G4Media.ro

USR PLUS solicită președintelui Iohannis să nu promulge legea prin care statul…

USR PLUS solicită președintelui Iohannis să nu promulge legea prin care statul român dă gratis 46 de hectare Camerei de Comerț pentru construirea unui complex imobiliar. Actul normativ a primit undă verde de la CCR

USR PLUS a transmis miercuri că îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care permite acordarea în mod gratuit a terenului de la Romexpo către Camera de Comerț, subliniind că legea trebuie să fie retrimisă Parlamentului spre reexaminare ”și tunul imobiliar de la Romexpo trebuie să fie oprit”.

Solicitarea USR PLUS a venit la scurt timp după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea depusă de parlamentarii USR din legislatura trecută, alături de parlamentari UDMR și neafiliați, cu privire la legea prin care statul român dă gratis Camerei de Comerț și Industrie a României un teren de 46 de hectare din zona Romexpo.

„Așteptam această decizie a Curții Constituționale, a tot fost amânată pe parcursul lunilor octombrie, noiembrie și decembrie 2020, apoi în ianuarie și februarie 2021. Argumentele noastre cuprinse în sesizare au fost foarte solide, dar magistrații CCR au decis altfel, așa că nu mai rămâne acum decât să-i solicităm președintelui să retrimită legea în Parlament, pentru ca actuala majoritate să poată opri acest demers. Trebuie să reașezăm întreaga discuție și transparența este cea mai bună cale pentru statul român de valorificare a terenului. Să nu uităm că vorbim de o sumă, poate, de 300-400 de milioane de euro. Adică, cam cât s-a investit anual în drumurile naționale și autostrăzile din România”, a declarat Cristina Prună, deputat USR PLUS și vicepreședinte al Camerei Deputaților.

USR PLUS precizează că susține dezvoltarea și investițiile, dar nu în defavoarea cetățenilor, iar dacă se dorește valorificarea terenului și dezvoltarea acolo a unor proiecte imobiliare, trebuie organizată o procedură transparentă de licitație.

”În ultimii patru ani, am demascat sistematic hoția din Parlament. Vom face la fel și în continuare pentru că trebuie să stopăm hoția, astfel încât România să aibă resursele necesare pentru dezvoltare și modernizare”, a mai transmis USR PLUS.

Semnatarii sesizării de neconstituționalitate, respinse de CCR, au invocat încălcarea principiului bicameralismului, în condițiile în care în Camera decizională, Camera Deputaţilor, propunerea legislativă a fost modificată substanţial, ceea ce a condus la o configuraţie diferită faţă de textul adoptat de Senat şi de finalitatea urmărită de iniţiator.

”De asemenea, am arătat că se încalcă art. 1 alin (5) din Constituție prin lipsa studiului de impact. Textul legii face referire la o serie de imobile care, deși neindentificate exact de lege, sunt de notorietate a fi într-o zonă centrală a capitalei. Or, valoarea unor asemenea imobile poate genera un impact sever asupra bugetului de stat, patrimoniului statului, dar și a economiei, fiind introduse în circuitul economic prin efectul legii în discuție. Am argumentat, totodată, că se încalcă art. 44 alin (1) și (2) și art. 136 alin (5) din Constituție ca urmare a încălcării drepturilor de proprietate al statului – înstrăinarea prin lege și fără contraprestație, afectarea nelegală a patrimoniului statului. Nu în ultimul rând, am arătat în sesizare că textul adoptat de Parlament încalcă art. 1 alin. (3) și (5) din Constituție ca urmare a lipsei de claritate, configurând un regim juridic confuz al naturii juridice/regimului juridic al transmiterii proprietății gratuite asupra imobilelor vizate”, au mai transmis cei de la USR PLUS.

