G4Media.ro

Unul dintre cele mai mari dosare de contrabandă cu alcool din România,…

Foto: Ziarul de Vrancea

Unul dintre cele mai mari dosare de contrabandă cu alcool din România, restituit la DIICOT după 8 ani prin instanțe / Omul de afaceri Liviu Jitea, pe cale să scape de acuzații

Decizie radicală într-unul dintre cele mai complexe dosare penale de contrabandă cu alcool: după ce a fost acuzat că a produs ilegal, alături de alți inculpați, peste 1,4 milioane de litri de alcool, cu un prejudiciu estimat de peste 8 milioane de euro, omul de afaceri focșănean Liviu Jitea ar putea scăpa de acuzații. Tribunalul Vrancea a dispus, vineri, 26 noiembrie 2021, ca procurorii DIICOT să refacă rechizitoriul prin care omul de afaceri Liviu Jitea, alături de alți 18 inculpați, au fost trimiși în judecată în cursul anului 2013.

Totodată, instanța a dispus și eliminarea probelor obținute prin interceptări cu mijloace tehnice specifice, decizie care are la bază o excepţie de neconstituţionalitate, admisă de Curtea Constituțională a României, privind o prevedere din Codul de procedură penală, legată de folosirea interceptărilor în procesele penale. În urma acesteia, probele strânse de SRI prin interceptări pe mandate de siguranță națională nu mai pot fi folosite în alte dosare.

 • Admite cererile şi excepţiile formulate de inculpații Jîtea Mircea Liviu, Milea Raluca, Ionescu Florenţa Mona, Bica Neculai, Tucan Mihai Viorel, Tucan Valentina, Neagu Ciprian, Robu Nicuţa, Georgian Antoaneta Iuliana, Cristea Stoica, Bortoş Alexandru, Taranciuc Decebal Vasile, Datcu Lucian, Panciu Dănuţ, Guţan Marian, Irimia Marian Cătălin, Grăjdeanu Ionuţ Marianov, Antoniu Angi – Toni și S.C. Trust LF Trade S.R.L. Focşani şi în consecință dispune: a. refacerea rechizitoriului nr. 218/D/P/2011 din 28.08.2013 a DIICOT-Serviciul Teritorial Galați în sensul în care acesta urmează să cuprindă: a.1. descrierea şi data săvârșirii fiecărui act material reţinut în sarcina fiecăruia dintre inculpați şi pentru fiecare dintre infracțiunile în formă continuată pentru care a fost trimis în judecată”, se arată în încheierea finală de cameră preliminară din dosarul penal.

Procurorii formulaseră mai multe acuzații: inițiere, constituire de grup infracțional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, instigare la deținerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal, instigare la evaziune fiscală cu producerea unui prejudiciu mai mare de 500.000 euro, spălare de bani, furt comis prin deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale, respectiv furt cu consecințe deosebit de grave comis de mai multe persoane, pe timp de noapte și în concurs de infracțiuni.

În dosarul penal care ajunsese pe rolul Tribunalului Galați, în primă fază s-a dispus o soluție de condamnare a omului de afaceri de 13 ani, care a fost contestată și, astfel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel, care a desființat soluția și a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare. Anul trecut, dosarul a ajuns din nou la Tribunalul Galați care l-a declinat spre soluționare instanței de grad egal din Vrancea.

Istoricul dosarului

Au trecut circa 8 ani de la trimiterea în judecată a ”grupului” Liviu Jitea și, după o primă condamnare (nedefinitivă), judecătorii Tribunalului Vrancea au admis cererile și excepțiile formulate de inculpații din cauză și au returnat dosarul către procurorii DIICOT. ”Refacerea rechizitoriului nr. 218/D/P/2011 din 28.08.2013 a DIICOT-Serviciul Teritorial Galați. (…) Dispune excluderea următoarelor mijloace de probă: c.1. mijloacele de probă obținute prin măsurile de supraveghere tehnică şi anume: înregistrările video, audio şi fotografiere şi planțele foto şi a proceselor-verbale întocmite pentru fiecare dintre aceste activități de supraveghere tehnică”, se menționează în decizia magistraților vrânceni.

Este unul dintre cele mai importante cazuri de contrabandă cu alcool din România și cel mai important din Vrancea, patria vinurilor contrafăcute. După 8 ani de proces, dosarul filierei lui Liviu Jitea a fost retrimis la DIICOT.

Cine este Liviu Jitea

Povestea îmbogăţirii lui Liviu Jitea din traficul de alcool pare inspirată din filmele cu gangsteri americani, din perioada prohibiţiei. Focșăneanul este acuzat de procurorii DIICOT Galați că a păcălit Fiscul cu aproximativ opt milioane de euro, după ce a produs ilegal peste un milion și jumătate de litri de alcool dublu rafinat.

