G4Media.ro

Untură de bursuc, descoperită de serviciile secrete moldovenești în poșta diplomatică de…

Untură de bursuc, descoperită de serviciile secrete moldovenești în poșta diplomatică de la Moscova la Chișinău

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a comunicat pentru G4Media circumstanțele în care untura de bursuc a ajuns în sacul cu corespondență diplomatică de la Moscova:

Untura de bursuc, în cantitatea de trei fiole cu o greutate totală de 750 grame și a cărei cost se ridică la aproximativ 20 de euro a fost procurată de către un fost colaborator al ambasadei și era destinată pentru uz personal pentru tratarea unui membru al familiei acestuia. Pachetul respectiv a fost autorizat de către șeful misiunii diplomatice cu titlu de excepție din considerente umanitare. În acest context, MAEIE respinge alegațiile potrivit căruia produsul intens mediatizat ar aparține unui „circuit ilicit de bunuri”.

Ținem să menționăm, că la transportarea cargoului diplomatic menționat, funcționarii MAEIE au fost cei care au constatat anumite neconcordanțe în demersul ambasadei de solicitare a transportării cargoului, motiv pentru care la inițiativa ministerului de externe la deschiderea acestuia au fost invitați reprezentanți ai organelor competente.

Acest fapt reflectă sporirea rigurozității de verificare a conținutului atât la expediere cât și la recepționarea poștei diplomatice. În acest context, amintim că de la începutul anului curent au fost întreprinse măsuri suplimentare pentru asigurarea integrității trimiterilor diplomatice cu aplicarea toleranței zero la cazurile de încălcare a disciplinei și sancționarea conform cadrului legal în vigoare a persoanelor care se fac vinovate de încălcări.

 

Autoritățile din Republica Moldova au descoperit un nou caz de transportare ilegală în microbuzul ambasadei Republicii Moldova de la Moscova, de data aceasta fiind vorba de untură de bursuc transportată în sacul cu poșta diplomatică. Descoperirea a fost făcută de către ofițerii serviciului secret SIS, în urma unui control la frontieră, atunci când au găsit o pungă ce conținea untură de bursuc în sacul cu corespondență și documente diplomatice.

Untura de bursuc stă la baza preparării unor remedii pentru afecțiuni ale aparatului respirator.

Transportul acesta a fost autorizat, pentru că revenea cineva din misiune și urma să-și aducă lucrurile personale. Acest lucru este permis. Lucru neplăcut este că această grăsime de bursuc a fost depistată în sacul diplomatic sigilat. Ofițerii de la SIS au deschis mașina, au verificat-o și au constatat că, în principiu, lucrurile de acolo sunt conform listei autorizate. Dar când s-a deschis sacul diplomatic, care în mod normal trebuia să conțină doar corespondența diplomatică, note verbale, scrisori informatice etc., pac un pachet. Ce e în pachetul acela? Și noi am rămas perplecși când am văzut ce s-a transmis de la Moscova în sacul diplomatic sigilat. Recunosc, m-a umflat râsul când am aflat ce se afla acolo”, a declarat premierul interimar Aureliu Ciocoi într-o emisiune la Jurnal TV.

El a mai spus că acel pachet nu avea ce căuta în acel sac diplomatic și că va face demersuri pentru a afla ce s-a întâmplat mai exact.

Sigiliul la acest transport a fost rupt în prezența structurilor de forță și de drept din R. Moldova. Colegii mei de la minister nu au rupt sigiliul până nu au venit reprezentanții organelor de drept. Nenorocitul de pachet cu grăsimea de bursuc s-a găsit, culmea, în sacul sigilat unde, realmente, nu avea ce să caute. Nu contează că e aceeași mașină (în care s-au găsit anabolizantele n.r.), dar contează că în sacul diplomatic a fost pus ceva ce nu trebuie să fie în mod normal acolo. Și asta se întâmplă după faza cu anabolizantele, incredibil”, a conchis Aureliu Ciocoi.

Incidentul recent vine după ce în decembrie 2020, în același microbuz al Ambasadei R. Moldova în Rusia s-au găsit cutii de anabolizante ce valorau 800.000 de lei moldovenești (circa 40.000 de euro – n.r.). Pe această cauză s-a deschis autoritățile de la Chișinău au deschis un dosar penal, iar fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguță, figurează în el. Neguța a fost eliberat la mijlocul lunii martie din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar.

Foto: Untura de bursuc se vinde sub formă de comprimate sau chiar în sticle. Foto/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Hai cu pandemia! Mai curăță planeta de lăcomie

 2. Urși mai sunt ..dar bursugi…

 3. ..afectiuni ale sistemului respirator!
  …pai nu aveti voi sin belsug?
  …apa vie,numita…vaccin?
  …pe deasupra gratis!

 4. ..afectiuni ale sistemului respirator!
  …pai nu aveti voi din belsug?
  …apa vie,numita…vaccin?
  …pe deasupra gratis!

 5. Asta i-ar fi buna si lui Livache. Mai ales la dushuri.

 6. Cred ca e o gluma. Geanta diplomatica, la fel ca consulatul sau ambasada, nu sunt teritorii ale tarii gazda, sa le poate inspecta un sectorist. De la Wikipedia:

  A diplomatic bag, also known as a diplomatic pouch, is a container with certain legal protections used for carrying official correspondence or other items between a diplomatic mission and its home government or other diplomatic, consular, or otherwise official entity. The physical concept of a „diplomatic bag” is flexible and therefore can take many forms (e.g., a cardboard box, briefcase, duffel bag, large suitcase, crate or even a shipping container). It is often escorted by a diplomatic courier, who is similarly immune from arrest and detention.”

  O cutie diplomatica putea sa il contina si pe Kashoggi transat, si tot nu era legal sa fie inspectata.

  Chiar asa, ce indicatii mai are tapalaha de la Blinken azi? Mai e Arabia aliata cu fortele binelui?

  • Era o corespondenta a ambasadei de la Moscova a REPUBLICII MOLDOVA, catre Chisinau, tara mama.
   Dupa ce i-au prins cu anabolizante, acum serviciile secrete au verificat iar daca angajatii moldoveni de la Moscova nu se tin de cotcarii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.