G4Media.ro

UPDATE Mihai Tîrnoveanu, un ultranaționalist cu discurs antimaghiar, în fruntea protestatarilor care…

sursa foto: mihaitirnoveanu.ro

UPDATE Mihai Tîrnoveanu, un ultranaționalist cu discurs antimaghiar, în fruntea protestatarilor care au întrerupt discursul lui Viktor Orban, la Băile Tușnad/ ”Transilvania, pământ românesc”, afișat pe un banner uriaș/ Tîrnoveanu a incitat populația împotriva maghiarilor din Valea Uzului (video)

”Transilvania este pământ românesc!”, asta au scris în limba română protestatarii în timpul discursului lui Viktor Orban în Băile Tușnad, transmite publicația telex.hu.

„Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!”, a fost mesajul scris în limba română pe bannerul pe care protestatarii l-au afișat sâmbătă, în Băile Tușnad, iar nemulțumirile erau vizibile în public, transmit jurnaliștii.

Conform publicației românești de limbă maghiară kronikaonline.ro, protestatarii erau conduși de Mihai Tîrnoveanu, un ultranaționalist cu discurs antimaghiar, fondator al publicației și asociației ”Calea Neamului”, cu discurs pe alocuri extremist. Manifestanții au fost escortați de către agenții de pază la ieșirea din tabăra din Băile Tușnad.

Lui Tîrnoveanu i-a fost șters definitiv contul de Facebook, fapt care l-a determinat să își facă propriul site, conform spuselor acestuia. De asemenea, el este cel care a incitant oamenii în scandalului Valea Uzului, împotriva populației maghiare.

Într-unul dintre articolele publicate pe site-ul său, Tîrnoveanu transmitea că ”Ungaria trebuie dată afară din Guvernul României” sau că ”În statul artificial Republica Moldova, România nu trebuie să facă ca până acum acte de filantropie sau propagandă UE, ci acte de reunificare”.
Din rândurile publicului, tulburarea era vizibilă. Mesajul afișat pe banner a fost o trimitere la motto-ul celei de-a 31-a ediții a taberei de la Băile Tușnad: „Ce este etern!”. Multă vreme, familia Tîrnoveanu a reușit să se amestece neobservată în mulțime, care i-a remarcat prezența abia atunci când au desfășurat bannerul.

În momentul respectiv, au izbucnit huiduieli și înjurături, iar manifestanții au fost luați în evidență de agenții de securitate, mai scrie kronikaonline.ro.

Ultima dată când a vorbit Orban aici a fost în 2019, iar aparițiile sale aici au provocat în mod tradițional o mare agitație, pentru că premierul Ungariei nu numai că evaluează evenimentele politice actuale, dar stabilește și direcția de comunicare care trebuie urmată, transmite transtelex.ro, o publicație românească de limbă română.
știre în curs de actualizare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

79 comentarii

 1. Lipsă de imaginație. Eu aș fi scris „Ungaria, pământ rusesc”. I-ar fi usturat un pic.

  • Are perfecta dreptate, dacă ești patriot nu înseamnă că ești șovin sau ultranationalist

  • @ pro european
   Subscriu!

   Mesajul ”În statul artificial Republica Moldova, România nu trebuie să facă ca până acum acte de filantropie sau propagandă UE, ci acte de reunificare” este cel mai antiromanesc mesaj posibil! Este exact ceea ce Rusia (si Ungaria lui Orban) promoveaza: redesenarea granitelor!
   Rep. Moldova trebuie asistata pentru admiterea ei in UE: aceasta este unirea definitiva.

  • Ăștia de la AUR există numai din cauza urii propagate de USR! Fără discursul antinațional, împotriva militarilor și Armatei Române, împotriva Bisericii, împotriva familiei scursurile de la AUR nu ar avea nici o șansă! USR a creat AUR!