Anchetatorii spun că Jitea ordonase oamenilor săi de încredere să modifice instalaţia de la fabrica de spirtoase pe care o deține în Focșani, Trust LF Trade, astfel încât mii hectolitri de alcool să ajungă direct în spaţiile de depozitare, fără să fie înregistrați prin contorul fiscal. Procurorii susțin că alcoolul ajungea de fapt la societatea învecinată, Vranlact Focşani, o fabrică de produse lactate, controlată tot de Liviu Jîtea. Aici alcoolul era stocat în butoaie uriaşe, de 1.000 litri, care apoi erau încărcate în autoutilitare cu însemnele fabricii de lapte. Astfel, banalele maşini cu lapte nu erau controlate de inspectorii de la Fisc sau de poliţişti. În cazul transporturilor importante, utilitarele aveau antemergători ce semnalau eventualele controale din trafic.

Dosarul penal nr. 6413/121/2013 aflat pe rolul Tribunalului Galați a ajuns la 14 volume ce cuprind o cantitate uriașă de informații şi zeci de termene aprobate de judecătorul de caz.

Avocatul lui Jitea a folosit în instanță zeci de caracterizări pozitive pentru inculpatul Liviu Jîtea din partea unor preoți și călugărițe.

Descinderea DIICOT din 2013

În luna martie 2013, județul Vrancea organiza cea mai amplă acțiune de destructurare a unei prezumtive mafii a alcoolului. 59 de percheziții au avut loc aproape instantaneu, acțiuni în forță coordonate de DIICOT Galați (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) și sprijinite de SRI, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, IGPR, Inspectoratul Județean de Poliție Vrancea, dar și de Jandarmeria Română.

Descinderea oamenilor legii s-a finalizat cu 18 rețineri și arestări. 75 de persoane au fost audiate. Au fost confiscate bunuri și bani: aproximativ un miliard de lei vechi, 16.100 litri de alcool, butoaie cu vin, instalații artizanale de fabricat băuturi alcoolice, dopuri, PET-uri, evidențe contabile duble și alte documente.

Totodată, au fost ridicate în vederea confiscării ori instituirii măsurilor asigurătorii de către procurori: un kilogram de bijuterii din aur, ceasuri de lux, două camioane și șase autoturisme de lux. Toate acestea pentru recuperarea unui prejudiciu de opt milioane de euro pe care procurorii susțineau că gruparea infracțională organizată, condusă de focșăneanul Liviu Jitea, l-ar fi produs începând cu anul 2011, atunci când a fost constituită.

Au trecut aproape patru ani și 64 de termene în instanță de când dosarul în care milionarul focșănean Liviu Jitea şi alte 17 persoane au ajuns în boxa acuzaţilor pentru constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool.

Dosarul a trenat și a fost plimbat între instanțe

Mai întâi, inculpații au scăpat de arestul preventiv, iar apoi interdicțiile judiciare au fost ridicate în anul 2016. Mai mult, inculpații puteau pleca oricând din țară, neavând nici o interdicție în acest sens din partea magistraților. Măsurile asiguratorii impuse de procurorii DIICOT Galați, care păreau ridicole în comparație cu prejudiciul estimat, au fost singurele rămase în vigoare, dar atacate pe rând de inculpați.

Încercările de tergiversare a dosarului i-au făcut, apoi, pe avocații inculpaților să recuze pe rând magistratul-judecător. După consumarea capitolului „recuzare”, avocații au trecut la cererile de amânare din cauze de vreme rea sau din lipsa unor expertize. Astfel, s-a ajuns la un bombardament cu cereri pentru expertizarea tehnologică și evaluare a fabricii de alcool din Focșani. Experții antamați de Jitea au avut grijă să tragă de timp, astfel încât s-a ajuns la amendarea unora dintre ei. Așa se face că expertul tehnic Elena Chirilă, care fusese amendată de instanță cu 3.000 de lei, a fost nevoită să atace amenda și să mai obțină o amânare pentru inculpați.

Avocații lui Jitea au atacat și expertiza realizată de Distrigaz Sud, firmă care constatase că la fabrica de alcool a traficantului fusese umblat la contorul de gaze și „turbina blocată cu un corp metalic.”

Liviu Jitea s-a adresat și Curții Constituționale, invocând excepția nulității absolute a interceptărilor telefonice, a înregistrărilor audio-video și a proceselor verbale ale acestora.