Citește și: CCR a respins sesizarea cu privire la trecerea gratuită a terenului de 46 de hectare de la Romexpo la Camera de Comerț. Legea a fost declarată constituțională și merge la promulgare la președintele Iohannis

Foto: Proiectul imobiliar de la Romexpo / Sursa: CCIR

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Îndeosebi UDMR sau Jonas Kaufmann ar putea explica dregătorilor noştri că densitatea infrastructurii intelectuale a Capitalei abia de-o fi o treime din a Budapestei. Până şi comuniştii gândeau nordul oraşului ca Parc de Cultură şi Odihnă, nu ca loc de jocuri imobiliare. De 30 de ani Edu-Cultura nu e prioritate naţională şi s-a văzut politica asta încă de pe când fosta Bibliotecă Centrală de Stat din Strada Doamnei a fost mutată fără ca localul să rămână tot bibliotecă, de pildă a studenţilor de la Filologie, să avem acasă cărţile străine trebuitoare, nu să emigrăm ca să le citim în ţări cu viitor sigur.

 2. Usericilor le tremura gusa de indignare 😂

  • Fiecare cetatean al Romaniei pierde 15 EUR prin afacerea asta. Tu te bucuri… de ce?

  • Exact. Statul pierde o suma de 3-400 de milioane de euro cedand gratuit (PRIN LEGE!) un teren urias in nordul capitalei (pentru un proiect imobiliar oricum odios, daca te uiti la pozele alea), iar Petrov nu mai poate de bucurie.

   Sper ca, din banii aia, macar cateva zeci de euro sa ajunga si la gura lui, ca trebuie sa manance si ea o paine si o friptura dupa atatea eforturi.

  • „Vai, se cedeaza terenul, sariti domnule Iohannis!”. Bre usericilor, ati uitat ca nu se mai poate construi nimic pe el, chestii legate de PUZ coordonator, PUG, ring a bell?

 3. Terenul valoreaza intre 500 Milioane euro si 2 miliarde de euro.

 4. Hoții, Strigă Hoții este mesajul, Sloganul
  Precum o Românie, fără Hoție.
  O, Românie cu, Prostie, și Proști sună Bine.
  Aceștia sunt Pirnogresistii #USR PLUS.

 5. TOT LA fratii micula AJUNGE TERENUL ? LA ALTI frati ?

 6. Ce beneficii are cetateanul roman de rand( nu unii anume, ci toti) de pe urma acestei legi??
  Sigur sunt interese majore ale PSD în aceasta acțiune, nu degeaba CCR a respins contestația.

 7. USR? Guvernu? Parcă sunt în cualiția de guvernare, sau mi s-a părut mie???? Acești USR-ilti, cred că nu prea știu ce fac. Sunt exagerat de lacomi. Lăcomiaaaaaa, întotdeauna strică …..”guvernarea”, adică omenia. VAi de capul nostru. Când naiba s-o schimba actuala constituție PSD? Poate mai scăpăm de o parte din proștii de prin guvernări..

 8. Ce frati Micula visezi? Vine Dascalu de la Iulius Group sa inveasteasca. Adica cel care detine mall-urile in tara! Un om foarte serios. Cu USR-PLUS nu s-ar dezvolta niciodata Romania, ei vor sa vanda numai strainilor pentru ca romani care sa bage 3 miliarde nu exista…

 9. Terenul valoarea 120-150 de milioane de euro, sigur ca in viitor ar putea valora si 350 sau mai mult. Dar constructorul se angajeaza ca va investi 3 miliarde de euro. Proiectul e urias si va schimba fata Bucurestiului!

 10. Ce beneficii are cetateanul de rand, din aia toti? Pai ce te intereseaza pe tine ce se intampla in capitala? Bucurestenii vor avea numai de castigat, apartamente si locuri de munca noi. Pana si provincialul are, pentru ca daca se ridica capitala si mai mult, va beneficia si Romania de bani mai multi in teritoriu. Plus ca vom castiga mult la imagine, totul se va schimba cu acest proiect! Sau crezi ca statul isi permite sa schimbe dintr-odata fata Bucurestiului?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.