G4Media.ro

Ursula von der Leyen, după o discuție telefonică cu Maia Sandu: UE…

Ursula von der Leyen, după o discuție telefonică cu Maia Sandu: UE este alături de Republica Moldova. Suntem în contact regulat pentru a ajuta Moldova să facă faţă problemei aprovizionării cu gaze

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat-o marţi pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, de sprijinul Uniunii Europene în rezolvarea situaţiei legate de criza gazelor, în cursul unei convorbiri telefonice, consacrată problemelor cu care se confrunta Republica Moldova în aprovizionarea cu gaze naturale, relatează portalul Deschide.md.

„O convorbire telefonica bună cu Maia Sandu (@sandumaiamd). Suntem în contact regulat pentru a ajuta (Republica) Moldova să facă faţă problemei aprovizionării cu gaze. UE este alături de (Republica) Moldova. Experţii noştri sunt la faţa locului pentru a ajuta la rezolvarea situaţiei”, afirmă Ursula von der Leyen într-o postare pe contul său de Twitter.

Preşedinta Comisiei Europene a mai anunţat că, în prezent, Uniunea Europeană analizează „măsuri suplimentare de sprijin”.

În urma instituirii stării de urgenţă la 22 octombrie în sectorul energetic, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova a obţinut prerogativa de a acorda din bugetul de stat suma de 1,7 miliarde de lei companiei de stat Energocom pentru a demara procesul de achiziţie a gazelor naturale din surse alternative. Astfel, Energocom a semnat un contract pentru o achiziţie de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale cu compania poloneza PGNiG.

La rândul său, europarlamentarul român Siegfried Mureşan a dat asigurări că România va ajuta Republica Moldova în această situaţie prin intermediul gazoductului Iaşi-Chişinău, într-o intervenţie telefonică la Jurnal.TV din Chişinău.

„Sunt sigur că România va livra cât de multe (gaze) poate. În România suntem într-o etapă de constituire a unui nou guvern pentru a avea o capacitate deplină de decizie. Suntem şi noi în aceeaşi situaţie delicată. Cât de mult putem o vom face. Sper să se confirme capacitatea la nivelul la care a fost proiectat” gazoductul, a spus Siegfried Mureşan.

„Se vede din nou dorinţa României şi a UE de a ajuta (Republica Moldova) şi se vede din nou cum Rusia, care ar fi putut să ajute Republica Moldova în această situaţie, nu o face. Se vede din nou cine e prietenul cetăţenilor Republicii Moldova şi cine doreşte doar să-şi sporească propria influenţă economică pe seama cetăţenilor acum în prag de iarnă. Sunt încrezător că soluţia va veni într-un timp foarte scurt”, a adăugat europarlamentarul român, citat de Deschide.md.

Premierul moldovean Natalia Gavriliţă a declarat marţi că guvernul său nu acceptă negocieri de ordin politic cu gigantul rus de gaze Gazrpom, ci doar de natură economică, după ce vicepremierul Andrei Spânu afirmase după negocierile de săptămâna trecută cu Gazprom că pe lângă condiţiile economice, compania rusă ar fi avansat şi „condiţii care nu sunt de ordin economic”, potrivit publicaţiei media citate.

Vicepremierul Andrei Spânu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale în guvernul premierului Natalia Gavriliţă, se va deplasa miercuri la Sankt Petersburg pentru a continua negocierile cu Gazprom asupra unui nou contract de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova.

Contractul Republicii Moldova cu Gazprom pentru gaze a expirat la sfârşitul lunii septembrie şi cele două părţi nu au reuşit să se pună de acord deocamdată asupra preţului şi a altor detalii cu privire la noul contract.

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. UE este alături de voi doar declarativ. Doar nu va așteptați să va dea Ursula gaz metan de la Bruxelles printr-o conductă. UE ne-a trădat pe toti prin înțelegerea cu Rusia și prin North Stream 2. Adică ii doare-n fund de voi dragi moldoveni.

  • Tocmai ce te ai facut de cacao, mai milog de ruble. Cam de 60 de milioane de euro, cam atat este ajutorul de urgenta acordat de UE.
   Rau ati ajuns, voi scuipacii de seminte 😀

 2. Vorbe, vorbe :)))

  Rabdati dragi moldoveni, rabdati….o sa vina ue la fel ca americanii in 45:))

  • Este ca esti un parlit mincinos? Este 😀 Vezi poate ti da mujicul de la Moscova vreo rubla pe minciuni. UE tocmai a ajutat Moldova cu 60 milioane de euro.
   Sunteti de rasul curcilor, mincinosi mujici 😀

 3. Adica UE nu asigura necesarul de gaz pentru membrii UE dar promite ca ajuta Rep Moldova.
  Cum ramane cu A8? De ce nu avem finantare UE?
  Daca nu pentru noi, macar pentru moldoveni.

  • Jack , Ion, jean, george nu va mai obositi, mancati degeaba banii Moscovei!

 4. Observati limbajul, nu este nimic concret, absolut nimic
  „Suntem alaturi de Moldova”, „analizam solutii”, etc pana termina analizele vine gerul ala blanao de ingheata si analizele lor de la 2000 de km

  • Este ca te ai facut de cacao, mai milog de ruble de la mujici. Teapa, v ati avantat cu totii la minciuni si v ati luato zdravan 😀
   Neam de sulfe tradatoare, asta sunteti, mai scuipaci de coji de seminte.