G4Media.ro

USR contestă la Curtea Constituțională renumirea în funcția de președinte al Autorității…

USR contestă la Curtea Constituțională renumirea în funcția de președinte al Autorității pentru protecția datelor a Ancuței Opre, cea care a amenințat Rise Project cu amendă de 20 de milioane de euro

USR a atacat miercuri la Curtea Constituțională numirea, pe 26 noiembrie de către Senat, a Ancuței Opre pentru un nou mandat de cinci ani în funcția de președinte al Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (A.N.S.P.D.C.P.).

Motivele invocate de USR:

 • În primul rând, Ancuța Opre nu îndeplinește criteriul competenței în domeniul protecției datelor cu caracter personal și nici pe cel al vechimii de minim 10 ani în specialitatea aceluiași domeniu.
 • În al doilea rând, PSD-ALDE nu au respectat procedura de numire. Biroul Permanent al Senatului nu a notificat toate grupurile parlamentare din cele două Camere ale Parlamentului pentru a obține propuneri din partea acestora pentru funcția de președinte al A.N.S.P.D.C.P., conform regulamentului. Grupul parlamentar al USR din Camera Deputaților nu a primit hotărârea adoptată de Biroul Permanent al Senatului în ședința din 29 octombrie 2018 și prin urmare a fost privat de posibilitatea de a face o astfel de nominalizare.
 • În al treilea rând, numirea doamnei Opre s-a făcut fără votul majorităţii senatorilor. La ședința din 26 noiembrie, au votat 91 de senatori, dintre care 63 pentru, 27 împotrivă și o abținere, după care doamna Ancuța Oprea și-a depus jurământul în Plenul Senatului. legea prevede că numirea se face cu votul majorității senatorilor, adică minimum 69.

La începutul lunii noiembrie, Ancuța Gianina Opre a amenințat Rise Project cu o amendă de 20 de milioane de euro dacă nu respectă presupuse prevederi legale în scandalul #TeleormanLeaks. Ea are o carieră strâns legată de PSD, partid care a propulsat-o în diferite demnități publice. În plus, ea este urmărită penal într-un dosar DNA.

Dosarul a fost deschis de DNA în februarie 2017 (sursa). Procurorii anti-corupție o acuză pe Opre de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. Ei susțin că, în calitate de președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.), Ancuța Gianina Opre ar fi aprobat în 2009, în trei dosare de despăgubiri, rapoarte de evaluare prin care trei suprafețe de teren din orașul Bistrița ar fi fost supraevaluate în folosul oamenilor de afaceri Mihai Rotaru și Diana Le Bomin. Dosarul instrumentat de procurorul Dana Belciug nu a fost trimis încă în judecată, la aproape doi ani după începerea urmăririi penale.

În ciuda faptului că este urmărită penal, Ancuța Gianina Opre a fost păstrată de PSD la șefia ANSPDCP, post în care a fost numită de Parlament, la propunerea PSD, în iunie 2013.

Numirea sa în funcția de președinte al Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal în urmă cu cinci ani a fost una controversată, pentru că legea de funcționare cerea independență politică și vechime în specialitate de minimum 10 ani. Or, Ancuța Gianina Opre fusese candidat PSD la parlamentarele din 2008 pentru Camera Deputaților în Giurgiu, apoi consilier parlamentar al ex-președintelui PSD, Mircea Geoană.

Mai mult, ea s-a remarcat prin postări vehement anti-europene și anti-americane pe blogul său, potrivit publicației Conso.ro. ”Probabil că abia acum Băsescu a realizat greșeala pe care a făcut-o, probabil și-a dat seamă și că U.E. a făcut tot posibilul să lase România în afara oricărui proiect și probabil că până la această oră a învățat că americanii nu te ajută doar pentru că le juri tu credință ci te ajută dacă au un interes, cel mai adesea de natură economică. De aceea, abia în ceasul al treisprezecelea, din păcate, adică după ce nu se mai poate face absolut nimic pentru a remedia situația, marinarul a ieșit cu declarații de război la adresa Bruxelles-ului, proclamând independența energetică a Romaniei”, scria Anca Opre pe blogul său (între timp închis), potrivit unei postări salvate de Conso.ro.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) a cerut Rise Project, la începutul lunii noiembrie, să dezvăluie sursa informațiilor și imaginilor publicate în serialul de dezvăluiri #TeleormanLeaks, potrivit unor documente publicate de Rise Project pe contul de Facebook.

Ziariștii Rise Project reclamă faptul că ”Gruparea Dragnea încearcă să intimideze RISE Project, invocând legislația europeană, după ce ei înșiși au fost acuzați că ar fi furat bani europeni. Astăzi, prin această notificare, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) ne solicită divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks și informații despre toate datele pe care le deținem. ANSPCD mai amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice”, arată Rise Project pe contul lor pe Facebook.

Foto: Ancuța Geanina Opre. Sursa: Agerpres / Cristian Nistor

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Mi se pare mie sau seamana cu Michael Jackson?!?

  🙂

 2. Are față de pesedistă, putoarea! Câți kilometri o fi supt să capete funcția?

 3. In sfarsit USR este fruntea! Argumentele sunt de bun simt si foarte pertinente!

 4. In sfarsit USR este fruntea! Argumentele sunt de bun simt si foarte pertinente! Daca o chemati in parlament pentru a povesti despre regulamentul european si aplicartea lui, o sa vedeti cat de capabila si competenta este sa conduca aceasta agentie. Aveti grija sa nu-l asmuta pe Georgica Balaiti asupra redactiei!

  • Azi USR ul tau s-a intalnit cu veorica. Vai de capul usr si juristii lor. niste analfabeti functionali. cu hingheryl de ghinea si de barna. niste habardani!

 5. Minciuna!Cum au facut asta pentru ca nu au numarul de semnaturi necesare?
  Fara PMP si /sau PNL nu pot face asta. Deci nu sunt fruntea!Fiti corecti si spunetii
  pe toti cei care au semnat.

 6. Georgică Balaita nu e pe treaba lui. nu ai ce discuta cu el. te ia pe procdura si pe lege si atat. acum cativa ani ne-am trezit cu el la loteria romana in control. pentru cateva chestii minore ne-am trezit cu amenda de 60k. ne-a aratat articolele presupus incalcate, o lege 506 si jap amenda. e un dus. un nenorocit. am contestat in instanta amenda lui balaita