G4Media.ro

USR a depus în Parlament un proiect de lege care limitează interimatele…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR a depus în Parlament un proiect de lege care limitează interimatele la conducerea regiilor autonome şi companiilor naţionale

Deputata USR Cristina Rizea a depus o iniţiativă legislativă care limitează interimatele la conducerea instituţiilor şi companiilor publice, în condiţiile în care realitatea ultimilor ani a dovedit că acestea sunt folosite pentru a ţine în funcţii anumite persoane cu ocolirea procedurilor de concurs.

„De 30 de ani, România suferă de sindromul «La instituţia X îl punem pe Cutărescu că e de-al nostru». Fără ca acel Cutărescu să dovedească, în urma unui concurs, că e cel mai bun pentru postul respectiv. Pur şi simplu pentru că legea, în forma actuală permite acordarea şi reînnoirea fără limită a mandatelor provizorii ale directorilor şi ale administratorilor instituţiilor publice. Aceste mandate provizorii se acordă de către preşedinţi de CJ-uri, primari, miniştri. Deci, de către oameni de partid. Nu puţine sunt situaţiile în care cei numiţi răspund mai degrabă la comenzile de partid decât la nevoile de performanţă ale instituţiei publice pe care o conduc.

Ce am propus eu, acum, este ca numirile să fie limitate, o persoană să nu poată avea mai mult de un mandat provizoriu. Dacă tot este cel mai bun, sigur o poate dovedi câştigând concursul pentru acel post. În plus, se impune şi obligativitatea ca anunţurile pentru funcţiile de conducere în instituţiile publice să fie făcute cunoscute unui public cât mai larg. Avem foarte mulţi oameni capabili în România, care stau deoparte pentru că nu au posibilitatea de a accede la aceste posturi vacante, din motive care nu ţin de ei, printre care şi acela că anunţurile sunt făcute în publicaţii cu audienţă restrânsă”, a declarat deputata USR Cristina Rizea, conform unui comunicat de presă al USR.

Pe legislaţia actuală, la regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale la care se vacantează unul sau mai multe posturi de administrator, autoritatea publică tutelară, respectiv Consiliul de Administraţie, după caz, poate proceda la desemnarea unor administratori provizorii, pe durata de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, până la maximum 6 luni. Similar, în cazul în care au fost delegate atribuţii de conducere a întreprinderii publice către directori, iar respectivul post de director rămâne vacant, Consiliul de Administraţie poate desemna un director provizoriu, pe durata de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, până la maximum 6 luni.

În practică, sunt numeroase situaţiile în care aceeaşi persoană este numită pentru mai multe mandate provizorii de câte 6 luni, fără a se mai organiza proceduri de selecţie pentru directori cu puteri depline şi mandat de 4 ani. În plus, situaţiile de provizorat conduc la blocaje şi la imposibilitatea desfăşurării activităţii întreprinderii, mai spune sursa citată.

Proiectul de lege depus vine să reglementeze aceste situaţii prin limitarea la un singur mandat provizoriu.

În ceea ce priveşte procedura de recrutare a membrilor consiilor de administraţie, a directorilor şi a administratorilor, Ordonanţa de Urgenţă nr. 109/2011 prevede că anunţul privind selecţia se publică în cel puţin două ziare economice şi/sau financiare de largă răspândire şi pe pagina de internet a întreprinderii publice.

Propunerea legislativă depusă încurajează infuzia de noi specialişti, cu experienţă dobândită în alte domenii sau în sectorul privat, obligând autoritatea tutelară să deschidă cât mai mult aria de căutare a candidaţilor, astfel încât să fie atrase cele mai competente persoane care pot contribui la realizarea obiectivelor propuse.

Concret, iniţiativa legislativă introduce obligaţia publicării anuţului de selecţie şi în mediul online, pe cel puţin două platforme sau site-uri specializate de recrutare şi pe prima pagină a site-ului regiei autonome, companiei sau societăţii naţionale, într-un loc vizibil la încărcarea paginii, conchide sursa menţionată.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Singura speranta e AUR, numai de acolo poate veni ceva bun pentru Romania. Restul sunt toate partidele SRI-ului.

  • Si AUR e al FSB-ului! 😂 Deci din lac în puț, specific deciziilor luate de români de-a lungul mileniilor!

  • Ce glumă pr.oastă! Cine votează niște dez.axați?

  • Tocmai a fost prins hotul Haurist care la mitingul de la Alba-Iulia a facut-o la buzunare pe reporterita RomaniaTV. Deci, Hauristii pana acum se identifica ca deza.xati, interlopi, analfabeti, hoti de buzunare,..etc Tu, in ce categorie intri?! Ca sa fii atat de idi.ot sa sustii astfel de specimene inseamna ca esti dus rau prietene!!!

  • @Chiar …
   Tu – cu siguranță, nu – nu’i bagi în seamă; dar electoratul căruia îi pasă de ce se întâmplă în jur, da.

   Apoi, tu zici despre AUR.. Ceva „bun” pentru Germania, la acea vreme, s-a crezut că era Adolf – și știm ce a urmat. La fel și în optica ta – doar dacă nu esti vreun postac în răspăr – poate fi AUR; pentru mulți însă nu este – deși, cam toți și-au pierdut credibilitatea..

   Să vedem Verzii – apăruți ACUM (eu, personal nu-i cunosc, dar AUR cu siguranță nu aduce bine, României, cum n-a adus nicio formațiune extremistă.

   (Cât despre cei care zici – și ei mor; nu sunt veșnici – nici ca formațiuni nu sunt veșnici, ci ajung și ei la Judecată; însă individual – formațiunile nu sunt judecate, ci sufletele care le compun. În Iad, nu există SRI. Dar asta, nu face parte din topicul articolului – ci doar, ca replică pentru tine).

  • Numai de acolo? La fel ca tortionarii din AUR care au fost pe liste? Din cate vad, doar USR poate face ceva care chiar vine cu solutii si pachete de legi. AUR de cand e in parlament cu ce au venit? In afara de inujuraturi, badarani ca in galerii, cu ce au venit ei in plus pentru romani sa ii ajute? Pana acum doar gura de ei.

 2. Adică hoții din Parlament votați de hoții din țară (ospitalierul popor român) să lovească in niste hoți care fură și ei „săracii” la regiile autonome!
  Când o face plopul pere și răchita micșunele!

 3. Singura speranță e USR, după ce vor crește și vor deveni maturi. Doar nebunii șoșocari se pot gândi la haur ca la o speranță.