  • Ce tot cauta Orban in Transilvania ?
   Sa incite la actiuni iredentiste, sovine, revizioniste ?
   Sa incite la nerespectarea legilor si constitutiei tarii ?
   Nu exista niciun „tinut secuiesc” in Romania.
   Cei care impiedica ca Romanii sa fie batjocoriti in propria lor tara sunt patrioti, nu ultrasi.
   Problemele care trebuiau discutate la Tusnad erau cum sa determine minoritatea maghiara sa invete limba oficiala a statului in care traieste, ca trebuie sa respecte Ziua Nationala, Imnul si Simbolurile Romanesti, ca trebuie sa-i marginalizeze pe iredentistii, sovinii si revizionistii maghiari.
   Maghiarilor trebuia sa li se spuna ca între 1526 și 1867 statul ungar nu a existat, ungurii făcând parte din diverse provincii aflate sub stăpânirea directă a Imperiului Otoman (150 de ani) sau a Imperiului Habsburgic (200 de ani).
   Singura provincie care și-a păstrat autonomia a fost Voievodatul, ulterior Principatul Transilvaniei, care era locuit in majoritate de Romani.
   Ca sa nu mai creada maghiarii minciuna ca Transilvania a facut parte din Ungaria 1000 de ani. Maghiarilor trebuia sa li se aminteasca ca niciunul din popoarele cotropite nu a dorit sa ramana in componenta Ungariei, dupa destramarea Imperiului Habsburgic.
   Daca nu pricep, maghiarii trebuie intrebati daca le-ar placea sa li se tot aminteasca ca Ungaria a fost ocupata de Imperiul Otoman si a fost transformata in pasalac turcesc ?

  • Cea mai mare eroare este sa se foloseasca Transilvania, un cuvant strain, pentru Ardeal un cuvant celto-dac vechi de cand lumea. Zvonul ca Ardeal este un cuvant maghiar pentru padure este o diversiune. Ardeal este perechea Ardenilor din Gallia Franta.

  • Sa afirmi in Romania ca „Transilvania este pământ românesc!” nu inseamna ca esti ultra nationalist si nici nu este un discurs antimaghiar.
   Cei care l-au obligat sa inlature bannerul si erau sa-l linseze sunt iredentisti, sovini, revizionsti.
   Statul Roman trebuia sa invete in atatia ani ca scopul asa-ziselor scoli de vara este invrajbirea intre natiuni, intretinerea urii si era obligat sa interzica asemenea manifestari iredentiste, sovine.
   Asa cum Croatia a interzis vizita presedintelui Serbiei in acea tara, asa trebuia sa procedeze si Romania cu reprezentantii iredentismului si sovinismului maghiar.

  • Bã .. tovarãsi 😏 nici ãsta si nici Orbanofilii .. nu s unii mai buni ca altzii. Îsi hrãnesc reciproc retorica si interesele .

 2. Sar AUR olacii unde sunt, ei parca erau patrioti adevărați!?

  Nu i-a lăsat puțin sa se ia de prietenul lui?

  Mi-as pwoella în sufletele lor de AUR olaci mespalat!

  • AUR e Inca ocupata sa apaude in fata ambasadei rusiei

  • HAUR nu are treaba cu R Moldova sau cu mizeriile facute de Orban. Ei sunt ocupati cu orice altceva.

 3. Transilvania niciodată nu afost nici pământ unguresc nici pământ românesc tot timpul a fost pământ ardelenesc și așa va rămâne in vecii vecilor.

  • Ridica-te Ioane.

  • Ai dreptate, Ioane. Ardealul i-a tentat pe toti si unii si altii au vrut sa puna mina pe el. Ardealul a fost si este al ardelenilor, indiferent de etnia si religia de care tin, a fost un tarim al tolerantei pina ce veneticii nu au incitat la ura. Cum eu nu voi pleca de aici niciodata bine ar fi sa stea fiecare acolo unde s-a nascut.

  • Buey Ioane și Ilie, de ce nu vă luați voi o cameră la hotel? :)))))

  • Anti rusnac deja a muscat momeala

  • @Ioan, și majoritatea din Ardeal, ce este? Nu românească? Și eu sunt ardelean, dar proșto ca voi, am vazut destui!

  • Ile,
   O să pleci sub pământ în câțiva ani.

