G4Media.ro

UPDATE Baschetbalista americană Brittney Griner, condamnată de un tribunal rus la nouă…

Sursa foto: Kirill KUDRYAVTSEV / POOL / AFP

UPDATE Baschetbalista americană Brittney Griner, condamnată de un tribunal rus la nouă ani de închisoare pentru trafic de droguri / Biden: „Este inacceptabil. Fac apel la Rusia să o elibereze imediat”

Ora 18:54 Președintele american Joe Biden a declarat joi că condamnarea baschetbalistei americane Brittney Griner la nouă ani de închisoare pentru acuzații de trafic de droguri în Rusia este „inacceptabilă” și a cerut Moscovei să o elibereze imediat, informează The Guardian și CNN.

„Astăzi, cetățeana americană Brittney Griner a primit o sentință de închisoare care amintește încă o dată ceea ce lumea știa deja: Rusia o reține pe nedrept pe Brittney.

Este inacceptabil și fac apel la Rusia să o elibereze imediat, pentru ca ea să poată fi alături de soția ei, de cei dragi, de prieteni și de coechipieri”, a transmis Biden într-un comunicat.

UPDATE 18:47 Apărarea lui Brittney Griner a transmis joi că va face apel în numele baschetbalistei americane, care a fost condamnată la 9 ani de un tribunal rus pentru acuzații de trafic de droguri, transmite Reuters.

Echipa de apărare a lui Griner a afirmat că, la pronunțarea sentinței, instanța a ignorat toate dovezile pe care le-a prezentat, precum și pledoaria de vinovăție a lui Griner. Aceștia s-au declarat „dezamăgiți” de verdict.

UPDATE 18:31 Baschetbalista americană Brittney Griner (31 de ani) a fost condamnată de un tribunal rus la 9 ani de închisoare cu o amendă de 1 milion de ruble (aproximativ 16.400 de dolari), a anunțat joi judecătoarea Anna Sotnikova de la tribunalul orașului Khimki, regiunea Moscova, relatează Reuters, CNN și BBC.

Instanța a precizat că a ținut cont de recunoașterea parțială a vinovăției sale, de remușcările pentru fapta comisă, de starea de sănătate și de activitățile caritabile.

Griner a fost găsită vinovată de contrabandă cu droguri, infracțiune despre care judecătoarea a spus că a comis-o în mod deliberat. Griner a fost arestată cu mai puțin de un gram de ulei de canabis în bagajele sale pe Aeroportul Internațional Sheremetyevo din Moscova, pe 17 februarie.

Ea a declarat că a fost „o greșeală cinstită” din cauza faptului că și-a făcut bagajele în grabă.

Avocații ei au argumentat că, dacă Griner a folosit vreodată marijuana medicală, a făcut-o doar acasă, în Arizona, unde este legală, foarte rar, în perioadele scurte dintre competiții și în vacanță, doar pe baza prescripției unui medic pentru durerile puternice provocate de accidentările sportive.

Dubla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice și-a cerut scuze în ultima sa declarație de joi în fața instanței și a solicitat clemență din partea instanței, explicând că nu a avut intenția de a încălca vreo lege rusă.

Știrea inițială

Un tribunal rus a găsit-o vinovată pe baschetbalista americană Brittney Griner de contrabandă cu droguri cu intenție criminală, transmite CNN.

Judecătorul de la tribunalul din Khimki, în regiunea Moscova, încă citește verdictul. Judecătorul trece acum în revistă faptele din dosar, martorii chemați și declarațiile acestora.

Context

Medaliata olimpică de aur, în vârstă de 31 de ani, a fost arestată pe un aeroport din Moscova și acuzată de procurorii ruși că a încercat să introducă în bagaj mai puțin de un gram de ulei de canabis.

„Nu am vrut niciodată să fac rău nimănui, nu am vrut niciodată să pun în pericol populația rusă, nu am vrut niciodată să încalc nicio lege aici.

Am făcut o greșeală cinstită și sper ca în hotărârea dumneavoastră să nu-mi pună capăt vieții mele aici. Știu că toată lumea continuă să vorbească despre politică, dar sper că asta este departe de această sală de judecată”, a declarat Griner joi, la tribunalul orașului Khimki.

„Nu am avut nicio intenție de a încălca vreo lege rusă”, a spus ea.

Ea a pledat vinovată la acuzațiile privind drogurile luna trecută, în ceea ce avocații ei spun că a fost o încercare de a-și asuma responsabilitatea și de a primi clemență.

În pledoariile finale de joi, un procuror a cerut 9,5 ani de închisoare pentru Griner, potrivit avocatului apărării, Maria Blagovolina, partener la firma de avocatură Rybalkin, Gortsunyan, Dyakin and Partners.

Blagovolina a susținut că Griner nu a consumat niciodată marijuana în Rusia și că nu a avut niciodată intenția de a face acest lucru. Ea nu avea nevoie să aducă cartușele de vape în Rusia, a adăugat avocatul.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Asa merita. Drogatii trebuie pedepsiti aspru.

 2. Nu a vrut sa faca nimic rau si totusi a venit cu iarba pe aeroport, la orci. Fie minte, fie nu o duce capul nici cat o nuca seaca, sau ambele…..

 3. Orcilor de mai sus, este vorba de „mai puțin de un gram de ulei de canabis”.
  Si daca batea un militian iesea mai ieftin!

  • In contextul actual!!! Putea doar sa miroasa a canabis ca tot o lua!!
   Sa faca CIA o extractie, ca se pricepe, sau nu!!!

  • Bai cap de pompa si in romania te toarna pt mai putin de un G. Din comentariul tau deduc ca nici pe tine nu te duce capul.

  • Uleiul de canabis este legal la noi, poti sa iti cumperi de pe net.