G4Media.ro

Un specialist în biologie moleculară și genetică explică de ce vaccinul anti-COVID…

sursa foto: Arhiva personală

Un specialist în biologie moleculară și genetică explică de ce vaccinul anti-COVID din România este sigur și trebuie făcut de toată lumea

Conferențiar-doctor Anca Butiuc-Keul, specialist în biologie moleculară, biotehnologie și genetică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, explică pentru G4Media de ce vaccinul este în acest moment cea mai bună soluție pentru a ne reîntoarce la o oarecare normalitate în societate. Cercetătorul spune și de ce este sigur, cu toate că e primul utilizat la scară largă care uzează de tehnica ARN-ului mesager. Una dintre temerile celor care nu vor să se vaccineze ține de eventuale tulburări degenerative care s-ar produce în anii post-vaccinare.

 • Cercetătorul clujean demontează teoria cu argumente științifice și trage un alt semnal de alarmă: „Dacă lumea nu conștientizează că trebuie să revenim la normalitate, ar trebui să se gândească că avem deja aproape un an de stat în izolare, iar asta înseamnă că după ce se va fi terminat această pandemie, vom fi extrem de vulnerabili în fața altor infecții virale fiindcă răspunsul nostru imun nu se produce stând în casă și în izolare. Vom face viroze multe, gripe și așa mai departe”.
 • Odată cu noua tulpină apărută care circulă în aproape toată Europa, inclusiv în România, omul de știință din Cluj spune că secvențierea diverselor variante virale se face nu doar pentru a le identifica, ci și pentru a determina diferențele dintre ele, pentru a putea adapta inclusiv testarea PCR la nevoie și chiar vaccinurile.

Cercetătorul Anca Butiuc-Keul, specialist în biologie moleculară, biotehnologie și genetică de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj spune că se va vaccina de îndată ce va avea posiblitatea. De ce-ar face-o și alții?, am întrebat-o, în condițiile în care vaccinul care se administrează în România, cel de la Pfizer-BioNTech este primul dezvoltat cu tehnica ARN mesager, ceea ce produce indoială în rândul populației. Una dintre teoriile care circulă vizează producerea unor tulburări degenerative grave în anii următori.

 • „Da, vaccinul acesta folosește acea secvență scurtă de ARN mesager. Ce înseamnă asta. Conține informația pentru a produce acea proteină Spike care stimulează răspunsul imun. Acel ARN mesager este utilizat în celulele noastre pentru a produce proteina, nu intră în nucleu și nu are cum să intre în ADN-ul nostru, să ne modifice informația din celule. ARN-ul este extrem de instabil, nu intră în nucleu pentru că este rapid degradat de enzimele din citoplasma celulară. Transferul din citoplasmă în nucleu nu este atât de facil precum își imaginează lumea. Așadar, fiți liniștiți, nu vă modifică acest vaccin ADN-ul sub nici o formă. Nu se produce nici o tulburare de nici un fel. Iar această metodă nu este nouă, se folosește de cel puțin 10 ani, în alte direcții medicale. Oamenii trebuie să înțeleagă că tehnica a evoluat extrem de mult și e foarte bine, pentru că vaccinurile salvează vieți. Anual salvează milioane de vieți.”

Anca Butiuc-Keul vine și cu un alt argument solid în privința necesității vaccinării anti-COVID.

 • „Sunt două modalități de imunizare, prin vaccin sau prin boală. Unii spun că vor să facă boala, că se bazează pe organismul lor. Sigur, te poți baza, dar nu știm niciunul dintre noi ce formă de boală vom face. Treci prin patologie 2-3 săptămâni, dar apoi mulți experimentează diverse alte efecte post boală. Gândiți-vă și la asta. Fiecare are și persoane în vârstă sau aflate în categorii de risc. Eu îmi asum, ca individ, că reacționez bine la boală, dar nu știu cum o vor face alții. Acum, foarte important de știut: noi stăm de aproape un an de zile în izolare, cu activități restrânse, cu masca pe față. Noi în tot acest interval nu ne-am imunizat nici față de celelalte boli infecțioase, de viroze, la care, fiind expuși, ne imunizam. Noi când vom ieși din această izolare, vom fi foarte expuși la tot felul de patologii infecțioase, la gripe, la viroze banale etc. Nu este în regulă pe termen lung. Nu putem să ne gândim exclusiv la noi, individual, pentru că facem parte din societate și trebuie să funcționăm adecvat ca un întreg, nu doar individual.