  • ROMÄNII SE TRAG DIN PELASGI ,PRIMII LOCUITORI AI EUROPEI!! CEI CE AU DAT LIMBA LATINĂ!!
   CEI CE AU FONDAT BAZELE CIVILIZA5IILOR EUROPENE !!
   DECI CIOCUL MIC STIMABILE !
   ARDEALALUL NU EXISTĂ EXISTĂ DOAR TRANSILVANIA PĂMÂNT STRĂVECHI ,CE NE APARȚINE NUMAI NOUĂ ROMĂNILOR, URMAȘII DIRECȚI AI PELASGILOR ȘI AI GEȚILOR.RESTUL,SUNT PLEVĂ ADUSĂ DE VÂNT,GUNOAIE IZGONITE DIN STRĂFUNDURILE ASIEI ŠI STEPELOR DE LA POALELE URALILOR,URMAȘI A 4 TRIBURI DE NOMAZI MÁNCĂTORI DE CARNE DE CAL !!

  • @ion :
   Dar Transilvania a fost locuita intotdeauna in majoritate de Romani, iar atunci cand au putut, Romanii din Transilvania au votat unirea cu Romania.

  • Nu unguresc, nu românesc, dar ardelenesc ??
   Ce înseamnă ardelenesc ? VORBESC limba ardelenească ?
   Ă vorbit si Ion ca si el e om.

  • Ardealul este celor care le locuiesc. Indiferent daca sunt roman,maghiar, sau alte tenie.

 4. Sclavii mujicilor nu pot spera la mai mult decat la a fi tolerați, oriunde in Europa. Ei sunt doar niște hoarde migratoare, venite din stepa asiatică, ce pretenții să aibă?!? Se vede foarte bine din gradul aproape total de inadaptare pe care îl manifestă raportat la lumea civilizată.

 5. Se îndoia cineva că Transilvania e pământ românesc?

  • Nu ca ”SE INDOIAU” au fost DERANJATI RAU de acest ADEVAR.Asa-i cu adevarul,deranjeaza intotdeauna! Ba s-a mai si insinuat ca daca spui adevarul esti…DROGAT! Felicitari d-nului Târnoveanu , ROMÂNUL CARE VEGHEAZA! De fapt la Tusnad-ul ăsta s-au intamplat mai multe lucruri: D-nul Laszlo Tokes a cerut de la Ungaria Autonomia asa zisului tinut secuiesc de parca n-ar trai in România,D-nul Orban a facut politica Rusiei pe teritoriul Romaniei.Cred ca ”Tusnad”-ul trebuie interzis pe viitor fiindca e antiromânesc.Sa NU uitam:1940-1918=22! La numai 22 de ani de la proclamarea statului national român,Ungaria ocupa Transilvania prin Dictatul de la Viena,cu consecinte absolut tragice pentru poporul român.

 6. Aici greșești… si haur si miszeriile de la fidesz, inclusiv sclavul Orban, sunt doar niște sclavi ai lui putin….

 7. Mult mai inspirat ar fi fost un protest cu sloganele legate de derapajele antidemocratice și antieuropene ale regimului de la Budapesta.

 8. „Din rândurile publicului, tulburarea era vizibilă.” De ce era publicul tulburat? Avea impresia că Ardealul e pământ unguresc, pentru că așa îi lasă Putin să creadă?

  • Era tulburate pentru ca el nu intelege sa vorbeste rumaneste.

  • Publicul era tulburat de lipsa de respect pt cei prezenți al agitatorului, care a venit special să scuipă venin și să perturbe un eveniment civilizat.

 9. Băbăieți, vedeți că aveți surse false referitor la Valea Uzunului! Maghiarii au inchis poarta cu lanțul încercând să inducă ideea ca acolo sunt numai unguri îngropați! Mai citiți, bre, inainte de a arunca gulgutele, ca sunteți presă si unii chiar vă iau in serios deși se pare că habar nu aveti, măi G4, cum să verificați o stire din mai multe surse si idealar fi să nu consultați doar surse ungurești…

  • Pe hauristi i-as inchide direct inauntru, sa isi sape propria groapa si sa dispara.

