G4Media.ro

USR PLUS propune reducerea indemnizației pentru senatorii și deputații care adresează injurii…

USR PLUS propune reducerea indemnizației pentru senatorii și deputații care adresează injurii în Parlament

Alianța USR PLUS a anunțat, luni, că depune un proiect de lege care înăsprește sancțiunile pentru senatorii și deputații care adresează injurii altor parlamentari sau demnitari, urmând să fie redusă indemnizația până la nivelul salariului de bază minim brut pe țară, pe modelul sancțiunilor pentru votul cu mai multe cartele.

„Nu putem tolera comportamentul de maidan afișat zilele trecute. Iar social-democrații, dacă vor să dovedească că s-au rupt de mesajele lui Liviu Dragnea, Codrin Ștefănescu și Serban Nicolae, trebuie să înceteze orice colaborare cu extremiștii din AUR. Am văzut până acum o alianță strânsă între PSD-AUR în Parlament, însă, ca în orice stat civilizat, astfel de partide trebuie izolate, nu încurajate”, declară Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaților.

Episodul la care face referire Moșteanu este cel în care deputatul AUR Dan Tănasă i-a aruncat cuvinte jignitoare deputatului USR PLUS Silviu Dehelean, după ce în plen a fost dezbătut proiectul privind desfiinţarea Secţiei Speciale.

„Nu ţi-e, mă ruşine, să vii aşa la mine? Că ce? Păduche! Vii tu înspre mine să mă ameninţi că ce?! Dispari de aici! Dispari de aici! N-auzi?! Îţi ordon să dispari din faţa mea! Marş de aici!”, a fost una din replicile deputatului AUR Dan Tănasă care a declanşat scandalul, potrivit România TV.

Propunerea legislativă vizează modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, în sensul ca la art. 52 să se introducă o nouă literă, lit. f), cu următorul cuprins: „f) reținerea din indemnizația lunară brută a deputatului sau a senatorului a unei sume reprezentând diferența dintre aceasta și valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru o perioadă de maxim trei luni.”

Pe forma actuală a legislației, comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar sau a altui demnitar în ședințele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de parlamentar, pot fi sancționate cel mult cu avertisment scris.

„Or, este evident că această sancțiune este una mult prea blândă față de gravitatea faptelor săvârşite, iar existența ei nu este de natură, aşa cum s-a dovedit în mod concret, să descurajeze săvârşirea de astfel de fapte descalificante. Prin noul paragraf propus a fi introdus în Statutul deputaților și al senatorilor, sancțiunea maximă pentru parlamentarul care s-ar face vinovat de un comportament injurios sau calomniator ar fi de reducere a indemnizației până la nivelul salariului de bază minim brut pe țară”, precizează un comunicat de presă al USR PLUS.

Abaterile ar urma să fie constate de Comisia juridică, de disciplină și imunități, la sesizarea președintelui de ședință, a unui grup parlamentar ori la sesizarea unui deputat sau senator.

Citește și:

USR PLUS a depus o sesizare împotriva deputatului Dan Tănasă (AUR) pentru „limbaj inacceptabil” și „atitudine dezonorantă”

Sursa foto:  G4 Media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. incep inscrierile la sparanghel

  2. Am un sentiment asa, ca nici asta nu permite constitutia noastra.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.