G4Media.ro

Uniunea Europeană cere „implementarea rapidă” a acordului de la Istanbul, privind exportul…

Sursa foto: European Parliament / Alexis HAULOT

Uniunea Europeană cere „implementarea rapidă” a acordului de la Istanbul, privind exportul de cereale

Uniunea Europeană a salutat vineri drept „un pas în direcţia cea bună” acordul pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene semnat la Istanbul cu Rusia şi a făcut apel la „implementarea sa rapidă”, relatează AFP.

„Acordul de la Istanbul este un pas în direcţia cea bună. Facem apel la implentarea sa rapidă”, a postat şeful diplomaţiei UE Josep Borrell pe contul său de Twitter.

„Este vorba despre o etapă crucială în eforturile vizând depăşirea insecurităţii alimentare mondiale provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Succesul său va depinde de implementarea rapidă şi cu bună credinţă a acordului” semnat vineri, a precizat el.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat şi el vineri acordul care va permite exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina, relatează DPA.

„De acest acord pot beneficia milioane de oameni din întreaga lume”, a scris el pe Twitter.

„Implementarea strictă a acordului este acum extrem de importantă pentru ca acest lucru să funcţioneze”, a adăugat el.

Atât Michel, cât şi Borrell au mulţumit ONU şi Turciei pentru implicarea în medierea acordului.

Ucraina şi Rusia au semnat vineri cu Turcia şi NATO un acord privind exportul de cereale ucrainene, care prevede „coridoare securizate” care vor permite circulaţia navelor de mărfuri în Marea Neagră.

Ucraina a sugerat că exporturile sale vor începe în trei porturi – Odesa, Pivdeni şi Ciornomorsk – şi că speră să le crească numărul pe viitor.

Acordul va fi valabil timp de „120 de zile”, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

„UE rămâne hotărâtă să ajute Ucraina să transporte cât mai rapid posibil cea mai mare parte a cerealelor sale spre pieţele mondiale”, a subliniat Josep Borrell.

Şeful diplomaţiei UE a acuzat Rusia că distruge deliberat infrastructuri şi echipamente agricole şi de transport ale Ucrainei, că provoacă penurii de carburant şi că creează probleme în lanţul de aprovizionare alimentar în lumea întreagă blocând porturile ucrainene şi furând cerealele ucrainene.

„Rusia a pus în fapt în pericol securitatea alimentară a milioane de persoane în lume. Acordul actual oferă o oportunitate de a începe inversarea acestui curs negativ”, a declarat el

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Da, ca rusii se tin de cuvant mereu.

  2. Apare și UE la spartul târgului. Printre sancțiunile aplicate este și blocarea exporturilor de cereale rusești. Una din condițiile acordului este tocmai ridicarea blocadei pentru navele rusești care transportă cereale. Cum se interpretează chestia asta?