Cereri de recuzare

Și instanța Tribunalului Galaţi a dispus efectuarea unor expertize, dar multe dintre acestea nu s-au efectuat nici până în ziua de azi. Dosarul este plin și de cereri de recuzare, fiind depuse 20 de astfel de solicitări până acum. Majoritatea aparțin avocatului omului de afaceri Liviu Jitea. Toate solicitările au fost respinse, iar la un moment dat, derutat de cursul procesului, şi magistratul care judeca dosarul a formulat o cerere de abţinere, respinsă, de altfel.

După 8 ani de procese, omul de afaceri Liviu Jitea și acoliții săi sunt la un pas să scape de acuzații. Contactat de reporteri, Jitea a declarant că nu comentează decizia până când dosarul nu va fi definitiv și irevocabil închis, sub orice formă. (Foto: Liviu Jitea / Ziarul de Vrancea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

37 comentarii

 1. Romania stat interlop, cu lideri interlopi si santajabili, cu cetateni ignoranti, de tipul „fiecare pentru el”, „pe mine nu ma afecteaza”… De fapt capusele astea ne afecteaza pe toti. Justitia, sanatatea, presedintele, toti niste capuse ale banului public.

  • Au revenit vremurile lui Adita Nastase, asa ca mai usor cu sperantele …

   Poate peste 7-8 ani sa mai incercam altceva. 🙁

  • Nu avem ce incerca. Statul a fost capturat in totalitate de fosta securitate nomenclaturista ajutata de clanurile de romi – folosite mai ales de PSD pentru intimidare si protectie. Ii vedeti mereu pe romi pe langa pesedisti gen garda de corp.
   Au televiziuni de propaganda, detin justitia, politia, administratiile locale. Tot.

  • pai ce facem domnu sanitaru? acum nu mai zicem ca diicot se ocupa doar de droguri. iata, dupa cum iti ziceam ca se ocupa si de altele. dar daca erai asa curios cu ce se ocupa aflai imediat de pe net atributiile. dar tu nu si nu, batman si iar batman. diicot se ocupa de droguri si daca se legalizeaza alea dispare diicot. ca sa nu mai zicem ca legalizarea inseamna cu totul altceva decat ce crezi tu.

  • De acord cu Ion si Nicu. Justitia (si justitia) este corupta si aservita, lucreaza pentru interlopi. Mecanism de stat esuat – furam, dam la baietii care controleaza institutii cheie, poporul scavagist saraceste, pe noi hotii, coruptii si interlopii, ne doare la bascheti.

  • Aaaaa, domnu @andrei, buna ziua.
   Doar ca va nimeriti prost. 🙁 Dosarul a fost INTORS, daca intelegeti. Adica e un esec al DIICOT, daca pricepeti. Nu in totalitate din vina lor, caci a mai surubarit si Dragnea la CCR cu interceptarile pe mandat de siguranta nationala, dar … tot n-au reusit nimic (nici n-au intrat pe fond, nu vorbim de condamnare).

   Ramane, deci, cum am discutat, ce face DIICOT e apa de ploaie dar ei se lauda cu 2-3 ametiti cu marijuana (precum Politia patrunjelului din marile orase).
   Mai asteptam pana vii cu ceva probe sa-ti sustina afirmatiile, da? 💡

  • esti varza saracu de tine. era vorba DE CE SE OCUPA, nu DACA AU SUCCES!!!!!! faci diferenta????
   era vorba de ce atributii au, nu daca si le fac bine. ca nici pe alea de droguri nu si le fac bine daca o luam asa.
   tu probabil ai inteles ca eu zic ca sunt extraordinar de competenti, nimic mai fals. eu doar iti spuneam ca se ocupa si cu altceva in afara de droguri si daca arunci un ochi pe aici sau pe hotnews chiar de sapt trecuta gasesti chestii diicot care nu au legatura doar cu drogurile.
   ca se pierd in instanta e cu totul altceva. unele sunt si din cauza legilor slabe, altele din cauza lor si altele din cauza judecatorilor, dar totusi se mai si castiga.
   insa sa confunzi atributiile cu succesul operatiunilor……modest!!!

  • enterlop în rromânika să fii
   că veață bună ai
   ia mai bagă una domnu’ polițist

 2. România țara de hoți (conducătorii) plasați in frunte de ticăloși (poporul).

 3. A păcălit Fiscul cu doar 8 milioane de euro? Asta e un fleac pentru Românistan, irelevant dacă ia pușcărie sau nu. O știre inutilă ca să se enerveze sclaveții degeaba……plictisitor…

  • Bine ca nu a furat din taxele platite de alti romani, ajunse la bugetul de stat, așa cum au făcut marii corupți cu cele peste 100 de miliarde de euro șmanglite din România in ultimii 32 de ani!