  • Ai dreptate acolo sunt ingropați și soldați români greco-catolici care au luptat ca să nu le fie omorâți preoții și episcopii iar bisericile lor să nu le fie confiscate de invadatori.

 10. Ce Tam.piti.plin de ei pe meleaguri

  • Iar e plin de priceputi pe aici… Romanul nu s-a nascut poet, e clar asta, ci s-a nascut Specialistul Dorel! Priceput la toate…si la nimic, mare patriot…din spatele tastelor, rau de gura…precum catelul care latra dincolo de gard si, in primul rând, unit! Da, romanul este foarte unit…precum polii magnetici.

 11. Ardealul e al ardelenilor, români, maghiari, sași, secui și ce-or mai fi. Și cu asta basta.

  • Bravo, pare-se ca esti singurul cu capul pe umeri . Citesc comentariile unora, care se cred istorici cu idei nastrusnice, citesc comentariile unora despre originea denumirii Transilvaniei, latina Trans silva (padure), Erdely din erdoe, padure si gresita traducere Ardeal, care nu inseamna nimic. Bucurestiul a preluat Ardealul prin jocuri politice si militare, au fost milioane de olteni si moldoveni transferati, pt romanizarea regiunii. Permis este max 500000. A fost anulata regiunea autonoma maghiara si incercarea de asimilare a ungurimii. Totul a esuat, ardelenii vor sa ramane ardeleni cu datinile proprii. Viitorul cere o reorganizare, o reformare. Altfel se distruge definitiv totul.

 12. E greu să aveți corespondenți proprii?

 13. Puteau cumpara si martienii, important este unde platesti impozitul pe proprietate.

 14. E clar că oamenii aceștia s-au organizat și s-au infiltrat acolo,dar dincolo de trecutele lor acțiuni reprobabile acum și-au exprimat în grup doar dreptul dreptul la opinie, la liberă exprimare.

 15. Slava Domnului că mai există bărbați care sa le dea peste bot obraznicilor astora.

 16. România adevenit un stat în carre iată se poate vorbi și plimba in voie atât președinta Ungariei, cât și ați vremelnici policieni maghiari. Ce NU mai trebuie tolerat e că la Tușnad se face o propaganda anti UE în România care este PRO EUROPEANĂ.
  Acum că hunii au fost și pare că au rămas jefuitori se vede și acum prin faptul că țin pe față cu kriiminalii de la Kremlin !!!
  Așteptăm punctul de vedere al ministrului de externe.
  Târnoveanu nu a facut decât să-i arate lui Orban că nu singur pe aici și că dacă mai continua astfel de propaganda pe aici este pre posibil ca presedinta Ungariei să nu mai aibă curajul de a alega prin parcurile țării. Mai mult banner-ul afișat nu era unul care să jignească pe cineva . Sa scri ca Transilvania este pământ românesc nu e ilegal in România !!!

 17. -Vasile ,cum comentezi într-un singur cuvânt , moartea a 100 de unguri ? – PUTIN !!!

  • Foarte frumos, Brancovene. Probabil esti si crestin. Esti identic cu ungurul de la manifestarile astea. De ce nu va aranjati un meci sa va dati in cap? Asa mai scapam de extremisti descreierati. Nu o sa aveti niciodata minte.

  • Nu vrei sa scapam de tine mujicule el diablo?

 18. Un ungur e pe cale să se înece în mare, la Eforie Nord . A uitat cum se strigă ” ajutooor ” și urlă : – Me scald pentru ultima dateeee !!!

 19. Lasa ca a vazut si Orbán cum ecsa ai de a face cu nationalisti. Foarte bine ca i-a intrerupt discursul iredentist.

  Valea Uzului scrie ca are 3 locuitori? A provocat pe Ion si Vasile impotriva lui István?

