G4Media.ro

Uniunea Europeană și SUA, îngrijorate din cauza comisiei de investigare a influenței…

Sursa foto: JOHN THYS / AFP

Uniunea Europeană și SUA, îngrijorate din cauza comisiei de investigare a influenței rusești creată în Polonia/ Opoziția acuză partidul național-conservator aflat la putere că va folosi legea pentru a o ataca în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din toamnă

Atât guvernul american, cât și Comisia Europeană și-au exprimat îngrijorarea cu privire la crearea în Polonia a unei noi comisii de investigare a influenței rusești, care este împuternicită să interzică persoanelor să ocupe funcții publice pe o perioadă de până la zece ani, relatează notesfrompoland.com

Ieri, președintele Andrzej Duda (foto deschidere) a promulgat legea de creare a comisiei. În același timp – recunoscând îngrijorările experților juridici, mulți dintre ei spunând că aceasta încalcă Constituția – Duda a trimis-o la Curtea Constituțională pentru evaluare. Cu toate acestea, ea va intra în vigoare între timp.

Într-o declarație emisă mai târziu în aceeași zi, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că „guvernul american este îngrijorat de adoptarea noii legislații, care ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte din Polonia”.

În această toamnă vor avea loc alegeri parlamentare, la care partidul național-conservator de guvernământ Lege și Justiție (PiS) candidează pentru un al treilea mandat fără precedent. Opoziția susține că noua comisie de influență rusă va fi folosită pentru a-i ataca în timpul campaniei.

Departamentul de Stat a declarat că „împărtășește îngrijorările exprimate de mulți” că această comisie „ar putea fi folosită pentru a bloca candidatura politicienilor din opoziție fără un proces corect”.

Acesta „face apel la guvernul Poloniei să se asigure că această lege nu împiedică capacitatea alegătorilor de a vota pentru candidatul [sic] ales de ei și că nu va fi invocată sau abuzată în moduri care ar putea afecta legitimitatea percepută a alegerilor”.

SUA este cel mai important aliat al Poloniei, o relație care a devenit și mai semnificativă în urma invaziei Rusiei în Ucraina vecină. În trecut, opoziția SUA a jucat un rol în retragerea Poloniei de la legile privind proprietatea străină asupra mass-media și memoria istorică.

În această dimineață, comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la noua comisie poloneză de influență rusă. Vorbind cu jurnaliștii înainte de o reuniune a Consiliului European pentru a discuta situația statului de drept în Ungaria și Polonia, acesta a declarat că „există multe motive de îngrijorare în ambele cazuri”.

„Suntem deosebit de îngrijorați de situația din Polonia, cu crearea prin lege a unei comisii speciale capabile să priveze cetățenii de drepturile lor de a fi aleși într-o funcție publică”, a spus Reynders. „Va fi posibil să se facă acest lucru printr-o decizie administrativă, fără niciun control judiciar”.

„Comisia [Europeană] va analiza legislația, dar nu vom ezita să luăm măsuri dacă va fi necesar, deoarece este imposibil să acceptăm un astfel de sistem fără acces la justiție, la un judecător independent”, a adăugat el.

Mulți critici ai legii au afirmat că această comisie de influență rusă – ai cărei membri vor fi numiți de Sejm, camera inferioară a parlamentului, unde guvernul are majoritatea – poate emite în mod unilateral decizii de interzicere a unor persoane din funcție fără implicarea instanțelor.

Aceștia spun că acest lucru va face din comisie un organism extrajudiciar controlat politic și neimputabil, care poate fi folosit pentru a submina opoziția înainte de alegeri și pentru a împiedica capacitatea acesteia de a guverna dacă ajunge la putere.

Cu toate acestea, atunci când a anunțat ieri că va semna proiectul de lege, Duda a susținut că deciziile comisiei pot fi supuse controlului judiciar. Acest aspect a fost menționat și de purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller, într-un interviu acordat ieri postului de televiziune TVN24.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...