G4Media.ro

Universitățile din România care colaborează cu Institutele Confucius din China vor pierde…

Foto: Institutul Confucius / Facebook

Universitățile din România care colaborează cu Institutele Confucius din China vor pierde finanțarea pentru cercetare – proiect de lege

Deputatul PNL Pavel Popescu a depus în Parlamentul României un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, ar putea bloca accesul universităților din țară care colaborează cu Institutele Confucius, finanțate de Partidul Comunist Chinez, la fondurile din bugetul de stat destinate finanțării cercetării științifice universitare, potrivit unui comunicat de presă.

Popescu și-a motivat inițiativa prin acuzațiile de spionaj care planează asupra acestora.

În acest moment, cele patru universități din România care au colaborări cu Institutul Confucius sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea București, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.

Universitățile românești care colaborează cu Institutele Confucius nu vor mai avea acces la fondurile destinate cercetării științifice de la bugetul de stat până nu întrerup aceste colaborări, dacă proiectul va deveni lege, potrivit comunicatului citat.

”Cele patru Institute Confucius aflate pe teritoriul României, găzduite de patru universități de stat, reprezintă adevărate amenințări la adresa securității naționale a României. În țări partenere, acestea s-au dovedit a fi epicentre pentru spionajul chinez și pentru difuzarea propagandei Partidului Comunist Chinez în societățile democratice. Recent, Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a anunțat, prin vocea ministrului pentru securitate, închiderea Institutelor Confucius din întreaga țară. Ministrul britanic pentru Securitate, Tom Tugendhat, a anunțat în fața Parlamentului de la Londra că noul premier, Rishi Sunak, urmărește să le închidă. Această măsură este doar cea mai recentă dintre cele asumate de guvernele occidentale pentru a slăbi una dintre cele mai consistente pârghii ale propagandei Partidului Comunist Chinez în țările democratice”, se arată în expunerea de motive a legii.

Popescu susține că, la nivel de curriculum, activitățile derulate în cadrul Institutelor Confucius sunt în contradicție cu principiul libertății academice; astfel, cursurile de istorie a Chinei sunt distorsionate pentru a fi omise evenimente istorice importante, precum masacrul din Piața Tiananmen, referințele despre Taiwan, Tibet sau genocidul minorității uygure. Astfel, beneficiarii acestor activități educaționale sunt privați de a afla istoria reală a Chinei, atâta timp cât aceste entități practică un veritabil whitewashing pentru Guvernul din Beijing. O astfel de abordare a evenimentelor istorice recente reprezintă o distorsionare evidentă a adevărului istoric, cu un impact grav asupra securității globale și naționale, din moment ce principiul transparenței și aflării adevărului istoric sunt practic anulate, prin manifestarea totalitară de voință a politicii coordonate de Partidul Comunist Chinez la nivelul Institutelor Confucius.

Această inițiativă legislativă nu intră în conflict cu prevederea constituțională care garantează autonomia universităților, ci doar articulează nevoia ca finanțarea destinată cercetării științifice de la bugetul de stat să servească exclusiv unor scopuri loiale, în acord cu cele stipulate în Strategia Națională de Apărare a Țării, potrivit proiectului de lege.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

9 comentarii

 1. si asa romanii sunt proste de baune, incam a ajuns de la „romana este a doua limba vorbita la firma X din San Francisco” la „romana este a trei limba vorbita la firmele din pipera”

  un bonus de prostie nu poate strica

  prostul, daca nu-i fudul, poate sa tranzitioneze de la sparanghel

 2. Mai trebuie si sa se aprobe, Uncheshul Xi are multi pretini pe la noi….

 3. E de bun agur. Statul comunist asta a facut sau a incercat sa faca peste tot in lume. Evident smecheria lor nu a tinut in toate statele.

 4. Nu sunt bune. Nu e bine. nu fac doctori. cauta creiere. sa le spele noi aven unicersitati de renume cu doctori cu creierul deja spalat. e clean poate sa mai invete iar. chiar si limba romana.

  • si chiar nu e bine sa existe. daca isi ia doctorat la confucius cum apare in cv cand se inscrie la doctorat machiavelli?

 5. Au ramas fara deplasari in China, niscaiva plagiatori nedovediti…

 6. Proiect leftard, Johannis a fost in Coreea de Nord de curand?

 7. Da-le numele, ca sa cautam!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.