G4Media.ro

Uniunea Europeană cere reformarea profundă a Organizației Mondiale a Sănătății

sursa foto: OMS

Uniunea Europeană cere reformarea profundă a Organizației Mondiale a Sănătății

Statele membre ale Uniunii Europene s-au pus de acord vineri să ceară o reformă profundă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care să o facă „mai transparentă şi mai puternică” şi să-i permită să desfăşoare anchete independente, relatează Agerpres.

Într-o reuniune a miniştrilor europeni ai sănătăţii, „cei 27 au demonstrat o unanimitate pentru reformarea OMS, care trebuie să devină mai transparentă, mai eficace şi mai puternică”, a declarat pentru presă ministrul german Jens Spahn, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

„Vrem să începem încă de acum şi să nu aşteptăm sfârşitul pandemiei. Această dezbatere trebuie să se desfăşoare în paralel”, a subliniat Spahn.

În cursul reuniunii, miniştrii sănătăţii au dezbătut termenii unei declaraţii comune ce urmează să fie aprobată în luna noiembrie.

În proiectul de declaraţie, la care AFP şi Reuters au avut acces, UE consideră că OMS, agenţia ONU aflată în prima linia pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, era insuficient echipată pentru a-i face faţă.

„Chiar dacă OMS dispune de un mandat amplu, recenta pandemie a arătat că aşteptările comunităţii internaţionale faţă de organizaţie (…) depăşeau în general ceea ce puteau asigura capacităţile actuale ale OMS’, constată documentul, menţionând totodată că statele UE ‘iau notă de provocările (…) cu care OMS se confruntă în actualul context geopolitic”.

Mai concret, preşedintele american Donald Trump acuză OMS de o prea mare apropiere de China, unde a apărut noul coronavirus, iar administraţia sa a început procedurile de a retrage Statele Unite din această organizaţie, la care sunt principalul contributor.

Cele 27 de state membre fac apel la întărirea suplimentară (…) a independenţei, muncii normative, capacităţii tehnice, responsabilizării, eficacităţii şi transparenţei OMS.

Printre propunerile UE figurează în special ‘posibilitatea (ca OMS) să efectueze evaluări epidemiologice independente la faţa locului în zonele cu risc ridicat (de propagare de virusuri), în strânsă legătură cu statele’ respective.

După cum aminteşte AFP, China a fost foarte criticată pentru refuzul de a accepta anchete complet independente pe teritoriul său la începutul pandemiei.

‘Vrem ca ţările din G7 să aibă o poziţie comună’ asupra acestor reforme ‘şi să găsească parteneri în toată lumea pentru a le iniţia. (…) Vom vorbi de asemenea cu China’, a mai spus Jens Spahn, menţionând că state membre ar putea fi chemate să-şi majoreze contribuţiile la OMS.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Cand a zis Trump ca OMS este „sclava” Chinei si au ascuns pericolul virusului, au sarit toti in sus. Vezi Doamne nu era corect politic. Acum incep sa se lumineze. Idiotii utili, cum le spunea Lenin stangistilor din Vest.

  • Crezi dumneata că-s stângiști. Herr Spahn îi de la CDU toată ziua. Of, numai marxiști vedeți…

 2. Sa nu uitam ca „geniul” Trump, desi nu ezita sa acuze OMS si China, nu a luat nicio masura concreta pentru a stavili pandemia in SUA. Dimpotriv, ne asigura ca virusul va trece de la sine.

  • mda, asa scrie la gazeta. Prima masura a fost suspendarea zborurilor din China, spre oripilarea tuturor democratilor de bine (nu mai avea hunter cum sa-si mentina networking-ul).
   Apoi, statele si autoritatile locale decid asupra actiunilor din teritoriile lor in foarte mare masura, ca de aia le zice Statele si nu Judetele Unite ale Americii. Ei bine, cei mai anti-lockdown au fost la inceput(ca venea dinspre republicani) tot guvernatorii democrati.

   Ia mai multa lecitina ca faptele astea s-au intamplat in istoria recenta, nu acum 100 de ani sa nu le mai tii minte.

  • @ carmen X

   cred ca nu stii ce scrii

   Trump a inchis granitele SUA iar toti iau sarit in cap.

   Published Jan. 31, 2020 Updated Feb. 10, 2020

   Moving to counter the spreading coronavirus outbreak, the Trump administration said Friday that it would bar entry by most foreign nationals who had recently visited China and put some American travelers under a quarantine as it declared a rare public health emergency.
   Trump Administration Restricts Entry Into U.S. From China

   The travel disruption sent shocks through the stock market and rattled industries that depend on the flow of goods and people between the world’s two largest economies.

   ————

   Feb. 2, 2020

   WEST PALM BEACH, Fla. — President Trump defended a decision that would bar foreign nationals who had recently visited China from entering the United States as his administration continued to assess the growing threat of a coronavirus outbreak.

   https://www.nytimes.com/2020/02/02/us/politics/trump-super-bowl-interview-coronavirus.html

  • Astepta sa-i dai tu solutia salvatoare !
   De ce naiba va credeti toti destepti, cand de fapt n-aveti nicio solutie ?

 3. Target ambitios(adica ne facem ca lucram, avem scopuri marete):
  „Printre propunerile UE figurează în special ‘posibilitatea (ca OMS) să efectueze evaluări epidemiologice independente la faţa locului în zonele cu risc ridicat (de propagare de virusuri), în strânsă legătură cu statele’ respective.”

  Mijloace de „persuasiune”, adevarata mana forte in manusa soft power aceasta UE:
  „Vom vorbi de asemenea cu China’, ”

  Fata de actiunea „oripilant de grosolana”:
  „Donald Trump acuză OMS de o prea mare apropiere de China, unde a apărut noul coronavirus, iar administraţia sa a început procedurile de a retrage Statele Unite din această organizaţie, la care sunt principalul contributor.”.

  Oare care tip de actiune e mai eficienta?

 4. OMS este o organizație birocratica complet inutilă și mâncătoare de resurse financiare. Ar trebui desființată.

 5. Cine sa faca reformele, doctorul Rafila cu șeful lui Ciolacu care nu respecta măsurile iar poliția din Buzău sanctioneaza discriminatoriu.

 6. Cei de la OMS o sa sdea dea afara singuri dupa ce o sa angajeze altii mai competenti. De rusine ca au spus ca masca nu ajuta.

 7. Sunt de parere ca ‘publicitatea’ este nociva si ar trebui interzisa … Un „business model” care ‘farmeaza’ sanatatea psihica a oamenilor …