G4Media.ro

Uniunea Europeană se teme de „un colaps” al Tunisiei/ Josep Borell: Dacă…

sursa foto: Facebook/ SOS Méditerranée

Uniunea Europeană se teme de „un colaps” al Tunisiei/ Josep Borell: Dacă Tunisia se prăbuşeşte, asta riscă să provoace fluxuri migratorii spre UE

Uniunea Europeană este îngrijorată de deteriorarea situaţiei politice şi economice din Tunisia şi se teme de un colaps al ţării, a declarat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat de AFP.

„Situaţia din Tunisia este foarte periculoasă”, a avertizat el la finalul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles.

„Dacă Tunisia se prăbuşeşte, asta riscă să provoace fluxuri migratorii spre UE şi să antreneze o instabilitate în regiunea MENA. Dorim să evităm această situaţie”, a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă.

Miniştrii au cerut Belgiei şi Portugaliei să trimită reprezentanţi în misiune în Tunisia cu scopul de a efectua „o evaluare a situaţiei pentru a permite UE să-şi orienteze măsurile”, a precizat el.

„Uniunea Europeană nu poate ajuta o ţară incapabilă să semneze un acord cu Fondul Monetar Internaţional” (FMI), a subliniat Josep Borrell.

„Preşedintele Kais Saied trebuie să semneze cu FMI şi să pună în aplicare acordul, altfel situaţia va fi foarte gravă pentru Tunisia”, a insistat şeful diplomaţiei europene.

Preşedintele Saied şi-a arogat puteri depline cu începere de la 25 iulie 2021 şi a arestat numeroase personalităţi. Principalele partide de opoziţie denunţă o „derivă autoritară” care afectează negativ tânăra democraţie apărută de pe urma primei revolte din Primăvara Arabă în 2011.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. UE sa trimită ajutoare financiare in Tunisia, sa nu stea la mana FMI-ului.
    Pana la urma pentru Ucraina se gasesc bani, de ce nu si pentru Tunisia?

  2. Aparent toate problemele pământului sunt problemele noastre. Ar trebui să fie interziși pe viata dacă întra ilegal.

  3. Când romanii fugeau din țară pe timpul comunismul dar și după, in Europa, SUA, Israel… Au fost primiți cu bratele deschise, nu mai comenta nimeni… ca apoi unii dintre romi dar nu numai, ci si romani, sa ne facă de căcat în toată Europa în special, furând, jefui etc. Tot ce știe lumea despre noi, este ca noi toți suntem „țigani”. Va zice o persoana care a călătorit în Asia, Europa și America de Sud. Toți știu aceleași lucruri despre noi. Asta e purul adevăr. O nație needucata dar cu pretenții și autoritari. În România nu era război pe timpul comunismului nici după, apropo. Asa ca trebuiam sa fim trimiși de unde am plecat. Asa ca gura mica, ăstora care se dau deștepți