G4Media.ro

Următoarele cinci până la zece ierni vor fi groaznice pentru Uniunea Europeană…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Următoarele cinci până la zece ierni vor fi groaznice pentru Uniunea Europeană dacă preţurile gazelor nu vor fi plafonate, avertizează ministrul belgian al Energiei

Ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten, a avertizat că „următoarele cinci până la 10 ierni vor fi groaznice pentru Uniunea Europeană” dacă nu se iau măsurile necesare pentru a reduce preţul gazelor naturale, relatează BBC, preluat de News.ro.

Ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten, a scris pe Twitter că preţurile gazelor în Europa trebuie îngheţate de urgenţă, adăugând că legătura dintre preţurile gazelor şi energiei electrice este artificială şi trebuie reformată.

„Următoarele cinci până la 10 ierni vor fi groaznice dacă nu facem nimic. Trebuie să acţionăm direct la sursă, la nivel european, şi să facem eforturi să îngheţăm preţurilor gazelor”, a declarat ea.

Preţurile energiei electrice au crescut şi în Europa şi au atins niveluri record în această săptămână.

”Trebuie să oprim această nebunie care se întâmplă chiar acum pe pieţele energetice”, a spus cancelarul austriac Karl Nehammer.

Preţurile energiei electrice trebuie să scadă, a mai spus el, solicitând UE să decupleze preţurile la electricitate şi gazele.

”Nu putem să-l lăsăm pe (preşedintele rus Vladimir) Putin să stabilească preţul european al energiei electrice în fiecare zi”, a adăugat el.

Statele membre ale UE se solicită un plafon la nivelul blocului comunitar pentru preţul gazului şi separarea acestuia de preţul energiei electrice.

Statele UE se confruntă cu nişte creşteri uriaşe ale preţurilor energiei de Rusia a invadat Ucraina în februarie, acţiune care a rezultat în sancţiuni severe pentru Moscova.

Ţările care susţin Ucraina încearcă să reducă importurile de gaze şi petrol ruseşti.

Rusia, care a furnizat UE cu 40% din gaze anul trecut, a restricţionat, la rândul său, livrările către clienţii europeni.

Gazul natural este încă utilizat pe scară largă pentru a produce energie electrică, iar având în vedere că preţul gazului a crescut, este un proces tot mai costisitor.

În mod semnificativ, acest preţ este folosit la cumpărarea de energie electrică angro chiar şi atunci când provine din resurse regenerabile mult mai ieftine.

Germania – cel mai mare importator de gaz rusesc în 2020 – s-a străduit să îşi sporească rezervele de gaz înainte de iarnă, în pofida faptului că Rusia a redus livrările. Scopul Berlinului este să îşi umple capacitatea de gaze la 85% până în octombrie şi a implementat măsuri de economisire a energiei.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat că astfel de măsuri – împreună cu găsirea de furnizori alternativi de gaze – au permis Germaniei să-şi atingă obiectivul mai devreme decât anticipase.

El a estimat că obiectivul de 85% ar putea fi atins până la începutul lunii septembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Plafonarea prețului nu este o soluție pe o piața libera.
  Plafonarea duce la penurie, vezi Ungaria.

 2. Cum sa nu, pai în 5 ani se construiesc gazoducte și din Qatar pana aici si înapoi.

  Se fura curent la greu, o sa fie iarna asta mai dificila dar pana peste 5 ani o sa importam dublu gaz din Azerbaidjan, o sa exploatam și noi, mai exploatează și turcii, vine gazul Rin Qatar, din Algeria, iar oricum în 10 15 ani gazul o sa fie cumva folosit izolat, cu noile energii verzi va fi folosit doar pentru unele derivate, care nu reprezinta mai mult de un sfert din ce consuma Europa acum.

 3. Exista doua solutii:
  1. Cucerim Rusia la anul.
  2. Mai rabdam 2-3 ani apoi cucerim rusoaicele.

 4. Mda, gandire tipica de solcialisto ecologisti deconectati de la realitate. Vor ingheta la iarna oamenii, nu preturile. Solutia este biogazul produs din varza de Bruxelles.

 5. Lăsați ca suntem in plină încălzire globală
  Asa a zis si Greta.
  Când ați mai văzut zăpadă ultima dată în România la câmpie ? Acum 5 sau 6 ani ?

 6. Ce o vrea sa insemne plafonarea pretului? Doar o lozinca demagogica câtă vreme e vorba de un deficit de produs. Creati surse de energie alternativa gazului si atunci pretul acestuia o sa scada.

 7. Cati rusofili commentatori aici….

 8. Autorul titlului clar e drojdier. Numa cu drojdie, aceiasi declaratie a crescut de ieri de la „2 la 4 ” pana „5 la 10 ierni”. Presa de chitantier are tema preturile la energie, respectiv indulcirea treptata a pilulei scumpirii nejustificate.

 9. Tare buni la economie, tovarășii bolșevici !
  Dar oare cum se face că peste tot pe unde ati condus voi, prafu’ și c’atu s-a ales de toate, tovarăși ? 😂😂😂

 10. Si de salariile nesimtite de mugetari acolo e tot secretul.de aia cresc preturile precum Fat-Frumos din lacrima.

 11. Lasă bă alifie nu te mai strofoca jigodie putinista