G4Media.ro

Ungaria anunţă că nu va coopera cu comisia PEGA în scandalul de…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Ungaria anunţă că nu va coopera cu comisia PEGA în scandalul de spionaj cu programul Pegasus, pentru „a proteja statul de drept”: „O farsă a Bruxellesului”

Misiunea Comisiei de anchetă a Parlamentului European pentru examinarea utilizării Pegasus şi a altor programe de spionaj echivalente (PEGA) este o farsă a stângii, a susţinut luni ministrul justiţiei din Ungaria, Judit Varga, motivându-şi cu aceste cuvinte refuzul de a se întâlni cu delegaţia de europarlamentari, transmite MTI, citată de Agerpres.

”Luni începe cu o farsă a Bruxellesului. Astăzi soseşte în ţara noastră delegaţia PEGA care serveşte interesele politice ale stângii europene”, a scris Varga pe contul său de Facebook.

Ministrul ungar a adăugat că membrii delegaţiei, care se vor afla luni şi marţi la Budapesta, au solicitat o întrevedere cu ea, pe care Varga a refuzat-o.

Oficialul ungar a amintit că securitatea naţională este o competenţă exclusiv naţională a ţărilor membre ale UE şi şi-a exprimat opinia că PEGA îşi depăşeşte competenţele instituţionale într-o manieră ”periculoasă”.

”Pentru a proteja statul de drept nu acceptăm să cooperăm cu comisia PEGA”, a susţinut ministrul ungar, care s-a declarat ”obligată” să respingă posibilitatea unei întâlniri cu delegaţia.

Un grup de 10 eurodeputaţi se deplasează luni la Budapesta pentru a investiga folosirea unor programe de spionaj precum Pegasus.

În iulie 2021, mass-media independente au publicat informaţii despre folosirea software-ului de spionaj Pegasus de către guverne din mai multe ţări împotriva jurnaliştilor, activiştilor şi nu numai.

Potrivit portalului de investigaţii ungar Direkt36, în Ungaria, guvernul ultranaţionalistului Viktor Orban ar fi putut utiliza Pegasus în cazul a mai bine de 300 de persoane, între ele, jurnalişti, oameni politici din opoziţie, activişti şi oameni de afaceri.

După luni întregi în care nu a comentat informaţiile, în noiembrie 2021 autorităţile de la Budapesta au recunoscut că guvernul a achiziţionat programul de spionaj israelian Pegasus, fără a da însă şi alte detalii, invocând interesul de securitate naţională.

Este de aşteptat ca marţi delegaţia PEGA să informeze presa despre vizita sa în Ungaria.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...