Avem noua tulpină care deja circulă, care este mult mai infecțioasă. Toată lumea își dorește ridicarea tuturor restricțiilor, dar dacă nu facem ceva pentru asta, nu se va întâmpla. Și peste vară s-au ridicat restricțiile și ați văzut cum a arătat toamna. Este dezastru cam peste tot în Europa. În UK cam un sfert, până la 30 la sută din cazuri sunt cu noua tulpină.

La o tulpină mult mai infecțioasă, e firesc că va crește și numărul de cazuri în România foarte mult, iar odată cu asta vor crește cazurile grave și foarte grave, iar presiunea excesivă pe sistemul medical afectează pe toată lumea. Actul medical este orientat preponderent către Covid, iar celelalte patologii sunt neglijate, astfel că 30% din cancere sunt depistate mai târziu. Și la asta ar trebui să se gândească cei care nu vor să facă vaccinul. La Cluj am avut rată de incidență de 10 cazuri la mia de locuitori. Asta înseamnă 1%. La 1% grad de infectare, sistemul medical a fost aproape de colaps, iar școlile s-au închis. Pentru a ajunge la imunitatea de grup este nevoie de cel puțin 70% imunizare, iar dacă oamenii nu vor să se vaccineze, atunci se va atinge prin boală. Dar cu ce preț?”

Despre noua tulpină de coronavirus identificată și în România, care circulă în aproape toată Europa, cercetătorul clujean spune că poate fi depistată prin diagnostic dacă se va lua în calcul adaptarea testelor RT-PCR, dar momentan nu este necesar acest lucru. Tulpina se depistează acum prin secvențializarea genomului viral.

 • „Secvențializarea nu este o metodă de diagnostic, ci se face pentru a identifica diverse mutații în scop de cercetare, pentru a lua unele decizii, pentru a modifica protocoale, dar nu este o metodă care să fie făcută la un număr foarte mare de probe, fiindcă durează foarte mult și implică și costuri mari. Cum se face. Se ia genomul, se secvențializează, adică se determină exact structura genetică, apoi se face o analiză și se compară cu secvențele celorlalte tulpini existente în baza de date. Ei bine, pe baza acestor date se pot adapta testele acestea PCR, la scară largă, pentru diagnostic în cazul pacienților. Asta se face prin kituri, care trebuie să conțină anumiți reactivi care pot face acest lucru. Tulpina aceasta este mult mai infecțioasă, dar nu produce forme de goală mai grave. Așadar lumea trebuie să respecte cât mai atent toate măsurile de protecție. E foarte important să ne vaccinăm. Mutația aceasta care a apărut se referă la acea proteină spike, în sensul că noua variantă facilitează o legare mai puternică a proteinei de receptor și din acest motiv este mai infecțioasă această formă. Poate pătrunde mai ușor în organismul nostru. Se multiplică și produce noi particule virale și riscul de răspândire este mai mare. Dar mutația nu a afectat alte regiuni ale genomului”, mai precizează specialistul de la Universitatea Babeș.

Anca Butiuc-Keul este specialist în biologie moleculară, biotehnologie și genetică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A condus mai mulți ani departamentul de biologie moleculară și biotehnologie al UBB și are zeci de lucrări publicate în domeniul biologiei moleculare. A urmat și studii post-doctorale și a lucrat ca cercetător la Biological Research Center din Szeged, Ungaria și la Julius Kuhn Institute, Quedlinburg, Germania. Ca și o completare, Kariko Katalin, celebra cercetătoare datorită căreia s-a dezvoltat tehnica ARNm care a făcut posibilă apariția vaccinului și angajată BioNTech, a lucrat, de asemenea, la Biological Research Center din Szeged, unde și-a făcut studiile post-doctorale.

sursa foto: Arhiva personală

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Dpmdv statul ar fi putut sa inchege mai din timp o campanie coerenta de informare ai carei protagonisti sa fie specialisti cum e doamna din articol sau doamna din celalalt articol de azi ( spec virusologie ) care sa transfere credibilitate catre vaccin, caci dl Gheorghita , desi il cred de buna credinta, e si tanar si venind din Armata, oamenii il asociaza cu ideea de forta si obligativitate. Romanii, vaduviti cronic de educatie civica si incredere in societate ( comunism, corputie postcomunista etc) cred ca au nevoie mai mult de oameni care sa le impuna respect, nu de informatie de specialitate. In orice caz se simte lipsa unei campanii de informare si comunicare implementata si targetata profesionist, pe profile si grupuri etc.