 20. MIHAI TIRNOVEANU : RESPECT!

 21. Ardealul este acolo din veciii vecilor si acolo va ramane ptr totdeauna, restul sunt povestiiiii

 22. Conform cărei legi a fost domnul Tirnoveanu scos afară de acolo ?.. Ar fi trebuit ca jandarmii să-l protejeze de eventualii huligani agresori. Dânsul ar trebui să facă o reclamație la poliție. Este ilegal ceea ce i s-a întâmplat… pare chiar neconstituțional.

  • legea nu interzice festivalului de la tuşnad, să-şi aleagă vizotatorii.
   ceea ce interzice legea e organizarea protestelor fără acordul primăriei. Domnul a început să huiduie să se comporte necivilizat, de-asta a fost scos afară.

  • Tirnoveanu nu s-a comportat necivilizat cum spune romanofobu de mai sus ci ca a aratat un adevar etern Transilvaniae Romania moarte tradatorilor globalisti.

 23. Si un copil îsi da seama,daca îl asculta pe Viktor Orban,cand vine in Romania,ca asta urmareste dezintegrarea tarii.Si atunci ma intreb de ce nu-i deranjeaza pe politicienii din arcul guvernamental,fiindca ce zice acest destibilizator de lume nu e de ieri de azi?!Treburile astea sa fie cumva aranjate prin masonerie,fiindca în mod sigur sunt entitati bucurestene care doresc sa se întample ce urmareste Orban?Iata acum ai putea crede ca la aceasta întalnire s-a aranjat o aprindere de scanteie.Ungurii înfierbantati pe de-o parte,nationalistii optuzi pe de alta parte,asta daca nu cumva e tot mana „regizorilor si finantistilor”care se ocupa si de AUR,caci daca ar fi asa n-ar trebui sa ne surprinda,fiindca printre declaratii belicoase de fatada,AUR are,la activ,si declaratii prietenoase fata de UDMR.Ațațandu-se reciproc,fac rost de voturi fara prea multa bataie de cap.Suficiente pentru AUR,ca sa împiedice reformele constitutionale si pt.UDMR,ca sa fie tot timpul la putere.

  • Ba da prosti ungurii astia !Ai credeam mai rasariti…Am zis demult ca atitudinea asta o sa produca o reactie exagerata impotriva lor !Au facut fix ca narodul de Putin…Acu are mult mai mult NATO de infruntat,lipsa investitii,sanctiuni,ura,etc.Maghiarii la fel,nu cred sa aiba vreun vecin prieten.Acu o sa le taie UE si fondurile,in viitor or sa se retraga si investitorii,fix ca la prietenul lor Putin.Cand se va trezi noriduk lor va fu orea tarziu ! S-au vandut pt un kil de gaz….Cred ca in curand tara astora se va dezintegra si imparti intre vecini !Si la asta pun umarul si romanii de etnie maghiara de la noi,la greu…E f valabila vb aia ROMANEASCA :”cune sapa groapa altuia…”De ,daca maghiarii nu au si ei un trecut adevarat si niste batrani intelepti ca noi….

 24. e regretabil… regretabil ca maghiarii provoacă… sunt convins ca dacă romanii ar face asa ceva în Ungaria ar fi luati pe sus… Cei care simt ca nu sunt reprezentați de ce se întâmplă în scena politică românească, drepturi… libertăți… si sunt si romani foarte mulți….cu acele pașapoarte obținute de la guvernul maghiar sa își exercite dreptul de a pleca. .. plecați dacă nu vreți aici… poate puteți sa va duceți în Ungaria sau o țară Europeană…. va rog plecați nu vă mai victimizati aici… când mizeria din parlament e girata și de UDMR…. VA ROG plecați, faceți Ungaria țara în care să ne dorim sa emigram… altfel restul e o mocirlă în care veți găsi doar desconsiderat și lipsă de respect….

 25. Dânsul nu a huiduit și nici nu a protestat ci și-a exprimat o părere. Daca pe al său banner ar fi scris de ex. ‘Texas etern al S.U.A.’ atunci huliganii dictatorului Orban n-ar fi sărit ca niște potăi turbate…

 26. Mā întreb și eu numai așa,citi dintre cei care au comentat aici înțeleg doua cuvinte pe ungurește?Eu am văzut discursul lui Orbán și pot să vă spun că un singur cuvînt n-a vorbit despre România,și nici de Ardeal sau politica Ungariei fata de Romania și invers.Tema discursul era războiul din Ucraina, probleme in UE ce privește energia, teme de geopolitică, reașezare polilor de interes și putere, probleme in economia Ungariei și UE ,migrație ,gender…Zero cuvinte despre România și prostii ce ați comentat mai sus.

