G4Media.ro

USR cere președintelui Iohannis, premierului Orban și Avocatului poporului să atace la…

USR cere președintelui Iohannis, premierului Orban și Avocatului poporului să atace la CCR modificările aduse legii ANCOM, prin care partidele își consolidează controlul politic asupra instituției

USR a anunțat joi că îi cere președintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban și Avocatului poporului, Renate Weber, să atace la Curtea Constituțională modificările aduse structurii organizatorice a ANCOM, subliniind independența instituției este compromisă prin faptul că 4 din cei 7 membri ai comitetului de Reglementare nou înființat pot fi și membri de partid.

”Prin modificările aduse structurii de conducere a ANCOM nu avem doar încă o încercare de politizare a unei instituții de reglementare a pieței din România sau o tentativă de a mai crea încă patru sinecuri extrem de bănoase pentru clientela de partid, ci un atac direct la siguranța națională. Suntem înainte de lansarea licitației pentru tehnologia 5G, o licitație de aproape un milliard de euro, și am văzut eforturile financiare extraordinare și PR-ul agresiv din partea unei anumite companii de a demonstra că nu reprezintă un pericol direct la siguranța națională. Ori exact în acest moment, PSD promovează pe foarte-repede-înainte o lege care să-I confere controlul asupra autorității care va organiza licitația și care va desemna câștigătoarea ei”, a avertizat senatorul USR Radu Mihail.

USR precizează că modificările propuse contravin codului european al comunicațiilor, care prevede o serie de garanții pentru a asigura independența autorităților de reglementare în domeniul comunicațiilor, printre care neapartenența politică a conducerii ANCOM.

Astfel, amintesc cei de la USR, în preambulul Directivei 2009/140/CE se precizează că „Independența autorităților naționale de reglementare ar trebui întărită pentru a asigura o aplicare mai eficientă a cadrului de reglementare și pentru a spori autoritatea și gradul de previzibilitate al deciziilor acestora. În acest scop, ar trebui prevăzute dispoziții exprese în dreptul național pentru a se asigura faptul că, în exercitarea atribuțiilor sale, o autoritate națională de reglementare responsabilă pentru reglementarea ex ante a pieței sau pentru soluționarea diferendelor dintre întreprinderi este protejată de intervenții externe sau de presiuni politice de natură să pună în pericol evaluarea independentă a chestiunilor înaintate acesteia. O astfel de influență din exterior face ca un organism național legislativ să fie nepotrivit pentru a acționa în calitate de autoritate națională de reglementare în temeiul cadrului de reglementare.”

Parlamentarii USR atrag atenția asupra încălcării principiului bicameralismului prin introducerea, în cadrul procedurii parlamentare din cadrul Senatului, a unor amendamente de conținut juridic care nu au fost supuse și dezbaterii Camerei deputaților, dar și asupra faptului că modificările ar presupune încetarea prematură a mandatelor prezentelor organe de conducere, lucru interzis expres de cadrul normativ comunitar.

Senatul a adoptat marți, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă care permite partidelor politice să-și consolideze controlul politic asupra Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM – arbitrul pieței telecom) pentru următorii șase ani.

S-au înregistrat 88 de voturi ”pentru” (PSD și UDMR), 38 de voturi ”contra” (USR și parțial PNL) și 4 abțineri. De la PNL au votat în favoarea inițiativei, alături de PSD, senatorii Cornel Popa, Ion Popa, Eugen Pîrvulescu, George Stângă și Ioan Talpoș.

Proiectul a fost inițiat de parlamentari de la toate partidele, cu excepția USR, dar liberalii s-au disociat ulterior de acest demers după ce au văzut viteza cu care PSD a trecut prin forul legislativ propunerea.

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Citește integral: Proiectul prin care partidele politice își consolidează controlul asupra ANCOM, arbitrul pieței telecom, a fost adoptat de Senat / Votul a fost dat în viteză, în plină campanie agresivă a Huawei pentru proiectul 5G

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Asemenea actiu i vreau sa văd mai des din partea USR dacă vrea ceva de la noi!

  • USR e singurul partid parlamentar, toti ceilalti sunt acolo doar sa fure.

   USR face treaba in parlament, se opune la ce trebuie, da proiectele care trebuie, doar ca nu se comunica la stiri, fiindca media e cumparata de PSD si PNL.

   USR e singurul partid votabil la parlamentare.

  • Pai beleste ochii marcele ca astfel de actiuni doar de la ei ai sa vezi, asa zisii neo marxisti, nu de la neo gainarii aialalti

 2. …Hai sa fim babe serioase si sa nu ne obraznicim..Totul are o limita.. Lasati PARTIDELE sa vina la mine ! ( Jesus Christ Superstar ) Negociem si rezolvam..inclusiv casele din meditatii…

 3. Tovaraseii au inceput sa piarda controlul bucatelor. USR sta de paza la poarta pivnitei. Hahahahaha.

 4. Renate Weber este Avocata Poporului Pesedist, deci nu va misca nici un deget pt a ataca ceva ceisi doreste PSD !

  PNL spera sa fie el in situatia de a avea cei mai multi propusi din randul celor 4 membri ai Comitetului de Reglementare, asa ca nu se va oferi sa iasa la tabla si va sta cumintel in banca !

  PS. Singura sansa ramane Iohannis care stie ce inseamna sa nu respecti o directiva europeana !

 5. Hai USR, ca stim ca poti mai mult ! Acțiune, acțiune, actiune, asa cum ne-ati obisnuit la inceputuri !

 6. Toate aceste lucruri se intampla din cauza ca pun chinezii presiune pe spagarii PSD Pro-Rom ca sa le deschida drumul pentru 5G Core, calul troian modern prin care isi asigura influenta politica pe termen lung.
  Daca peste vreo 15 ani va treziti sub dominatie chineza, la toate nivelurile, sa va aduceti aminte de mecanicul bland si peltic Iordache care v-a vandut tara.

 7. Cat timp sunt inhaitati cu PNL, USR sunt un partid sortit esecului …

 8. Modificarile printre altele au in vedere si pastrarea controlului institutiei de catre grindeanu, care vrea sa aiba grija de toata gasca adusa de el in ancom ( zeci de persoane). O conducere profesionista ar zbura afara toti frecatorii de menta adusi de grindeanu si nu se vrea lucrul asta. Pnl ul e complice pt ca au si ei oameni veniti pe prietenia cu grindi. Daca nu se intampla ceva cu modificarile ordonantei si vor intra in vigoare, se duce naibii si ancomu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.