G4Media.ro

Ungaria: 75 de ani de la naşterea matematicianului Erno Rubik, inventatorul ”Cubului…

Ungaria: 75 de ani de la naşterea matematicianului Erno Rubik, inventatorul ”Cubului Rubik”

Matematicianul şi profesorul Erno Rubik s-a născut la Budapesta, la 13 iulie 1944, transmite Agerpres.

A studiat la o şcoală de arte frumoase. Încă de atunci i s-a trezit gustul pentru aplicaţiile tehnice. Drept urmare, următorul pas în educaţia sa l-a constituit Universitatea tehnică din Budapesta. A absolvit în 1967, obţinând diploma de arhitect. Şi-a continuat studiile la Facultatea de arte decorative din cadrul Arhitecturii. A doua diplomă obţinută în 1970 i-a dat titlul de designer. Din 1970, a rămas la facultate, predând planuri, construcţii, elemente de arhitectură interioară, planuri de mobilă şi proiecte, studiul formelor geometrice şi geometria descriptivă.

S-a căsătorit în 1977, soţia sa fiind designer de interior. Împreună au patru copii.

Spaţiul l-a intrigat întotdeauna, cu posibilităţile lui incredibil de bogate, alternarea spaţiului cu ajutorul diferitelor obiecte, transformarea obiectelor în spaţiu (sculptură, desen), mişcarea în spaţiu şi în timp, corelarea lor, repercursiunile lor în mintea umană, relaţia între om şi spaţiu, obiect şi timp. După cum mărturiseşte chiar Rubik, cubul a luat naştere din acest interes, din această căutare a expresiei, din aceste gânduri. Soluţia tehnică finală, adică cea mai simplă formă a Cubului 3X3X3, cea mai uşor de folosit în modele, i-a venit spre finele anului 1974, după câteva încercări. Mai multe modele au fost confecţionate pentru el şi pentru prietenii săi. După lansarea lui pe piaţă în 1977, a devenit foarte popular în Ungaria, apoi, după 1980, în întreaga lume.

În ultima perioadă, şi-a dedicat o mare parte din timp pentru a pregăti baza unei Expoziţii de ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică (domenii STEM), care a presupus mai multe călătorii prin lume într-o perioadă de şase ani. Marea deschidere a expoziţiei a avut loc pe 26 aprilie 2014, la Science Liberty Center situat în afara New York-ului. În cadrul expoziţiei, Rubik a susţinut mai multe prelegeri.

Foto: Erno Rubik / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Dragut articolasul. Buna idee.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.