G4Media.ro

Uniunea Europeană își redimensionează misiunea militară în Mali și retrage o parte…

Sursa foto: EPA/MOUSSA KALAPO via Agerpres

Uniunea Europeană își redimensionează misiunea militară în Mali și retrage o parte din efective

Ţările membre ale UE angajate în Mali vor retrage o parte din efectivele angajate în misiunea de formare militară după oprirea activităţilor sale, a anunţat marţi şeful diplomaţiei europene, spaniolul Josep Borrell, relatează AFP.

„Misiunea rămâne în Mali, dar va fi redimensionată, pentru că nu mai are nevoie de o mie de persoane dacă nu mai antrenează militari din Mali”, a explicat el la finalul unei reuniuni a miniştrilor apărării din UE la Bruxelles.

„Spania, care a trimis unul dintre cele mai importante contingente, nu va pleca, dar îşi va reduce efectivele. Germania la rândul său îşi va redesfăşura militarii în Niger”, a mai spus el.

Plecările se vor face de manieră coordonată, a dat asigurări Borrell. „Nu plecăm cu totul, întrucât pentru a ne face bagajele ne trebuie o decizie unanimă şi aceasta este foarte dificil de obţinut. Chestiunea plecării nici măcar nu s-a pus în cursul reuniunii”, a spus el.

Uniunea Europeană a decis în aprilie să până capăt instruirii unităţilor forţelor armate şi gărzii naţionale din Mali din cauza colaborării lor cu mercenarii grupului rusesc Wagner, veniţi în ţară la chemarea juntei.

Decizia liderilor malieni de a ieşi din G5 Sahel şi forţa sa antijihadistă s-au adăugat denunţării acordurilor de apărare între Bamako şi Paris, a comentat Josep Borrell.

UE a decis marţi să îngheţe furnizarea de material militar finanţată prin „Facilitatea europeană pentru pace”, a confirmat el.

UE a angajat sute de militari şi experţi în misiunile de formare în Mali, EUTM pentru forţele armate şi EUCAP Sahel-Mali pentru poliţie. Mandatul EUCAP, aprobat în 2015, a fost prelungit până la 31 ianuarie 2023. Cel al EUTM, aflată în teren din 2013, durează până la 18 mai 2024.

Mai multe ţări ale UE participă în plus la Misiunea ONU în Mali, MINUSMA. Astfel, Germania a angajat 1.100 de militari în MINUSMA şi alţi 300 în misiunile de formare ale UE.

Sursa foto. EPA/MOUSSA KALAPO/ Mali

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

  1. Dupa 8 ani de dezastru costisitor, eroica forta (predominant franceza) o ia la goana fugarita de „teroristi” inarmati cu bete, prastii si pusti de lemn. Bravo eroicilor soldati NATO ! La mai mare!

  2. pai Mali a facut contract cu trupele Wagner, le-au spus europenilor ca nu mai au nevoie de ei 🙂 si acum europenii spun ca ei se retrag. Este invers: de cand au venit in decembrie 2021, Wagner au facut curat acolo, cum au facut si in Republica Centrafricana, unde este si un monument dedicat trupelor Wagner.
    UE acuza Wagner ca au facut rele, insa oamenii din Mali si CAR sunt fericiti ca au in sfrsit liniste