G4Media.ro

Ursula von der Leyen le cere statelor membre să aibă curaj și…

Ursula von der Leyen le cere statelor membre să aibă curaj și să renunțe la dreptul lor de a bloca sancțiunile impuse de UE, în situații de încălcări ale drepturilor omului

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat miercuri statele membre ale Uniunii Europene să aibă curajul să renunţe la dreptul lor de blocaj și să permită sancţionarea încălcărilor drepturilor omului, relatează France Presse. Remarca a venit în contextul în care Cipru continuă să blochează adoptarea sancţiunilor împotriva regimului din Belarus, dar și legat de situația cu care s-a confruntat opozantul rus Aleksei Navalnîi.

„Când statele membre reproşează UE că este prea lentă, eu le cer să fie curajoase şi să treacă în cele din urmă la votul cu o majoritate calificată – cel puţin în ceea ce priveşte drepturile omului şi punerea în aplicare a sancţiunilor”, a pledat ea în primul său discurs privind starea Uniunii, rostit în faţa Parlamentului la Bruxelles.

O astfel de decizie necesită unanimitate pentru a fi aprobată, notează AFP, potrivit Agerpres.

Cererea nu este nouă. Predecesorul său în funcţie, Jean-Claude Juncker o propusese în timpul mandatului său, dar statele membre au refuzat-o.

Sancţiunile politice şi economice au devenit una dintre principalele pârghii ale diplomaţiei europene, însă sunt dificil de adoptat.

Miniştrii de externe ai UE vor încerca lunea viitoare să sancţioneze represiunea declanşată de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în Belarus şi să adopte noi sancţiuni împotriva Ankarei.

„Aceste sancţiuni ar trebui adoptate înaintea Consiliului European, preconizat pentru 24- 25 septembrie la Bruxelles, dacă vrem să menţinem credibilitatea europeană”, a avertizat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

„Dar nu există încă un acord pentru sancţiuni”, a remarcat el, în condiţiile în care Cipru blochează adoptarea sancţiunilor împotriva regimului din Belarus pentru a obţine noi sancţiuni împotriva Ankarei.

Pentru a ocoli blocajele, Comisia va propune un regim de sancţiuni special pentru încălcarea drepturilor omului.

„Această Adunare a cerut în mod repetat UE să se doteze cu un echivalent al ‘legii Magniţki’ (adoptată de SUA în 2012 pentru a lupta împotriva impunităţii la nivel internaţional) şi pot anunţa că vom prezenta acum o propunere. Trebuie să ne completăm paleta de instrumente”, a afirmat preşedinta executivului comunitar.

„Otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi va încuraja statele membre să adopte acest nou regim de sancţiuni pentru încălcarea drepturilor omului”, apreciat luni Josep Borrell, propunând ca acesta să fie numit ‘legea Navalnîi’.

 

Sursa Foto: Ursula von der Leyen/facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Doamna Ursula von der Leyen e ridicola si necredibila, in cazul Romaniei sa se sanctioneze singura.

  2. Doamna Ursula von der Leyen are dreptate, in cazul Romaniei să renunțe la dreptul ei de a bloca sancțiunile impuse de UE.

  3. Cum tratatele sunt foarte greu de modificat si implica si costuri politice de substanta , singura solutie este aratata de doamna in cauza si se refera doar la sanctiuni atunci cind se constata incalcari ale drepturilor omului .

  4. Șmecheră se crede aceasta Ursula – orice motiv e bun pentru forțarea îngradirii drepturilor ce decurg din tratatul de baza, doar pt. Cei mici!
    Păi, nu mai bine schimba ordinea de zi – 1. Sancțiuni Turcia, 2. Sancțiuni Belarus.
    Dacă ăștia, ultimii, nu prea încurcă pe nimeni de prin anul 0 al domniei Lucasenko, Turcia e chiar în coasta Ciprului, adică a UE!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.