G4Media.ro

Universitatea Babeș-Bolyai va testa efectele alimentației „Carpato-Danubiene”, care respectă principiile dietei mediteraneene…

Sursa foto: Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca

Universitatea Babeș-Bolyai va testa efectele alimentației „Carpato-Danubiene”, care respectă principiile dietei mediteraneene dar cu produse românești. Rectorul Daniel David: Mă voi înscrie alături de studenți în studiu. Ținta: seturi de politici publice pentru comportament alimentar sănătos, inclusiv în școli

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că inițiază proiectul CARPO ce vizează construirea unui comportament alimentar sănătos, în care testează efectele unui anumit tip de alimentație. „CARPO este acronimul alimentației «Carpato-Danubiene», validată preliminar la nivelul unor grupuri de experți și recomandată în țară recent de către Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (FRDNBM), de Societatea Română de Endocrinologie (SRE) și de către Forumul Român de Obezitate (FORO)”, precizează Universitatea într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Proiectul este inițiat de Centrul Național de Competențe în Stilul de Viață Sănătos fondat de Academia Română și de UBBMed și este lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Obezității.

Centrul Național de Competențe în Stilul de Viață Sănătos are ca obiectiv în cadrul proiectului „să asigure validitate științifică avansată și să pună acest model într-un context bio-psiho-social prin care să fie mai ușor de implementat și asimilat pe scară largă și să fie promovat de specialiștii în domeniu și în politici publice”, spune UBB.

Proiectul CARPO pentru un comportament alimentar sănătos implică următoarele etape:

  • (1) prin implicarea specialiștilor în științele nutriției de la UBBMed, în prima jumătate a anului 2024 vor fi analizate biochimic produse românești care pot înlocui produse mediteraneene/nordice, respectându-se însă principiile alimentației mediteraneene/nordice
  • (2) În urma acestui demers, în toamna acestui an se va stabili o alimentație „Carpato-Danubiană” prin implementarea unor produse și meniuri-diete diverse.
  • (3) Tot începând din toamna anului 2024, alimentația „Carpato-Danubiană” va fi testată în studii clinice controlate, implicând Cantina UBB, Clinica Universitară de Psihologie, care va analiza implicațiile pe sănătate mintală și mecanismele de aderență (inclusiv de modificări cognitiv-comportamentale în comportamentul alimentar), precum și diverse structuri UBBMed, care, prin laboratoarele existente (ex. UBB-STEM și din cadrul Facultății de Biologie și Geologie și a Facultății de Chimie și Inginerie Chimică), în colaborare și cu alți specialiști necesari, vor analiza implicațiile biomedicale.
  • (4) Concluziile și implicațiile practice, bazate pe dovezi științifice, vor fi formulate la începutul anului 2025.

Contactat de Edupedu.ro, rectorul Daniel David a explicat că din toamnă „la cantină vor fi meniuri gândite în această logică, iar studenții care vor dori să participe la studiu, conform procedurilor oricărui studiu de acest tip, vor semna un consimțământ informat. Cei care nu doresc să participe vor rămâne pe varianta de meniu pe care o avem și acum”.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Sursa foto: Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. intre timp vedeti si cu plagiatul lui bode .. poate reusiti totusi sa o albiti