 4. Dorneanu pentru 100k euro anual da legi care sa scape orice penal de puscarie.

 5. Eu nu înțeleg de ce ne chinuim să-i mai trimitem în judecată. Justiția ar trebui sa se ocupe de hoții de cauciucuri, prostituatele de la colt…. Nu de daune de milioane, ce e cu asta
  Excepția excepțiilor,
  Un dosar ca asta ocupa jumătate din cariera unui procuror, costa dublul daunelor provocate și rezultate 0

 6. Nu sunteti capabili de mai bine de atat si nici nu vreti sa fiti, va place coruptia.

  • Ne place corupția. Barna, Pâslaru, Clotilde, Mihăilă, Stelian, sunt oameni cărora și lor le place corupția. CSF, n-ai CSF. Ăștia suntem.

  • Eugen, postalau uselist, când o sa îți bata interlopul cu ceafa lata la ușa strigând „deschide, Politia!” și pe urma sa îți arate și un mandat valid, atunci sa te vad cum vorbești de corupția din usr.

  • „Barna, Pâslaru, Clotilde, Mihăilă, Stelian bla-bla”. Orice discutam, revenim la USR, ca sunt la fel. Aceiasi poveste.

   Si niste fapte:

   Stelian ala demarase procedura de selectia a procurorilor sefi, inclusiv la DIICOT. Procedura de selectie era finalizata si procurorii selectati urmeaza sa sustina interviul, in perioada 6 – 9 septembrie, in fata unei comisii conduse de ministrul Justitiei. Erau 3 candidati la DIICOT, functia fiind neocupata, dupa demiterea celebrei Hosu, aia pusa cu mana de Iohannis, aia cu barbatul condamnat in dosar DNA, aia care a ingropat definitiv dosarul 10 august.

   Pe 2 septembrie Stealian Ion a fost demis fulgerator, cu explicatii complet aberante. Pe 3 septembrie, interimarul Bode a anulat toata procedura de selectie, la prima ora, desi sectia de procurori a CSM ii ceruse disperata pe 2 septembrie sa nu faca asta.

   Cam asa e treaba cu „toti sunt la fel” si „Lui Stelian ii place coruptia”. Asta e direct punctajul PSD/PNL reunit. Ca sa nu se vada cat de murdari sunt ei, toarna vagoane de rahat in capul USR. Si apoi incep cu cantecelul „toti suntem la fel”

  • unde mai exact sunt corupti mai ieujene, aia mentionati? ca nu au niciunul dosar penal. nici macar in lucru. dar in schimbi iti enumar eu vreo 50 de la psd, vrei? si condamnati, nu asa.

  • Au prins-o pe tarfa de mamă a lui Eugen postacul că presta pe centură, și acum se astupă pe aici de ciuda

 7. Numai ce ne vorbește Ciolacu ,despre triumful Luminii asupra întunericului.
  Și despre credința că va triumfa Libertatea și Dreptatea.
  Când totul nu e decât , PSD-im, PSD-im, PSD-im, PSD-im și PSD-IM vă fu…..em și vă furăm de vă nenorocim.
  Corupem și Hoțim, pentru că a trăi altfel nu știm.
  Noi nimic nu pățim, Justiția o jumulim.

 8. O sa-l infunde predoiul cu doamna aia avocat de bagabonti, sefa comisiei juridice de pe langa marea adunare a borfasilor alesi democratic. Va fi safteaua lor. Vai de oamenii cinstiti din tara asta, au ajuns pe mana unor lepre pe cat de lacome, pe-atat de lașe.

 9. Ceva normal în Romanika….. no comment.

 10. Eu am citit articolul pentru ca speram ca scrie cine e bruneta aia periculoasa din poza. Dezamagit

 11. PENSII SPECIALE

  • Da, pensii speciale pentru cei care ii apara pe interlopi. Asa se face in statul mafiot. Fugiti cat mai puteti.

 12. Pai nu Focșani ,DREGĂTORIA lui Oprișan,mai bine zis Faraonul de Vrancea și cu ce ,cu Alcool.
  Tribunalul din Galați !.
  Un Exemplu despre ce și cum cu triumful Luminii asupra întunericului .
  Justiția este in tandem cu PSD la secundă.

 13. Prostii de Johanis si Predoiu stiu?

 14. URAAAA !
  Vedeți ce bine le da din condei( legi) marea alianța pnl/psd/ udmr ! Vedeți că se poate conta pe ei !
  Nu lasă ei pe greii dosarelor la greu . Trebuie și ei să se simtă un pic (15-50% ) ! După greutate. Bravo . Acum realizez cât am greșit că din 1990 încoace am făcut greșeală să nu-i votez .

