G4Media.ro

Uniunea Europeană cere sprijinirea în continuare a agenției ONU pentru refugiați palestinieni

Photo by AFP

Uniunea Europeană cere sprijinirea în continuare a agenției ONU pentru refugiați palestinieni

Uniunea Europeană le-a cerut marţi donatorilor Agenţiei Naţiunilor Unite de ajutorare pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) să-şi continue sprijinul, după publicarea în ajun a unui raport ce menţionează probleme de ”neutralitate politică” în interiorul UNRWA, transmite AFP, transmite Agerpres.

”Le cer donatorilor să sprijine UNRWA, vitală pentru refugiaţii palestinieni”, a declarat marţi, pe platforma X (fosta Twitter), comisarul european pentru gestionarea crizelor şi ajutor umanitar, Janez Lenarcic.

Uniunea Europeană este primul donator al UNRWA, agenţie acuzată de Israel că a angajat peste ”400 de terorişti” în Fâşia Gaza.

Lenarcic a salutat raportul comandat de ONU fostei şefe a diplomaţiei franceze Catherine Colonna, care în opinia lui ”subliniază numărul important al sistemelor de conformitate puse în practică de Agenţie” pentru a-i garanta integritatea şi neutralitate după acuzaţiile formulate de Israel.

UNRWA are peste 30.000 de angajaţi. Aproximativ 5,9 milioane de palestinieni din regiune (Fâşia Gaza, Cisiordania, Liban, Iordania şi Siria) sunt înregistraţi pe lângă UNRWA.

Doisprezece angajaţi ai UNRWA sunt acuzaţi de Israel de implicare în atacul terorist comis de mişcarea palestiniană Hamas în 7 octombrie anul trecut.

Aceste acuzaţii au condus la suspendarea finanţării de către unele ţări şi entităţi donatoare. Multe dintre acestea şi-au reluat ulterior sprijinul, printre care Canada, Suedia, Japonia, Uniunea Europeană şi Franţa, dar altele nu au făcut acest lucru, cum este cazul SUA şi al Regatului Unit.

Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie 2023 de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când cel puţin 1.170 de persoane au fost ucise. Alte circa 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră amplă, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit autorităţilor sanitare din Fâşia Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat, până marţi la prânz, cu 34.183 de morţi (dintre care cel puţin 32 în ultimele 24 de ore) şi 77.143 de răniţi în rândul palestinienilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...