G4Media.ro

UPDATE Opozantul Ilya Yashin, condamnat la opt ani și jumătate de închisoare…

Foto: Zlata Milavskaya via Facebook / Ilya Yashin

UPDATE Opozantul Ilya Yashin, condamnat la opt ani și jumătate de închisoare pentru răspândirea de „informații false” despre armata rusă: „Nu voi renunța la adevăr nici măcar în spatele gratiilor”

UPDATE 14:18 Ilya Yashin, un politician proeminent din opoziția rusă, a fost condamnat vineri la opt ani și jumătate de închisoare, relatează The Guardian și agenția de știri rusă RIA Novosti, citată de Sky News.

Anterior, el a fost găsit vinovat de răspândirea de „informații false” despre armata rusă.

Știrea inițială

Un tribunal din Moscova l-a găsit vineri pe opozantul Kremlinului, Ilya Yashin, vinovat de răspândirea de „informații false” despre armata rusă, potrivit presei ruse de stat TASS, citată de CNN.

Sentința este așteptată mai târziu în cursul zilei. Yashin, un lider proeminent al opoziției și fost deputat municipal, riscă până la nouă ani de închisoare.

Yashin a fost condamnat în baza unei legi rusești adoptate recent, care incriminează discreditarea forțelor armate ruse. Procurorii au argumentat că comentariile lui Yashin despre uciderea civililor din orașul ucrainean Bucha de către forțele rusești au fost încălcat legea.

În comentariile sale finale de luni în fața instanței, Yashin a declarat că a fost urmărit penal pentru a-și „coase gura”.

„Toată lumea înțelege că acesta este scopul. Sunt izolat de societate pentru că ei vor să tac. Promit că atâta timp cât sunt în viață nu voi fi niciodată. Misiunea mea este să spun adevărul. Nu voi renunța la adevăr nici măcar în spatele gratiilor”, a declarat el, potrivit unei postări pe contul oficial al lui Yashin pe aplicația de mesagerie criptată Telegram.

Yashin, de asemenea un aliat apropiat al liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, a ieșit în evidență în timpul protestelor dintre 2011 și 2012, pe care a ajutat să le organizeze împotriva realegerii lui Putin pentru al treilea mandat și a alegerilor incorecte.

Yashin a rămas un critic acerb al lui Putin în anii care au urmat, ocupând și funcția de deputat municipal într-o mică municipalitate din Moscova, înainte de a i se interzice să candideze la o funcție publică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Acesta este un mare erou si merită mai multă atentie.Cred ca și datorită lor lumea ființează.