G4Media.ro

Ungaria: Proprietarul pro-Orban al principalului site independent de ştiri l-a demis redactorul-şef

Ungaria: Proprietarul pro-Orban al principalului site independent de ştiri l-a demis redactorul-şef

Proprietarul principalului site independent de ştiri ungar index.hu a anunţat miercuri că l-a concediat pe redactorul-şef Szabolcs Dull, la o lună după ce acesta a avertizat că independenţa faţă de guvern a site-ului pe care îl conduce  este în pericol, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Index şi-a setat barometrul privind independenţa la „în pericol”, „pentru a semnala ceea ce numeşte tentative externe de a influenţa conţinutul” celei mai mari organizaţii media critice faţă de guvernul premierului Viktor Orban.

Orban, un iliberal autodeclarat, a condus guvernul său naţionalist în numeroase dispute cu Uniunea Europeană, care a iniţiat o procedură punitivă din cauza erodării statului de drept, inclusiv a libertăţii media, la Budapesta.

La summitul din weekend, Orban a reuşit să obţină diluarea condiţiilor privind respectarea statului de drept pentru a obţine acces la fondul de redresare după pandemie, fapt despre care analiştii spun că îl va încuraja să-şi consolideze controlul asupra puterii.

Preocupările mai vechi privind independenţa Index s-au accentuat după ce omul de afaceri pro-guvernamental, Miklos Vaszily a dobândit un control semnificativ asupra finanţării site-ului mai devreme în acest an.

Vaszily nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta aceste informaţii.

Într-un comunicat, Laszlo Bodolai, şeful fundaţiei care deţine site-ul de ştiri, Index.hu Zrt., a spus că Dull s-a dovedit incapabil să controleze tensiunile interne de după venirea lui Miklos Vaszily şi presupuse tentative de a controla conţinutul redacţional.

Laszlo Bodolai a spus că haosul creat a dus la o scădere a veniturilor, în condiţiile în care firmele de publicitate au stat departe de site.

„Cel mai important lucru este ca toată lumea să dea dovadă de reţinere. Independenţa politică a Index nu este în pericol”, a scris el într-o scrisoare către personal.

Szabolcs Dull spune că a fost concediat din cauza avertismentelor pe care le-a publicat în Index cu privire la tentativele tot mai accentuate de a influenţa site-ul din exterior şi a barometrului de măsurare a independenţei pe care îl publică din 2018.

„Cred că îngrijorările personalului erau rezonabile şi ca redactor-şef am făcut ce mi-a dictat conştiinţa datoriei în circumstanţele respective”, a afirmat el.

Bodolai nu a numit un nou redactor-şef, dar a precizat că jurnalistul veteran, Pal Szombathy, va deveni CEO al fundaţiei Index.hu Zrt. Precedenţii CEO al fundaţiei şi-au dat demisia rapid unul după altul în ultima lună.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Titlul vi l-a scris un sudor ungur?

  2. lool Index-ul e anti Orban si nu pro Orban… e mare fluctuatia acolo ca redactori sef:)) pentru ca nu prea merge minciuna mai departe,pentru ca Orban guverneaza excelent ….si la Summit Orban o primit 52,8 milliard de euro… ca a negociat intens… noi ca un stat de trei ori mai mari nici 80 de miliard 79 mai exact …. sa vede diferenta cat de mare voce are Ungiaria in UE…. sincer eu cred ca Iohanescul nostru nu a negociat deloc… atata primest si gata sa fi multumit cu ala si o semnat ca un catel care o primit deja osul dpa cina… …. pf…..

  3. Iar UE abia asteapta sa pompeze Zecile de MIliarde de Euro catre Ungaria „democratica” a lui Viktor Orban!!!
    Parlamentul European ce-o zice despre statul de drept al lui V. Orban?!

  4. Daca eu dau banii, eu dictez. dau afara pe cine vrea. Nu are nici o legatura cu democratia, tine de capitalism. Daca patronul e pro Orban, il da afara pe redactorul anti-Orban. Logic.
    E mult mai transparent, decat fondul de 200 milioane de lei impartit dupa critirii preferentiale de Orban de Dambovita.

  5. L-a demis PE redatorul sef

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.