 27. Panaramele de la G4Media se indignează de zgomotul făcut de un local de la Tunari că, de, deranjează obrazul subțire al dlui Tăpălagă și al doamnei Tăpălagă, dar nu zic nici “pâs” la ceea ce este o adevărată campanie a Ungariei și a UDMR, purtată la vedere, de desprindere a Transilvaniei de România.

 28. Mai are puțin Viktoras,și recunoaște și el independenta republicilor separatiste Harghita și Covasna,cum a făcut șeful său cu cele din Donbas. Cum draq ne-a găsit pe noi care acceptam derapaje că vizitele astea private,în Polonia,Ucraina sau Serbia unde deasemenea a existat o perioada de dominație a Austro-Ungariei nu prea au curaj hunii sa ceară autonomie și independența.

 29. Bravo lui . Asa trebue actionat .

 30. Sclavul lui Putin este nevoit să bage in continuare banii ungurilor in Republicile Separatiste.Alta era situație daca stăpânul său schimba prin martie regimul de la Kiev și UE și NATO nu acționau în bloc împotriva sovieticilor.
  Ce confuzi ar fi fost hauristii din convingere(nu cei plătiți cu ruble,aia știau ce să facă) când trebuiau să lălăie cu patriotism dacic imnul ținutului Secuiesc.

 31. Avand in neam cativa voevozi ai Transilvniei pana la Mohacsz si care erau dintr-o famlie nonetnic maghiara, pot spun ca istoria este doar descrierea adevarata pe cat se poate a faptelor din trecut si politice sau poate mai ales politice daca este cazul, dar culoarea ei ca pentru orice stiinta este ADEVARUL cat il putem sti asa ca imi place sa citez ceva scris de un coleg aici pe forum:
  „Maghiarilor trebuia sa li se spuna ca între 1526 și 1867 statul ungar nu a existat, ungurii făcând parte din diverse provincii aflate sub stăpânirea directă a Imperiului Otoman (150 de ani) sau a Imperiului Habsburgic (200 de ani).
  Singura provincie care și-a păstrat autonomia a fost Voievodatul, ulterior Principatul Transilvaniei, care era locuit in majoritate de Romani.
  Ca sa nu mai creada maghiarii minciuna ca Transilvania a facut parte din Ungaria 1000 de ani. Maghiarilor trebuia sa li se aminteasca ca niciunul din popoarele cotropite nu a dorit sa ramana in componenta Ungariei, dupa destramarea Imperiului Habsburgic.
  Daca nu pricep, maghiarii trebuie intrebati daca le-ar placea sa li se tot aminteasca ca Ungaria a fost ocupata de Imperiul Otoman si a fost transformata in pasalac turcesc ?”

 32. Poate ca asta poate fi publicat?

 33. Dacă era linşat, înjunghiat etc., ce se întâmpla? Tîrnoveanu, este o provocație care poate duce la destabilizare, cine are interesul? Ruşii! Este Tîrnoveanu un agent provocator al moscovei?

  • Ai dovezi ca tirnoveamu e agent rus sau esti si tu anti roman ce orice manifestatie patriotica va pute? Tirnoveamu e anti orbanist mai exact anti rus schimbati placa geoexpertilor

 34. In primul rand, devenea un caz penal care rezulta în închisoare unde derbedeii poate aveau timp să învețe bunele maniere și să obțină diplome cum că au terminat școala de manechine…
  Moscova nu ar fi lăsat doi agenți provocatori în același loc. Normal că Orban și-ar fi trimis potăile să se dea la Tirnoveanu, tocmai pentru că orbit de ura care îl mâna, nu are respect pentru bun-simț și logică.

