G4Media.ro

USR depune un nou proiect pentru deschiderea curților școlilor. O inițiativă similară…

Foto: pixabay.com

USR depune un nou proiect pentru deschiderea curților școlilor. O inițiativă similară a fost declarată neconstituțională de CCR după ce a fost atacată de guvernul Ciucă

USR a depus joi, sub semnătura deputatului Tudor Pop, un nou proiect de lege care ar deschide curțile școlilor pentru copiii care vor să se joace în afara orelor, potrivit unui comunicat de presă. Prima lege depusă de USR în acest sens a fost adoptată cu unanimitate de Parlament, dar a fost blocată de Guvernul Ciucă printr-o sesizare la Curtea Constituțională.

„Generația de Aur s-a născut în curtea școlii. Să ne amintim că generații întregi de copii au bătut mingea în curtea școlii fiind, pe rând, Dobrin, Hagi, Răducioiu, Lăcătuș, Stelea, Belodedici și, mai aproape de noi, Rădoi, Chivu, Mutu. Astăzi, cei mai mulți copii și tineri nu-și pot imagina că s-ar putea juca în curtea școlii în afara orelor. Vorbim aici și de baschet, ping-pong, tenis, badminton și multe alte jocuri. Cu câteva excepții notabile, primarii și autoritățile locale insistă să mențină lacătul pe terenurile de sport din curtea școlii și interzic accesul copiilor în zilele libere și în vacanțe, folosind diferite pretexte”, a declarat Tudor Pop.

USR a depus în mai 2021 primul proiect pentru acces liber pe terenurile de sport din școli, dar, după ce a fost adoptat de Parlament, proiectul a fost atacat la Curtea Constituțională de premierul Nicolae Ciucă. Decizia CCR din aprilie 2022 a însemnat ca milioane de copii să nu se poată juca într-un mediu sigur, ci să se joace în continuare printre mașini, în locuri periculoase.

USR a depus un nou proiect de lege după ce a analizat argumentele invocate de CCR.

„Suntem la a doua încercare de a rezolva această problemă. Pe fond, susținem același lucru, pe formă am oferit mai multă claritate. Astfel, am extins articolul care spune că bazele sportive proprii pot fi puse la dispoziție, gratuit sau cu plată, comunităților locale, persoanelor fizice sau juridice, cu precizarea că accesul se poate face doar pe baza unui regulament de acces și utilizare, elaborarea acestui regulament fiind, de altfel, atributul autorităților locale. Totodată, am întărit ideea de acces gratuit la curțile și terenurile de sport exterioare, domnule Cîmpeanu, ce aparțin unităților de învățământ, solicitând autorităților să respecte art. 3 alin. 1 din Legea Educației Fizice și Sportului, care prevede că aceste entități au obligaţia să sprijine sportul pentru toţi şi sportul de performanţă şi să asigure condiţiile organizatorice şi materiale de practicare a educaţiei fizice şi sportului în comunităţile locale. Și, evident, am introdus un termen de 30 de zile de la promulgare pentru elaborarea regulamentului de acces și funcționare”, precizează deputatul Tudor Pop.

România este codașă între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește practicarea sportului și mișcării. Statisticile Eurostat din 2019 ne indică, de exemplu, că doar 8% dintre români practică un sport, în timp ce media europeană este de 44%. Conform aceluiași Eurobarometru, 63% din populația României nu face niciodată exerciții fizice sau sport. Cea mai mare parte a activității fizice se desfășoară în medii informale, cum ar fi parcuri și în aer liber (40%) sau acasă (32%) ori pe traseul dintre casă și serviciu, școală sau magazine. (Foto: pixabay.com)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Cine ma, Ciuca? Era pe banii lui? Ca la taxa de Pod?
  De aici tragem concluzia ca ce NU se supune la vot deloc in Parlament (raman in Sertar la Ciolacu, mostenite) – de fapt ar trece si de CCR daca ar fi atacata.

 2. Redactia, era interesant de aflat si cum au gresit-o prima oara, care au fost argumentele Curtii Constitutionale.

  Un pic de analiza, nu doar consemnare …

  • Incalca drepturile fundamentale ale asfaltului si betonului din curtea scolii. Asta era….
   Problema nu e CCRul. Poate au avut dreptate si rolul lor e sa judece dupa lege (hai sa presupunem, stim cu totii ce specimene sunt pe acolo). Dar chiar nu a avut Ciuca ceva mai bun de facut decat sa atace legea asta la CCR?

 3. Ticălos guvern, cu obezul Ciucă, se opune posibilității oamenilor de a face sport, într-o țară distrusă de sedentarism !