G4Media.ro

UPDATE Ucraina a lansat un atac „masiv” cu rachete împotriva bazei rusești…

Sursa foto: ANATOLII STEPANOV / AFP

UPDATE Ucraina a lansat un atac „masiv” cu rachete împotriva bazei rusești Saki din Crimeea și a provocat „daune serioase” – SBU / Rusia susține că a doborât toate rachetele ucrainene

Surse din cadrul Serviciilor de Securitate ale Ucrainei (SBU) susțin că miercuri seară a fost lansat un atac masiv împotriva aerodromului militar Saki din Crimeea, relatează CNN.

UPDATE 15:27 Forțele rusești au doborât toate rachetele ucrainene trase asupra bazei aeriene Saky din Crimeea, a afirmat un oficial rus, citat de Sky News.

Armata ucraineană a declarat anterior că forțele sale au lovit baza în timpul nopții, iar o sursă de informații ucraineană a declarat că atacul efectuat de serviciul de securitate SBU și de marina militară cu ajutorul dronelor și al rachetelor de croazieră Neptun a provocat „daune serioase”.

Dar Oleg Kryuchkov, un consilier al șefului administrației locale instalat de Rusia, Serghei Aksyonov, a declarat într-o postare pe Telegram că toate rachetele au fost doborâte.

Știrea inițială

Saki – care a suferit un atac de amploare în august 2022 – găzduiește avioane de luptă rusești.

Sursele au declarat pentru CNN că „SBU și Marina ucraineană au lansat un atac masiv cu foc asupra aerodromului militar Saki”.

„La aerodrom se aflau cel puțin 12 avioane de luptă (Su-24 și Su-30) și Pantsir MPADS [sisteme de apărare aeriană]”.

„A existat, de asemenea, o bază de antrenament pentru operatorii de UAV-uri Mojaher [de fabricație iraniană]. Acestea sunt dronele folosite de ruși pentru a-și coordona propriile atacuri aeriene și ca drone de atac de luptă.”

„Loviturile Serviciului de Securitate și ale Marinei au atins ținta și au provocat daune serioase echipamentelor ocupanților. Pentru a învinge inamicul, au fost folosite drone pentru a supraîncărca apărarea aeriană rusă, iar apoi au fost lansate rachete Neptun”, au declarat sursele pentru CNN.

Rachetele Neptune sunt de fabricație ucraineană și au fost folosite pentru a scufunda nava de război rusă Moskva anul trecut.

Din 2014, baza aeriană Saki găzduiește un regiment aviatic naval rusesc, parte a Flotei rusești din Marea Neagră, potrivit agenției ruse de stat RIA-Novosti.

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, după ce președintele rus Vladimir Putin a trimis forțe militare în ceea ce era pe atunci o regiune autonomă din sudul Ucrainei cu puternice loialități rusești.

Mii de soldați vorbitori de limbă rusă, purtând uniforme nemarcate, au pătruns în peninsulă la începutul lunii martie a acelui an. Două săptămâni mai târziu, Rusia a finalizat anexarea Crimeei printr-un referendum criticat de Ucraina și de cea mai mare parte a lumii ca fiind ilegitim.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...