 2. Ati sters comentariul desi arata motivele succesului vaccinarii din Israel, SUA, etc.

 3. In tara cu 20 mii biserici si 13 mii scoli comentariile pe aici nici nu mai conteaza.

 4. Intelegem ca esti un reputat expert virusolog cu o vasta opera publicata in reviste de prestigiu.

 5. Marea specialista in biologie moleculara nu stie ca moleculele ARNm au o durata de viață de cateva zeci de minute?
  Daca ar exista aceeași molecula de ARNm câteva zile, ar induce sinteza unei cantități enorme ale respectivei proteine transcrise pentru celula.
  A, ca într-un organism sunt permanent sintetizate molecule ARNm in timp ce altele sunt degradate (si i se pare duduii ca e fix aceeași molecula) e altceva, dar asta se întâmplă în cazul transcrierii din ADN pentru obținerea de proteine.
  La vaccinare, se introduce o cantitate finita de ARNm, care va fi utilizata pentru sinteza proteinei spike si apoi distrusa, ca doar nu blocăm tot metabolismul pe sinteza de componente de capsule virale, nu?

  • @unde gasiti….. Vaccinul Pfizer Biontech si Moderna utilizeaza o secventa de ARN m viral imbunatatita prin modificarea unor portiuni care-l face mai greu detectabil de catre sistemul imunitar. Astfel ARN ul nu dispare in cateva zeci de minute, ci in cateva zile, timp suficient pt o imunizare de mai lunga durata. Dupa administrarea rapelului la 21-28 de zile, perioada de imunizare creste si mai mult, unii optimisti spun pana la 1 an.

 6. Explicațiile date au fost suficiente pentru cei cu un gram de minte. Au vorbit specialiști ce nu pot fi contestați din punct de vedere profesional și nu au cum să fie toți ticăloși din punct de vedere moral. Cei care sunt analfabeți funcționali nu înțeleg ce citesc dat nici ce le explici. La ei se adaugă cei cu frică de injecții. Ceilalți se vor vacina. Dar datorită celor ce refuză nu vom scăpa de virus. România va deveni o puierniță de Covid 19 cu multiple tulpini noi. Ne vor folosi străinii pentru identificarea noilor tulpini și pregătirea vaccinurilor pentru 2022. Probabil vor mai fi câteva state în situația asta( de puierniță Covid).

  • Ioane, inca nu te-ai trezit dupa chef. Discutam degeaba despre facutul sau de nu vaccin, pentru ca astia sanatosii si care nu suntem cu armele in linia intai, nu vom fi acceptati la vaccinare decat in 2023 dupa ce se termina etapele 1 si 2 plus popimea. Pana in 2023 mai curge multa apa pe Dunare si se schimba opiniile populatiei de 5 ori.

 7. Toti romanii au terminat medicina, dar toti! 18 milioane de specialisti are tara asta cu analfabetism functional. E plin de specialisti si de mancatori de …bomboane. Si la vara, cand o sa vreti sa dati navala in Grecia si nu o sa va primeasca fara dovada ca v-ati vaccinat , sa vezi drama! O sa ramanem cu virusul asta pe cap pana o sa imbatranim. Numai idiotii cred in conspiratii, aia care sunt cei mai usor de manipulat. Datorita vaccinurilor am ajuns 6 miliarde iar daca guvernele care conduc lumea te vor mort, pun chimicale in mancare, asa ca mai bine va ganditi ce va omoara mai repede, fast-food cu care va imbuibati cand mergeti la mall week-end de week-end sau vaccinul? Va plangeti de corporatii, ca fac si dreg, ne fac rau, ca duc banii in afara tarii. Pai daca e asa, aruncati dracului telefonul, da, ala cu care dormiti sub perna, aruncati televizorul cu diagonala cat masa din sufragerie, aruncati masina aia cu care va dati in figuri pe strada, cu care taiati fata prostilor si linia de tramvai!

 8. De ce nu primesc adeverință dacă am avut boala şi m-am imunizat pe cale naturală? Scade profitul pfizer?