G4Media.ro

Ungaria recidivează în scandalul Zilei Naționale și îl acuză din nou pe…

Ungaria recidivează în scandalul Zilei Naționale și îl acuză din nou pe Juncker că nu respectă ”durerea” Ungariei cauzată de unirea României

Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei, a revenit marți cu un atac la președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, pe care l-a acuzat că nu respectă ”durerea” cauzată Ungariei de unirea României. Atacul lui Szijjártó vine la o zi după ce Ministerul de Externe de la București a criticat precedentele declarații similare ale unor oficiali de la Budapesta, condamnând explicit ”mesajele sau declarațiile care incită la ură sau conflicte interetnice”.

Péter Szijjártó a declarat pentru agenția maghiară de presă MTI că Jean-Claude Juncker a demonstrat în ultimii patru ani şi jumătate că nu este potrivit pentru a conduce Comisia Europeană.

Potrivit MTI, ministrul ungar a reacţionat astfel faţă de poziţia Ministerului Afacerilor Externe al României, care a salutat afirmaţiile lui Jean-Claude Juncker referitoare la ziua de 1 Decembrie exprimându-şi, în acelaşi timp, îngrijorarea faţă de “retorica autorităţilor de la Budapesta”.

Péter Szijjártó a explicat că Juncker ar fi trebuit să întruchipeze unitatea Europei, “dar nu a fost în stare nici la Brexit, nici în cazul migraţiei, nici în cazul sărbătorii naţionale a României”, potrivit MTI.

Ministrul de externe a subliniat că “Europa va fi puternică şi unită odată ce vom accepta că anumite date istorice reprezintă pentru unii momente de bucurie, iar pentru alţii, durere”. De asemenea, ar fi important ca “celor care îşi amintesc cu tristeţe de un eveniment să nu li se pretindă să fie fericiţi, o astfel de aşteptare este imorală şi necinstită” – a spus Péter Szijjártó.

Foto: Péter Szijjártó (Sursa: Ministerul maghiar de Externe)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

 1. Cine a fost primu in Ardeal?
  In niciun caz voi.
  Provocator.

  • La cat de inceti sunt ardelenii…e posibil sa fi ajuns dupa attila „biciul lui Dumnezeu”…

  • Intrebarea e irelevanta, ce conteaza este cine o locuieste astazi.

  • @ Morjan- Văd că ți sa făcut de-o poezie.

   Ești tâmpit si idiot
   Mama mă-tii de netot,
   Te-ai trezit să comentezi
   Prostul mă-tii asta ești.
   Ardeleanul îi ardelean,
   Boul naibii de țigan,
   Și de îi vei supăra
   Una peste bot vei lua.
   Bugetar tu te-ai nascut
   Dute-n măta la păscut.

 2. Asadar…doriti ceva dragii nostri vecini?

 3. Pãi primul document scris în limba românã (caractere chirilice) apare abia în secolul XIV, iar primul în limba maghiarã apare deja în secolul XI. Interesant.

 4. Ce sa-ti spun!….durerea Ungariei! Ca sa vezi! Nu poate merge inainte UE din cauza durerii Ungariei!! Cat despre noi, asa ne trebuie. Le-am suflet si in fund numai sa nu fim acuzati ca minoritatile nu au drepturi in Romania. Sa fim seriosi. Ungurii au mai multe drepturi la noi decat in Ungaria. Vorbesc liber limba materna? Vorbesc. Invata in limba materna? Invata. Au reprezentanti in Parlamentul Romaniei? Au. Le place sau nu, sunt cetateni ROMANI. Asa ca, mai scutiti-ne cu pretentiile voastre de ev mediu. Nu ati reusi sa evoluati deloc . Ce valori ati dat voi umanitatii ?

 5. Armata română a mai ajuns de 2 ori
  la budapesta,,, sa nu de-a dracu sa ajunga si a treia oară,,,,

 6. Asta si voiau politicienii din Ungaria sa creeze un mic scandal de prost gust cu tara lor vecina in an de centenar. Nu stiu alt stat membru din UE care sa boicoteze ziua nationala a unui alt stat membru cum o fac an de an politicienii din Ungaria care interzic ambasadorului lui sa participe. Politicienii maghiari nu inteleg ca asta nu va atrage nicio simpatie din partea celorlalte tari, ci este o actiune de prost gust. Nimeni nu le cere maghiarilor sa sarbatoreasca daca unii dintre ei cred ca nu au ce sarbatorii (ca nu toti maghiarii gandesc la fel), dar macar politicienii maghiari ar trebui sa aiba un minim respect si sa taca din gura.

 7. Învinșii sunt totdeauna triști, chiar dacă n-au dreptate. Mă întreb cum se face că Austria nu e în ”durere”, că doar și ea ”ne-a pierdut” după război, nu numai Ungaria ? Apoi, v-ați întrebat vreodată ce s-ar întâmpla cu Ungaria dacă toată Transilvania, cu vreo 7 milioane de români, s-ar uni cu ea ?

  • Învinșii nu au dreptate chiar dacă au. Ungaria a pierdut 2/3 din teritorii pe când Austria nu. Romanii sărbătoresv pierderea Ardealului de Nord în VW II? Tre sa fii idiot sau analfabet istoric sa nu înțelegi frustrarea ungurilor.

  • @ puidedac: dupa argumentarea ta si Germania ar trebui in fiecare an sa faca scandal ca a pierdut Silezia si Austria si Polonia de Vest. Ii vezi sa faca asa ceva? Numai Ungaria vad ca are frustrari care sincer sunt de neinteles.

  • @Zimbru Germania a pierdut Austria??? WTF? Dar sa lăsăm prostia asta. Teritoriile respective nici nu se compara ca și proporție la pierderea Ungariei. Dar hai sa te ajut. Sa sărim aprox 100 de ani. Serbia recent a pierdut Kosovo, unde majoritatea e deja albaneză. Totuși de ce sunt frustrați? Mai multa empatie domnilor! Și lăsați istoria naționalist comunist sovină. Ne ar fi mai ușor tuturor..

 8. Sunt provocări lansate de Budapesta tocmai pentru a porni conflicte. Si nu este vorba doar de Romania, ci de conflictul UE-Ungaria. Asadar nu trebuie sa dam curs acestor mizerii tipic maghiare. Ungurii sa-si vada de ale lor.

 9. Politicienii maghiari din Ungaria si Romania sunt niste jeguri interesate. Din pacate rahatii nostri din guvern nu prea le tin piept

 10. Imigrantii ilegali din Europa sa fie trimisi acasa, hunii sa se intoarca in Mongolia!

 11. @Unu’ sunt evrei toti din lista ta, daca ai citi istorie ai afla ca ungurii nu au realizat nimic, mai mult nici nu le-a placut fara stapan. au fost slugi la austrieci , acum sunt la rusi

 12. SUNT IN TRISTETE SI „UNGURII NOSTRI”, TERICEANU SI DRAGNEA.

 13. Daca spui ca Ungaria a fost si inaintea Daciei cu 300 de ani te cred pe cuvant de dac

 14. @pandan de ce sa zic asa ceva? Dar stai un pic.. ce treaba are Dacia cu Tarile Românești? Absolut nimic! Sau poate îmi spui spui și mie un singur rege dacoroman/român între 300-1300. ???