G4Media.ro

Unul dintre cei mai bogați oameni din Bulgaria, cu o avere estimată…

Unul dintre cei mai bogați oameni din Bulgaria, cu o avere estimată la 1, 3 miliarde de dolari, anchetat de procurori/ Noi acuzații aduse împotriva magnatului fugar: deținere ilegală de antichități trace, peste 3000 de artefacte

Procurorii bulgari au formulat noi acuzaţii, inclusiv deţinerea ilegală de antichităţi cu valoare istorică, împotriva magnatului de jocuri de noroc fugar, Vasil Bozkov, unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţară, au declarat joi oficiali citați de Reuters.

Bozkov, proprietarul mai multor companii de jocuri de noroc, precum şi al Levski Sofia, unul dintre cele mai populare cluburi de fotbal din Bulgaria, a fost acuzat în absenţă de extorcare şi tentativă de luare de mită, printre alte infracţiuni.

La începutul acestei luni, procurorul-şef Ivan Geşev a declarat că Bozkov a fost reţinut în Emiratele Arabe Unite şi că biroul său pregăteşte o cerere pentru extrădarea acestuia. Bozkov, în vârstă de 63 de ani, cu o avere estimată la 1,35 miliarde de dolari (1,04 miliarde de lire sterline), neagă orice infracţiune.

Bozkov, care deţinea anterior clubul rival al Levski, CSKA Sofia, a declarat pentru un canal TV bulgar, luna trecută,că niciuna dintre acuzaţiile împotriva sa nu a fost dovedită, dar se teme să se întoarcă din străinătate, de teama arestării.

Purtătoarea de cuvânt al lui Geşev, Siika Mileva, a declarat că printre cele 11 acuzaţii aduse împotriva lui Bozkov se numără spălarea de bani şi traficul de influenţă. Bozkov deţine şi cea mai mare loterie privată din Bulgaria.

Însă, în urmă cu două săptămâni, Parlamentul a votat să interzică astfel de loterii şi să pună piaţa de un miliard de leva (562 milioane dolari) sub controlul statului, în încercarea de a combate corupţia, de a reduce jocurile de noroc în rândul tinerilor şi de a stimula finanţarea pentru sport.

Bozkov şi a sa Thrace Foundation, numită după regiunea antică ce cuprindea România modernă şi Bulgaria, nordul Greciei şi vestul Turciei, a acuzat autorităţile că încearcă să îi confişte colecţia de antichităţi trace, considerată a fi mai mare decât cea deţinută de Muzeul Naţional de Istorie al Bulgariei.

Procurorii şi Ministerul Culturii au declarat că a fost organizată o anchetă comună pentru înregistrarea colecţiei de 3.000 de artefacte a lui Bozhov, originile acesteia şi modul în care au fost achiziţionate piesele.

Nu există nicio evaluare oficială a valorii colecţiei sale, dar Bozkov a declarat recent că o altă ţară i-a oferit 600 de milioane de euro (652,32 milioane USD). Părţi ale colecţiei au fost expuse în Germania, Rusia şi Belgia, precum şi în capitala Bulgariei, Sofia.

Bulgaria este una dintre cele mai sărace şi cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, căreia i s-a alăturat în 2007, şi a înregistrat progrese reduse pentru eliminarea corupţiei şi a crimei organizate.

Sursa: Reuters/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia/ Sursa Foto: Sport1.mk

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Ii felicit pe bulgari! …

  2. Antichitati TRACE??? Poate tracice mai baieti…

  3. Si uite asa, Soros, UE , ‘agenturile straine, devin inamici publici si in Bulgaria. Se vor plange ca sunt abuzati, ca sunt nevinovati si au facut totul pentru bulgari. Cunoastem reteta, nimic nou.