G4Media.ro

Uniunea Europeană cere Ungariei ”să ia măsuri urgente” pentru a permite funcţionarea…

Uniunea Europeană cere Ungariei ”să ia măsuri urgente” pentru a permite funcţionarea în continuare a postului de radio independent Klubradio, lăsat fără posibilitatea de a emite

Comisia Europeană a cerut Ungariei ”să ia măsuri urgente” pentru a permite funcţionarea în continuare a postului de radio independent Klubradio, după ce acesta a pierdut un apel împotriva retragerii licenţei, potrivit unei scrisori văzute de Reuters, transmite News.ro.

UE şi-a exprimat în această săptămână îngrijorarea referitoare la libertatea presei în Ungaria, în legătură cu cazul postului Klubradio, care emite de 19 ani şi care critică, prin emisiunile şi invitaţii său, politicile guvernului.

Scrisoarea din 12 februarie din partea directorului pentru reţele de comunicaţii al Comisiei Europene, Roberto Viola, adersată ambasadorului Ungariei la UE, Tibor Stelbaczky, afirmă:

”Vă solicit să vă asiguraţi că utilizarea actuală a acestui spectru poate continua în perioada intermediară până când deciziile finale privind respingerea cererii de reînnoire şi cu privire la orice nouă atribuire devin obligatorii din punct de vedere juridic.

Solicit autorităţilor maghiare să ia măsuri urgente, în aşteptarea procedurilor judiciare în curs şi a deciziilor finale privind drepturile de utilizare a spectrului, pentru a se asigura că … cerinţele legislaţiei UE sunt respectate, evitând în acelaşi timp prejudiciul ireparabil pentru actualul titular al frecvenţei.”

Stelbaczky sau oficialii de la ambasada Ungariei UE nu au răspuns sâmbătă cererillor de comentarii.

În scrisoare se menţionează că postul de radio Klubradio se confruntă cu ”un risc iminent” de a fi forţat să nu mai emită ”pe baza unor motive juridice extrem de discutabile.”

Autoritatea pentru media din Ungaria a refuzat să reînnoiască licenţa Klubradio din cauza a ceea ce a numit un şir de încălcări ale reglementărilor de către post.

Klubradio a pierdut marţi un apel împotriva retragerii licenţei sale, ceea ce înseamnă că va mai putea emite doar de duminică.

Scrisoarea Comisiei afirmă că Ungaria, fost stat comunist şi membră a UE, ar trebui să respecte dreptul la libertatea de exprimare şi la desfăşurarea afacerilor, precum şi să onoreze principiul proporţionalităţii.

Prim-ministrul maghiar Viktor Orban este de mult timp criticat în UE şi de către grupurile internaţionale de apărare a drepturilor pentru că face presiuni asupra mass-mediei independente, organizaţiilor neguvernamentale, instanţelor şi cadrelor universitare.

UE a lansat o procedură la nivel înalt împotriva Ungariei cu privire la ceea ce afirmăe că sunt încălcări ale statului de drept, iar principalul grup de centru-dreapta al Parlamentului European a suspendat partidul Fidesz al premierului Orban, invocând deficienţe democratice.

Orban a respins criticile şi a refuzat să îşi schimbe politicile.

Citește și:

Libertatea presei, încălcată din nou în Ungaria: un mare post de radio independent a fost lăsat de autorităţi fără posibilitatea de a emite

Departamentul de Stat al SUA, critici pentru Ungaria după închiderea iminentă a unui post de radio independent

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Rusia a distrus lumea ajutând, în diferite țări, să ajungă la putere trumpisti.

 2. Unde-i lege, nu-i tocmeala.
  Adicatelea UE cere incalcarea, nerespectarea si neaplicarea legilor unui stat membru pentru a acoperi si sterge cu buretele alte incalcari ale legii a obscurului post de radio extremist, sanctionat de mai multe ori, inclusiv in justitie?
  Adicatelea UE cere incalcareanormelor statului de drept?
  Acest post leftard va putea emite in continuare online, iar, daca va dori, va putea participa la viitoare licitatii pentru frecvente. Analizandu-i insa antecedentele…, hmmm….

 3. UE si dna Jourova a respins discutia despre Minority Safe Pack motivînd ca problema tine de fiecare guvern în parte fiind problemã internã. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.fuen.org/en/article/Minority-SafePack-The-European-Commission-turned-its-back-on-national-minorities&ved=2ahUKEwj5lfKo6OjuAhXoz4UKHU9ACNoQFjAWegQINhAB&usg=AOvVaw1ciJWJnVh9s-kYlEm_GTc7.Mã întreb cum îsi permite sã punã la îndoialã o hotãrîre judecãtoreascã care chiar este o problemã internã ,si de ce atîta interes prt un post de radio nesemnificativ care se credea deasupra legii.

 4. Nu cumva sa deranjati autocratia, derapajele democratiei si abuzurile lui V Orban ca-i sare mustarul pe Europa :).
  Servilismul lui fata de Putin e alimentat de desarta speranta secreta ca undeva, candva , cumva vor rescrie impreuna si frontierele Ungariei. O pierdere de timp, bani, energie si poate chiat mai mult. Fascistii si extremistii din Ungaria sunt tari de cap, nu au invatat nimic din WW1 si WW2.

  NATO si Europa NU VOR PERMITE NICIODATA rescrierea frontierelor in tarile membre . Dar xenofobul viseaza revizionism…

 5. Un fel de digi la noi care e trompeta Bruxelles ului

 6. Mult iubitul si stimatul V Orban, cel care va duce pe cele mai mari culmi ale iliberalismului HUNgaria. In locul postuli Klubradio va fi finantat de STAT postul Orbanradio. Maghiarii își merită soarta mai ales cei cu buzele maro de la pupat partea dorsală a piticului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.