 15. ei, aş vere!
  copoii fiscului erau pe urmele lor ca sa vezi vericule trebusoara.
  si ei, mafiotii lu’ Al Capone Jitea, au bagat alcoolu’ in masina de lapte.
  hotii si vardistii, vere.
  banu’ sa curga, oamenii pot sa bea orice porcarie, nu un zaibăr bun, bio, de la noi.

 16. Vrancea „patria vinurilor contrafăcute” iar Bucuresti …capitala cu cei mai multi prosti angajati in presa..

 17. … a fost făcut scăpat de fraţii Pensii Speciale. IAR! Exact ca la Dosarul Ţăndărei!

  Fişa dosarului acestei căpuşe protejată de alte căpuşe:

  – 8 ani de cheltuit degeaba resursele statului pentru o „urmărire” la mişto;
  – 8 ani de salarii speciale nesimţite pentru ciocoii speciali;
  – nerecuperarea prejudiciului;
  – daune la CEDO că a fost terorizat şi a suferit tare mult micuţul… şi el este nevinovat că s-a prescris!

  PE CARE CINE LE PLĂTEŞTE??

  CONTRIBUABILUL FRAIER!

 18. Cand o tara este condusa de organizatii si clanuri mafiote,de prosti, incompetenti,deinterlopi si politruci mafioti ăsta e rezultatul,ce va mai mira?-fostul sef al oficiului combaterii spalarii banilor nu avea nici macar bacalaureatul si mai mult de atat a activat ca profesor universitar cu acte false mai multi ani-tara asta e o gluma,un balamuc,un haos,o puscarie,o jucarie in mana unor corupti si infractori in timp ce cetatenii îsi ling ciorapii în saracie si în batjocura si umilinta-sursa site generatia facebook

 19. DII COT tine ascunse în sertare de 7 ani dosarele penale ale apropiatilor afaceristi ai dulapului tradator si ipocrit Ciolanis si nu le trimite în judecata,ce va mira daca va mai fi dosit înca unul? Pt ei oricum e o practica sau aveti impresia ca cele 6 case din centrul Sibiului sunt obtinute prin munca cinstita plavanul ticalos fiind ironic cu jurnalistii spunandu-le ca le-a obtinut din „meditatii”Asta sa i’o spuna lu Mutu

 20. DII COT tine ascunse în sertare de 7 ani dosarele penale ale apropiatilor afaceristi ai dulapului tradator si ipocrit Ciolanis si nu le trimite în judecata,ce va mira daca va mai fi dosit înca unul? Pt ei oricum e o practica sau aveti impresia ca cele 6 case din centrul Sibiului sunt obtinute prin munca cinstita? plavanul ticalos fiind ironic cu jurnalistii spunandu-le ca le-a obtinut din „meditatii”Asta sa i’o spuna lu Mutu

 21. Bă nesimțirea și infracțiuni de genul ăsta în alte state e pedepsită exemplar și în regim de urgență nu că în România unde se taraganeaza aplicarea legilor. De ce au muncit 8 ani procurorii ăia să vină niște gloabe si să spună că nu trebuie interceptati mafioții. Ar duce la oameni politici poliție și finanțe. De ce tace sri.

 22. Bă nesimțirea și infracțiuni de genul ăsta în alte state e pedepsită exemplar și în regim de urgență nu că în România unde se taraganeaza aplicarea legilor. De ce au muncit 8 ani procurorii ăia să vină niște gloabe si să spună că nu trebuie interceptati mafioții. Ar duce la oameni politici poliție și finanțe. De ce tace sri. Bă nesimțiților dați drumul la comentarii sunteți complici la distrugerea țării

 23. Pt ca romanii astia sunt un neam de traista,milog,parsiv,ticalos,slugarnic dispus sa-si vanda si sufletul mafiei si infractorilor,voteaza hoti,derbedei,mafioti ce-i mint,manipuleaza,fraieresc ca pe niste orbi ce habar nu au ce se întampla de fapt cu ei si cu tara asta,meltenii ăstia au distrus tara,ciurucurile,nespalatii,betivii,cersetorii,romulanii,interlopii,asistatii social care defilau la mitingurile PSD pe timpul lui Dragnea lăsand tone de gunoaie în urma lor si o mizerie de nedescris,acesti inculti analfabeti în marea lor parte au adus aceste nulitati,incompetenti,excroci,hoti,corupti,mafioti la putere