G4Media.ro

USR propune Parlamentului o declaraţie de condamnare a încălcării drepturilor omului în…

USR propune Parlamentului o declaraţie de condamnare a încălcării drepturilor omului în Belarus

Parlamentarii USR au propus, luni, un proiect de declaraţie comună a celor două Camere ale Parlamentului cu privire la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului în Republica Belarus, transmite Agerpres.

„Declaraţia vine în contextul înmulţirii protestelor pro-democraţie din partea cetăţenilor belaruşi, în urma suspiciunilor privind fraudarea alegerilor prezidenţiale şi a violenţelor cu care autorităţile au răspuns protestelor din ultima perioadă. Prin adoptarea unei astfel de declaraţii, România se va alătura statelor aliate şi partenere şi instituţiilor europene în condamnarea posibilei fraudări a scrutinului din data de 9 august 2020, în condamnarea reprimării violente a manifestanţilor paşnici, cât şi în sprijinirea aspiraţiilor democratice ale cetăţenilor belaruşi”, se arată într-un comunicat USR.

Dan Barna, preşedintele USR şi vicepreşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, a declarat că „România, împreună cu restul lumii libere, trebuie să condamne în termeni fermi represiunea din Belarus”.

„Nu credem în tratarea cu mănuşi a dictatorilor, iar în momentul în care aceştia ajung să folosească muniţie de război împotriva propriilor cetăţeni, nu avem voie să stăm deoparte. Cu atât mai mult cu cât suntem cetăţeni ai unei ţări care şi-a câştigat libertatea cu preţul vieţii multor oameni”, a precizat el.

Potrivit lui Radu Mihail (USR), vicepreşedinte al Comisiei de politică externă din Senat, cetăţenii din Belarus trebuie susţinuţi în „aspiraţia lor pentru democraţie, respectarea drepturilor omului şi un stat de drept”.

„Declaraţia pe care am propus-o astăzi în Comisia de politică externă din Senat este un pas firesc şi sperăm că de această dată toate partidele politice vor înţelege urgenţa momentului şi nu vor mai recurge la acţiuni de tergiversare ori de uitare într-un sertar a acestei declaraţii, aşa cum s-a mai întâmplat în cazuri similare. Nu mai putem închide ochii la ce se întâmplă în regiune şi nu ne mai putem permite să batem pasul pe loc în politica externă a României”, a spus Radu Mihail.

Citește și: Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European cer, la inițiativa lui Cioloș, reluarea alegerilor prezidențiale din Belarus: ”Informații credibile arată că scrutinul a fost câștigat de Svetlana Tihanovskaia”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Problema e că la noi se ceartă, eventual, jandarmii de grade mici, nu factorul politic care ordonă recursul la violenţă împotriva manifestanţilor. Dar Parlamentul trebuie să nu se izoleze iar de poziţia UE.

  2. … ca de obicei, nu intelege nimeni nimic din cugetarile omniprezentului comentator Preaobstinatiu. prolix, difuz, topica de aburi alcoolici. haios pina la urma, e si el un gind, o voce in retea, un internaut…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.