G4Media.ro

USR PLUS a depus un proiect de lege care permite angajaților să…

Foto: Pexels.com

USR PLUS a depus un proiect de lege care permite angajaților să aibă acces online la istoricul muncii lor în sistemul Revisal, fără să fie nevoie de consimțământul angajatorului

Deputatul USR PLUS, Cristina Prună, a depus o inițiativă legislativă care prevede ca angajații să aibă acces neîngrădit la datele proprii din registrul de evidență al salariaților – Revisal. Accesul va fi online, imediat și necondiționat de consimțământul angajatorului, precizează un comunicat de presă al USR PLUS.

Mai exact, proiectul de lege propune modificarea articolului 34 al Codului Muncii și introducerea posibilității accesului la istoricul contractelor de muncă pentru fiecare persoană care este sau a fost angajată.

Angajații vor putea accesa oricând istoricul contractelor de muncă terminate sau active.

„Registrul general de evidență a salariaților este accesibil online pentru salariați/foști salariați, în privința datelor care îi privesc. Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea și tipărirea acestor date”, prevede proiectul de lege.

Cristina Prună, inițiatoarea proiectului, afirmă că noile prevederi vor elimina cererea scris și vor reduce termenul de eliberare a documentelor de la 15 zile la câteva minute.

„Există multiple situații în care oamenii au nevoie de un un extras din registrul de evidență al salariaților sau de un document echivalent care atestă vechimea în muncă. Acum, angajații sunt obligați să parcurgă o procedură birocratică greoaie pentru un astfel de document. Datele respective se regăsesc deja într-o bază de date online, iar angajații ar trebui să aibă dreptul să o acceseze. Prin adoptarea acestui proiect de lege, eliminăm necesitatea depunerii unei cereri scrise și tăiem termenul de eliberare a documentului de la 15 zile la numai câteva minute”, a declarat Cristina Prună.

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Bun proiect . Dar sigur vor fi dificultăți pentru a-l duce la final , deja administrații pnl ,psd au întrat în sevraj pentru acea taxa de 20 lei ca să iti dea acel extras .

 2. Bravo !!!
  Era necesar .
  Normalitate .

 3. Excelent!
  In acest mod se va observa daca angajatorii/patronii au fost corecti si au indeplinit legea.

 4. pana la urma e nu „GDPR” , sunt datele MELE, indiferent ce entitatea le tine, eu ar trebui sa am acces la ele

 5. In sfârșit un proiect util.
  Susțin!

 6. Bravo!
  Doar astia de la USR ce mai misca cu digitalul.

 7. As vrea si eu, ca patron, acelasi drept. Oricum, bun proiectul, astfel niciun viitor angajat nu mai poate sa se scuze ca nu poate obtine un extras din revisal inainte de angajare undeva

 8. Mesajul perfect nu exi…
  Chiar că evoluăm la nivel de țară.

 9. O aflare in treaba. orice cetatean roman isi poate consulta datele de activitate cu ajutorul unui cont pe care trebuie sa-l creeze pe site-ul cnpp.ro (Casa Nationala de pensii)…. De ani de zile.

 10. Hă, hă… La Turismului nu mai au nici arhiva școlarizărilor făcute cu ajutorul Biroului Internațional al Muncii sub egida ONU în urmă cu nici o jumătate de secol!