G4Media.ro

Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin, dă asigurări şeful de…

Sursa foto: Kremlin.ru

Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin, dă asigurări şeful de cabinet al premierului Viktor Orban

Ungaria nu îl va aresta pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, întrucât nu ar exista niciun temei juridic, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Ungaria a semnat şi a ratificat Statutul de la Roma, document în baza căruia a fost înfiinţată Curtea Penală Internaţională (CPI), instanţa ce a emis vineri un mandat de arestare pe numele actualului preşedinte al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, acuzat de deportarea ilegală a mii de copii ucraineni.

CPI susţine că există motive rezonabile pentru a crede că Putin poartă o responsabilitate penală individuală în acest caz.

Fiind întrebat dacă Vladimir Putin ar fi arestat în cazul în care acesta intră în Ungaria, Gergely Gulyas a spus că Statutul de la Roma nu a fost promulgat în Ungaria. ”Ne putem referi la legislaţia ungară şi pe baza acesteia noi nu îl putem aresta pe preşedintele rus… întrucât statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria”, a explicat Gulyas.

El a precizat că guvernul ungar ”nu şi-a definitivat o poziţie” cu privire la mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin. ”Aceste decizii nu sunt cele mai fericite întrucât ele duc lucrurile către escaladare şi nu către pace, aceasta este opinia mea personală, subiectivă”, a adăugat demnitarul ungar.

Curtea Penală Internaţională a emis vineri mandate de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi al comisarului prezidenţial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru deportarea a mii de minori ucraineni în Rusia.

Rusia nu este parte a Statutului de la Roma, ceea ce înseamnă că mandatele de arestare emise de CPI nu au forţă juridică pe teritoriul său. Totuşi, decizia CPI ar putea împiedica deplasarea preşedintelui rus în oricare din cele 123 de state ce recunosc jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale.

Rusia nu a negat că a luat mii de copii din Ucraina de la începutul a ceea ce ea numeşte o ”operaţiune militară specială”, dar susţine că scopul a fost de a-i proteja.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Nu Ungaria, poliția Maghiară!

  2. Sper ca cineva sa puna picioru in prag si sa o arda pe Ungaria. E evident ca is putinofili.

  3. E un neadevar ceea ce spune orban acolo. Tratatul de la Roma a fost semnat si ratificat de Ungaria, ratificarea nu s-a putut face decat printr-o lege votata in parlamentul ungar. Romania a ratificat tratatul de la Roma prin legea nr. 111 din 13 martie 2002, de exemplu.

  4. A rasuflat usurat Putin cand a aflat ! :))))))

  5. Da, de parca mai are Putinescu curaj sa mai calce in afara Rusiei, cu mandatul CPI pe numele lui.

  6. Declaratia asta e de fapt o limba in cwur data de Orban lui Putin si nimic mai mult pentru ca Putin nu are pe unde sa ajunga in Ungaria(doar daca incearca pe conducta Drujba).

  7. putleru poate dormi linistit…xă ti onping nu-i da arme si lacheu dă la budaPesta nu-l aresteaza…😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

  8. Orban, sclav putlerist