleze piaţa răşinoaselor din România, în detrimentul procesatorilor autohtoni şi a cetăţenilor care au nevoie de lemn de foc”, a explicat senatorul USR Mihai Goţiu, membru în Comisia pentru ape şi păduri, unul dintre iniţiatorii modificărilor.

Printre măsurile propuse de USR „şi a căror blocare, ori amânare, se încearcă prin pasarea responsabilităţii între comisiile de specialitate de la Camera Deputaţilor şi MMAP”, se numără: trecerea de la vânzarea lemnului pe picior la vânzarea lemnului fasonat, completarea definiţiei materialelor lemnoase din Codul silvic, stoparea tăierilor de păduri din parcurile naţionale, transparentizarea procedurilor de aprobare a amenajamentelor silvice şi avizărilor de mediu pentru aceste amenajamente, facilitarea accesului în pădure pe jos şi cu bicicleta şi înăsprirea sancţiunilor (inclusiv încadrarea ca infracţiune a transportului ilegal de lemne).

O mare parte a acestor modificări se regăsesc în ultimatumul transmis, joi, României de Comisia Europeană din cauza tăierilor ilegale de păduri şi a încălcării directivelor europene de mediu, precizează comunicatul USR.

„După dezbaterile de la Senat, încheiate cu adoptarea transpartinică a modificărilor, a urmat un contra-atac la Camera Deputaţilor, încercându-se să se inducă ideea că ar afecta interesele administratorilor şi proprietarilor de păduri, publici şi privaţi, ori a industriei de prelucrare a lemnului şi prin întreţinerea unui conflict artificial între aceştia şi reprezentanţii societăţii civile. În realitate, stoparea tăierilor ilegale de păduri şi valorificarea lor sustenabilă, cu încurajarea procesatorilor autohtoni de mobilă, şi în acord cu normele de protecţie a mediului, este în interesul tuturor, atât din punct de vedere economic, cât şi al unui viitor sănătos pentru copiii şi nepoţii noştri. Furtul şi distrugerea pădurilor nu reprezintă dezvoltare sustenabilă, ci, pur şi simplu, furt şi distrugere”, a adăugat senatorul USR Mihai Goţiu.

Senatul a adoptat, în această sesiune, mai multe legi de modificare a Codului silvic, avându-i iniţiatori şi co-iniţiatori pe mai mulţi parlamentari de la USR.

Acestea au fost comasate şi se vor dezbate la Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, într-o singură lege.

„În Comisia pentru agricultură şi silvicultură de la Camera Deputaţilor au fost depuse, însă, mai multe amendamente menite să lase fără conţinut modificările adoptate de Senat, precum şi amendamente legate de alte articole din Codul silvic, a căror modificare nu s-a discutat la Senat. Printre acestea din urmă se numără propunerea de eliminare a articolului anti-monopol din Codul silvic, de care ar profita compania HS Timber Group (fostă Holzindustrie Schweighofer). Precedenta tentativă de eliminare a acestui articol din Codul silvic a stat la baza protestelor cu zeci de mii de oameni în stradă, în mai 2015, la Cluj, Bucureşti şi în multe alte localităţi din ţară şi diaspora. În urma divergenţelor de opinii din Comisia pentru agricultură şi silvicultură, s-a solicitat o şedinţă tehnică la MMAP, care a avut loc, ieri, cu participarea atât a reprezentanţilor administratorilor şi proprietarilor de păduri, cât şi a ONG-urilor de mediu. După peste zece ore de discuţii, s-a ajuns la un consens doar pe câteva modificări, astfel încât decizia se întoarce la comisiile de raport de la Camera Deputaţilor şi, apoi, la plen”, se mai precizează în comunicatul USR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Legi exista, dar nu se aplica. La fel si cu vanatoarea. Degeaba modifica in fiecare an de nu mai stie nimeni care este legea. Isi fac toti de lucru, plimba hartii, dar pe teren se duc diversi ecologisti care se straduiesc de multe ori fara niciun folos pentru ca politicienii zambesc pe sub mustati si isi vad de „treburile” lor.

  2. Într-un târziu poporul român se va deșteapta, dar ma tem ca va fi prea târziu, ce va fi fost de furat va fi furat, sau înstrăinat, care e mai grav, apel la care decide nu înstrăinati avuția națională decât unde este strict necesar, o sa ajungă generațiile urmatoare să nu aiba exemplu unde să construiască un simplu parc. Avuția statului nu este a noastră este a copiilor copiilor noștri,,.,., din păcate profitul rapid strică poporul ăsta și dă exemplu rău

  3. O sa se fure pana nu mai ramane nimic. Polticienii impreuna cu politisti, cu procurori, cu judecatori NU FAC NIMIC. Mai mult par in cardasie cu infractorii, cu hotii!

    Sau poate taiem padurile ca sa platim salariile si pensiile uriase ale casetelor de privilegiati, ale cumularzilor!