G4Media.ro

Ungaria acordă grupului rus Rosatom licenţă de construcţie pentru două noi reactoare…

Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Ungaria acordă grupului rus Rosatom licenţă de construcţie pentru două noi reactoare la centrala atomică de la Paks

Autoritatea pentru Energie Atomică din Ungaria a acordat licenţă de construcţie pentru două noi reactoare la centrala atomică de la Paks, care sunt construite de grupul rus Rosatom, relatează Reuters.

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala nucleară de la Paks a fost construită în anii ’80 de sovietici şi furnizează aproape 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. În luna decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi. Conform calendarului iniţial, construcţia urma să înceapă în 2018 pentru ca prima unitate să fie finalizată în 2025.

În pofida întârzierilor semnificative, contractul acordat fără licitaţie grupului rus de stat Rosatom este dat ca exemplu al legăturilor strânse dintre premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Iniţial, proiectul a fost întârziat de o procedură îndelungată de evaluare derulată de Uniunea Europeană şi concentrată pe modalitatea de finanţare.

Autoritatea pentru Energie Atomică din Ungaria a anunţat joi seara pe site-ul său că actuala centrală nucleară de doi Gigawaţi de la Paks poate fi extinsă cu două noi reactoare, în aşteptarea noilor licenţe.

Energia nucleară nu este supusă sancţiunilor UE.

Planurile pentru cele două noi reactoare nucleare servesc intereselor strategice ale Ungariei, a afirmat în mai ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului, Peter Szijjarto, după întâlnirea cu conducerea Rosatom.

Conform acordului semnat în 2014 între Moscova şi Budapesta, pentru finanţarea proiectului ce va fi realizat de compania rusă Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, cu o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% şi 4,9%.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

19 comentarii

 1. Și noi avem nevoie de energie atomica in regiunea de Nord-vest. Desigur cu parteneri occidentali!

  • mult succes, orbane, sunt curios pe unde aduci reactoarele in ungaria, ca tara lu matale e asa, fara iesire la nimic din cate imi amintesc… si avioanele rusesti nu au voie in spatiul ue. deci, cum primesti tu reactoarele, ca esti la fel ca serbia, nu poti sa iti primesti tainul din rusia ca sunt sanctiuni in vigoare?

 2. @Ion stai liniștit Popescu a semnat contractul cu NUSCALE pentru microreactoarele care se vor monta la noi în țară și le-a plătit și banii înainte. Așa că peste o sută de ani o să avem și noi energie electrică, asta dacă nu o exportă băieții deștepți.

  • Prefer varianta asta decat sa ne legam de gat cu rusii pe zona nucleara. UE nu ar trebui sa permita Ungariei sa aduca mizeria aia de tehnologie sovietica in inima Europei. Nu doar din cauza Cernobalului si a riscurilor pe care orice tehnologie ruseasca le aduce intrinsec dar si a dependentei si santajului pe care il vor practica rusii in viitor.

  • Nu mai raspandi minciuni. N-a platit nimic, ba chiar unuele studiisunt finantate de SUA prin programul PGII.

 3. Orbanul bland suje de la …😂

  • Orban pariaza pe un cal mort. In cazul, putin probabil, dar ipotetic de luat in calcul, ca putin castiga acest conflict, Ungaria va putea sa-si alipeasca Transcarpatia (pentru care baleste orban) dar in sens invers, ca republica „autonoma” in componenta unei federatii ruse largite.
   Iar orban numit de kremlin sef de gubernie – fie si pe viata, tot nu va mai conta. Un fel de lukasenko, dar mai prost, nefiind chiar rus. Mai degraba un dodon

 4. Să-i pupi în cur pe: CIA, pe Zelensky, pe Biden și mai ales pe „fiusu“! :)))))

 5. Cea mai periculoasă minciună e cea cu un sâmbure de adevăr.

 6. @ monica & mihai

  Mereți buey la un hotel dacă vă scapă a vă pupa în cur! :)))))

 7. wokerii sunt rosii la fatza ca Orban face ce e bine pentru Ungaria, si totusi investitiile din vest tot la unguri se opresc 🙂

  • Tehnologia sovietica nucleara in inima Europei nu pare o decizie prea isteata. Cred ca Orban e fortat de rusi sa mearga inainte cu nenorocirea de proiect altfel ii taie gazul. In rest, da, investitiile in Ungaria merg mult mai bine decat in Romania dar asa a fost si inainte de Orban. Adica sa nu uitam, Ungaria avea fabrici germane auto dinainte de 89. E vorba doar de o mare diferenta de capacitate administrativa. Nu neg ca si politica pe sarma a lui Orban le-a adus avantaje dar nu cred ca aia a facut diferenta. Ungaria nu plateste gaz rusesc la juma de pret, fii sigur de asta, poate cu un discount de 10%. Mai degraba relatia cu China sa le aduca beneficii. Aici, ca de obicei, politicienii romani n-au nicio idee despre ce trebuie facut.

 8. Ungaria isi vede interesul. Noi tocmai am vandut Mintia.

  • Pană și Lukesenko s-a prins, numai Orban a rămas blocat cu limba-n Putinel 😂

  • Nu stiu daca interesul lor e sa se lege la cap cu nenorocirea aia de tehnologie sovietica. Ca de obicei, Ungaria e pe contrasens. Majoritatea tarilor europene vor sa scape de dependenta ruseasca, ei sunt pe dos pentru niste beneficii pe termen scurt. Astazi exista tehnologie nucleara moderna si sigura oferita de multe firme occidentale (firmele coreene au oferte excelente) la preturi apropiate de cele oferite de rusi si ai garantia ca nu va exista un santaj ulterior. Daca mai vorbim si de siguranta si calitate, lucruri la care rusii „au excelat” mereu, atunci e clar ca nu Orban a luat decizia asta ci Putin. Ma rog, eu cred ca nu se va face vreodata proiectul asta. Politicienii post Orban vor lua alta directie.

 9. Ei ne iau ciocarliile, noi le luam corneele. In cazul asta am luat, nu am dat. Dar nu a putut sa dea mafia cu stampila.

 10. Cand dam afara acest stat duplicitar ba chiar tradator? sa se duca in Comunitatea sovietic si fascist-tarista a lui Putin unde i-ar sta mai bine.

 11. #dumnezeu….nu te agita degeaba….Mihai,Monica,Eugen,bugetarul,yoyo,asm…e aceiași persoana! Când uita cum se semnează,mai scăpa câte un… etc! Asa ,ca între prieteni,sa le uram zilnic:”bună dimineața,monica”!!!!