G4Media.ro

Ungaria are două luni să schimbe legea privind finanțarea externă pentru ONG-uri,…

Ungaria are două luni să schimbe legea privind finanțarea externă pentru ONG-uri, adoptată de cabinetul Viktor Orban în disputa cu George Soros / Comisia Europeană avertizează că se poate ajunge la sancțiuni financiare

Comisia Europeană a declanşat joi procedura de infringement împotriva Ungariei în legătură cu legea sa privind organizaţiile neguvernamentale cu finanţare externă, indică un comunicat al executivului comunitar, relatează Agerpres.

Comisia a decis să îi trimită Budapestei o scrisoare de notificare oficială pentru că nu s-a conformat hotărârii Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în cazul C-78/18 Comisia versus Ungaria.

În decizia sa din 18 iunie 2020, CJUE a ajuns la concluzia că legea ungară privind ONG-urile (legea transparenţei) încalcă regulile UE cu privire la libera circulaţie a capitalului şi drepturile fundamentale de protecţie a datelor personale şi libertatea de asociere, protejate de Carta drepturilor fundamentale a UE. În particular, Curtea a evidenţiat că dreptul la liberă asociere constituie una dintre bazele esenţiale ale unei societăţi democratice şi pluraliste şi include drepturile organizaţiilor societăţii civile de a căuta, a-şi asigura şi a utiliza resurse.

CJUE a ajuns la concluzia că legislaţia ungară ameninţă rolul societăţii civile de actor independent în societăţile democratice, subminând dreptul lor la liberă asociere, creând un climat de neîncredere faţă de ele şi limitând confidenţialitatea donatorilor.

Executivul UE consideră că Ungaria nu a luat măsurile necesare pentru a se conforma deciziei respective, în pofida apelurilor repetate ale Comisiei de a proceda urgent în această privinţă. În particular, Ungaria nu a revocat legea transparenţei, care a fost găsită ca fiind contrară legislaţiei UE.

Ungaria are la dispoziţie două luni pentru a lua şi a implementa toate măsurile cerute pentru remedierea situaţiei. În caz contrar, Comisia poate decide să se adreseze CJUE cu propunerea de impunere a unor sancţiuni financiare.

Legea din Ungaria privind ONG-urile s-a numărat printre măsurile adoptate de guvernul condus de Viktor Orban împotriva a ceea ce consideră a fi o influenţă străină nedreaptă, având legătură cu dezacordurile sale cu miliardarul american George Soros, care s-a născut la Budapesta.

Orban a acuzat organizaţiile neguvernamentale finanţate de Soros de amestec politic. George Soros a respins acuzaţiile, spunând că e vorba de „distorsionări şi minciuni” menite a crea un inamic extern fals pentru a distrage atenţia cetăţenilor ungari.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Jos noua dictatura globala, cea neomarxista !

  • Asa e, jos jos jos…nu stim exact ce e dictatura neo-marxista dar sa strigam cu manie proletara cum ne-a invatat Marx – Jos !

   Sa invinga dictatura proletara marxista globala ! Restul JOS !

   Curat murdar nea Trahanache. Hasta la victoria sempre.

  • Interesant cum falsele ong-uri cu finantare straina refuza transparenta, adica sa-si declare public sursa veniturilor.
   Sunt vreo 20 la numar.
   Restul asociatiilor, ong-urilor de tot felul, vreo 60 000 la numar, nu au nicio problema cu legea in vigoare facuta dupa model american.
   Oare de ce?

 2. Comisia avertizeaza si isi exprima ingrijorarea, privind cu atentie cum Viktorash se pisha cu nonsalanta peste orice linie trasata in nisip.

  De ani de zile nici o sanctiune si banii tot intra.
  Astept sa treaca alea doua luni si sa gaseasca o noua scuza pentru impotenta de a opri jaful de bani europeni si transformarea unei tari din UE intr-o dictatura pe modelul rusesc.

  • E ca al nostru – urmaresc cu atentie marita si ingrijorare. S-a tot marit ingrijorarea pana au ramas cu privirea in soare si banii luati.

 3. Salut !
  Exemplul lui Orban (nu Ludovic), este demn de urmat. Da ce dracu, ong urile nu se conformeaza
  cu legea ungureasca ? Probabil, stiu ele de ce….
  Primesc bani din exterior, ca sa-l tamponeze pe Orban ?! Daca, numai l-ar critica, n-ar fi bai, dar,
  contamineaza populatia, cu idei fabricate aiurea!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.