 35. Voi sunteți trădători de țară.Va permiteți să-l batjocoriți pe domnul M Tirnoveanu pentru acțiunile sale patriotice.Sa va fie rușine,cozi de topor ce sinteti

 36. Dl.Mihai Tarnoveanu este mai „ultranationalist”decat Viktor Orban&co?sau decat udmr-istii care il voteaza,jura credinta Romaniei ca parlamentari,primari,functionari in posturi inalte in Statul Roman etc,dar se dezic permanent prin fapte de fideliatea fata de tara care ii plateste,le asigura scoala,posturi ,privilegii;asta nu se numeste „josnicie?

 37. Ba tembelilor de politruci care va vreți români: mâine -poimaine vă va conduce Victor Orban de la un birou din apropiere,de lângă Victoriei!?!asta vreți, lașilor?mai aveți unde baga cărămizile c îi bani??? vânduților!

 38. Pentru MIHAI ,care vad ca se pricepe la istorie, dar adevarul este ca habar nu are.1. Tinutul Secuiesc, despre care vorbeste, a existat deja cand Romania inca nu era nicaieri, numai principatele.2.Si Tarile Romane au fost 400 de ani sub jugul otoman, si au au platit inclusiv marii voievozi tribut. 3.Transilvania nu a fost majoritar romanesc totdeauna. Au devenit majoritar in sec.18. 1710, maghiara: 400-450 mii, 45-50%, romana: 250-350 mii, 30-40%, germana 110-130 mii, 10-15%. Aici inca erau majoritar maghiarii.Schimbarea se gaseste, practic, in migratie. In perioada data, cca. 475-495 mii de oameni au emigrat din Transilvania, iar 430-450 mii de romani au emigrat acolo din afara zonelor. Exista surse documentate despre aceasta emigrare. Sperand intr-o viata ușoara, jumatate de milion de maghiari din Transilvania s-au mutat in partile mai bogate ale Ungariei de astazi. Romanii au aparut in Transilvania in secolul al XIII-lea, mai ales dupa ce au distrus tatarii o mare parte a Transilvaniei. Inaimte nu exista surse despre romani in Transilvania.

 39. Toată lumea întoarce capul în direcția opusă când politicieni unguri iredentisti vin prin România și strecoară mesaje insidioase, anti – românești, stârnind ura maghiarilor. Dacă Ungaria iese din UE, ar putea ataca oricând România, cu sprijinul Rusiei. Ungurii practică același gen de nostalgie se megalomani care se văd împărați sai tsari pretutindeni. Ce caută Orban în Tușnad? Ce tot caută în România când știm cu toții discursul lui despre „Ungaria Mare”? Ce înțelegeri are statul român cu Ungaria? Sau a vândut deja Transilvania și urmează să ne trezim cu pistolul la tâmplă amenințând-ne să ne luăm bocceluta?

  • „politicieni unguri iredentisti vin prin România și strecoară mesaje insidioase, anti – românești” – serios? unde? ce au spus mai exact?

 40. Se poate răspunde aici ?!?..

 41. Românii NU au gene asiatice asa ca …mucles.GATA,s-a terminat cu visele desarte.N-au decat ungurii sa stea in doliu permanent si in depresie si in delir.Dar OBLIGATIILE de CETATENI ROMÂNI sa le respecte.N-avem noi românii mai multe drepturi ca ei.Ca nu se simt bine daca nu sunt ”sefi”ca rusii,asta e fix drama lor.

 42. Cum poti sa spui ca romanii „au venit”in Transilvania,potop peste bietii maghiari,asa,discret,mii si mii,fara sa observe nimeni,ba chiar cronicarii maghiari(Anonimus,Verancsics,Bonfini si altii spun limpede de unde au venit,unde s-au asezat triburile maghiare intai,pe cine au gasit acolo,cand si cum au ajuns secuii acolo unde ii gasim azi,ce i-a facut sa nu se mai declare secui,ci maghiari,de ce intalnim nume” maghiare „precum Patrubany,Kozsokar,Mircse,Radulyi ,Borboli etc,etc