G4Media.ro

USR şi Forţa Dreptei au atacat la Curtea Constituțională legea Bode-Ciucă pentru…

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

USR şi Forţa Dreptei au atacat la Curtea Constituțională legea Bode-Ciucă pentru descurajarea protestelor: Este aberant să vii cu pedepse pentru tulburarea liniştii publice mai mari decât pentru uciderea din culpă

Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au anunțat, joi, că au sesizat Curtea Constituţională pe legea Bode-Ciucă de modificare a Codului penal, „lege aprobată rapid de majoritatea PSD-PNL-UDMR pentru a-i descuraja pe români să protesteze faţă de dezastruosul guvern patronat de Klaus Iohannis”. „Este aberant să vii cu pedepse pentru tulburarea liniştii publice mai mari decât pentru uciderea din culpă”, precizează cele două partide, potrivit News.ro.

Potrivit unui comunicat oficial, în sesizare este invocată încălcarea mai multor prevederi din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi din Constituţia României.

”Potrivit legii Bode-Ciucă, tulburarea ordinii şi liniştii publice ar urma să se pedepsească, în anumite condiţii (dacă persoana are, de exemplu, asupra sa „un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa”), cu închisoare cuprinsă între 1 an şi 4 luni şi 6 ani şi 8 luni, în timp ce pedeapsa prevăzută pentru ucidere din culpă este închisoarea de la 1 la 5 ani. Totodată, proiectul iniţiat de premier şi de ministrul de Interne nu cuprinde în expunerea de motive vreo justificare/fundamentare din perspectiva necesităţii majorării pedepselor (studii, statistici care să evidenţieze necesitatea agravării regimului sancţionator)”, afirmă USR.

”Domnii doctori în nimic Ciucă şi Bode le ştiu pe toate şi le-au rezolvat pe toate în ţara asta. Au rezolvat cu preţurile, cu inflaţia, au reuşit să ne ducă în Schengen şi le mai rămăsese ceva de făcut: să reformeze Codul penal. Ce se întâmplă când doctori în nimic, acuzaţi de plagiat, care fug de lege ca dracul de tămâie, ajung să legifereze şi să modifice Codul penal în România? Se ajunge la situaţii aberante: să propună o pedeapsă pentru tulburarea liniştii publice mai mare decât pentru uciderea din culpă. Numai statele autoritare, statele în care democraţia este grav afectată, au tendinţa să mărească pedepsele, uitând că nu majorarea pedepselor e atât de importantă, cât aducerea cu fermitate în faţa legii a celor care au greşit”, declară Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.

Context. Camera Deputaților a adoptat, în 17 mai, în calitate de cameră decizională, amendamente care prevăd creșterea pedepselor până la 5 ani de închisoare doar pentru persoanele care tulbură ordinea și liniștea publică prin violență, potrivit proiectului pus la dispoziție de PNL.

În ceea ce privește persoanele care tulbură ordinea și liniștea publică fără acte de violență, ci prin ”amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor”, pedeapsa prevăzută în proiect rămâne precum în legislația actuală: închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Laura Ștefan (Expert Forum) a criticat formularea ”amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor”, arătând că este ”una vagă pentru o normă penală și care lasă organului de anchetă o marjă mare de apreciere, este o întoarcere în timp”, potrivit Europa Liberă.

Inițial, proiectul de lege inițiat chiar de ministrul de Interne Lucian Bode și premierul Nicolae Ciucă prevedea înăsprirea pedepselor pentru toate actele de tulburare a ordinii și liniștii publice – cu sau fără violență.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Statul specialilor așa gândește! Dacă cineva se revolta împotriva specialilor să stea mai mult la închisoare decât stau cei care omoară.

  2. Ați votat PSDNL 55%, voi ați cerut dictatura, prin vot.

  3. Nu spun că sunt de acord cu integralitatea modificărilor aduse, dar să înțeleg că dacă, la un protest, o persoană este găsită cu o machetă ar trebui mângâiată pe creștet?
    Sau poate că cei de la USR văd normal ca la o manifestație pașnică sa ai la tine, pentru orice eventualitate, „un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa”?

    • Cât te duce capul, atâta înțelegi

    • Zed e vizibil slugă PSDNL. Să-mi explice de ce aveau jandarmii cifrele de pe căști acoperite în data de 10 august 2018 (pont: fiindcă știau că vor comite infracțiuni).