G4Media.ro

USR sesizează Avocatul Poporului şi Curtea de Conturi pe vidul creat prin…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

USR sesizează Avocatul Poporului şi Curtea de Conturi pe vidul creat prin desfiinţarea inspectoratelor şcolare judeţene şi ARACIP

Senatorul USR Ştefan Pălărie sesizează Avocatul Poporului şi Curtea de Conturi, acuzând ministrul Educaţiei, Ligia Deca şi Guvernul Ciolacu că au lăsat în aer funcţionarea unor instituţii cheie din Educaţie şi, implicit, întreg sistemul de învăţământ, prin desfiinţarea inspectoratelor şcolare, Caselor Corpului Didactic şi Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, transmite News.ro.

”Ministrul Ligia Deca şi Guvernul Ciolacu au lăsat în aer funcţionarea unor instituţii cheie din Educaţie şi, implicit, întreg sistemul de învăţământ. Au desfiinţat inspectoratele şcolare, Casele Corpului Didactic şi Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, dar nu au mai pus nimic în loc, deşi aveau obligaţia legală. Senatorul USR Ştefan Pălărie sesizează Avocatul Poporului şi Curtea de Conturi pe funcţionarea fără bază legală a acestor instituţii, situaţie cu impact şi asupra cheltuirii banilor publici. Totodată, USR solicită ministrului Deca şi Guvernului să ia măsuri, de urgenţă, pentru înlăturarea haosului creat, încă o dată, în sistemul de educaţie”, anunţă USR.

”Legile Educaţiei, în loc să producă o schimbare, au produs un vid, o gaură neagră. Astăzi, întreg sistemul de educaţie preuniversitar stă să facă implozie, pentru că baza legală de funcţionare a inspectoratelor judeţene şi a ARACIP a fost desfiinţată la 3 septembrie, dar Ministerul Educaţiei nu a pus încă nimic în loc, la centru şi în judeţe. Doamna Deca aplică haotic părţi din legea veche şi din legea nouă, după cum îi convine. În lipsa clarificării de urgenţă, toate actele emise de aceste instituţii riscă să fie lovite de nulitate, dacă sunt atacate în instanţă”, declară senatorul USR Ştefan Pălărie.

Potrivit USR, ”legea învăţământului preuniversitar, intrată în vigoare la data de 3 septembrie 2023, a modificat substanţial arhitectura instituţională a sistemului de educaţie”. ”Concret, inspectoratele şcolare judeţene au fost desfiinţate şi, în locul lor, trebuia să fie create Direcţii Judeţene de Învăţământ Preuniversitar, iar Casele Corpului Didactic trebuia să fie reorganizate în Centre pentru Carieră Didactică. Nu în ultimul rând, ARACIP a fost desfiinţată şi trebuia reorganizată în Agenţia Română de Asigurare a Calităţii şi Inspecţiei în Învăţământul Preuniversitar. Doar că Ministerul Educaţiei şi Guvernul Ciolacu nu şi-au îndeplinit la termen obligaţiile legale de natură să asigure corecta funcţionare şi organizare a noilor instituţii”, arată USR în comunicat.

Potrivit USR, ”funcţionarea fără bază legală a instituţiilor menţionate este cu atât mai gravă cu cât acestea se ocupă de aspecte esenţiale pentru buna funcţionare a sistemului de educaţie”.

”Spre exemplificare, ARACIP are în atribuţii autorizarea şi acreditarea şcolilor, iar inspectoratele şcolare se ocupă nu doar de organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante şi de evaluarea cadrelor didactice, dar şi de fluxul banilor direcţionaţi de Ministerul Educaţiei către şcoli. Totodată, funcţionarea fără bază legală poate afecta major şi gestionarea şi cheltuirea fondurilor publice de către aceste instituţii”, mai afirmă USR.

Context. ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – n. red.) funcționează ilegal, deoarece legea sa de înființare a fost abrogată când a intrat în vigoare Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Concret, a fost abrogată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, care la articolul 14 prevedea înființarea ARACIP. Informațiile au fost verificate de Edupedu.ro cu mai mulți juriști și avocați care au analizat cadrul legislativ în vigoare. Concluzia lor a fost unanimă: ARACIP nu are o bază legală de funcționare, prin urmare orice act, acreditare și autorizare emise de agenție pot fi lovite de nulitate, potrivit Edupedu.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Incredibil, nu sunteti in stare nici sa implementati propriile legi! Sesizam, dar a facut AP vreodata ceva??? Romania prefacuta, mincinoasa.