G4Media.ro

Un spion rus a fost condamnat la 5 ani de închisoare de…

Un spion rus a fost condamnat la 5 ani de închisoare de către un tribunal din Estonia

Un tribunal estonian a condamnat la cinci ani de închisoare un rus acuzat de spionaj în folosul Moscovei, potrivit unui document judiciar, în cel mai recent caz care implică Rusia în ţările baltice, informează miercuri AFP, citată de Agerpres.

Bărbatul este identificat doar cu iniţialele A.A., descris succint drept originar din Rusia care a primit o pregătire secundară, potrivit unui document consultat de agenţia de presă franceză. El a fost arestat în mai 2019, apoi acuzat de spionaj, potrivit documentului.

Un tribunal regional din Tallinn l-a declarat vinovat la 29 august, condamnându-l la cinci ani de închisoare şi la o amendă de 1.300 de euro.

Serviciul estonian de contraspionaj ISS a refuzat să comenteze asupra cazului, afirmând că va continua să exploreze pistele identificate la acea dată.

Estonia a arestat cel puţin 15 persoane recrutate de spionajul militar rus GRU şi de Serviciul Federal de Securitate (FSB) în ultimii ani, potrivit agenţiei de presă BNS.

Tallinn şi Moscova au făcut de asemenea schimb de mai mulţi spioni condamnaţi în ultimii ani.

O altă republică baltică, Lituania, a anunţat la sfârşitul anului trecut că a destructurat o reţea de spionaj local ce lucra pentru Rusia şi a plasat în detenţie mai mulţi lituanieni care au recunoscut că au spionat în folosul Moscovei.

Declanşarea crizei ucrainene în 2004 a dus la escaladarea tensiunilor între republicile baltice şi Rusia, tensiuni ale căror origini pleacă încă din epoca sovietică.

Estonia, Letonia şi Lituania şi-au redobândit independenţa după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, şi au aderat la Uniunea Europeană (UE) şi la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2004, suscitând critici vehemente din partea Moscovei.

Foto: pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.