G4Media.ro

Un șef al Poliției de Frontieră Iași, numit în funcție după presiuni…

Un șef al Poliției de Frontieră Iași, numit în funcție după presiuni politice – Reporter de Iași

Comisarul șef Leonardo Melinte a fost impus în 2020 ca adjunct la conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași în urma unor intervenții politice pe filiera Costel Alexe (șeful Consiliului Județean Iași) – Marcel Vela (ministrul Afacerilor Interne) – Liviu Bute (șeful Poliției de Frontieră Române), scrie publicația Reporter de Iași.

Funcția de adjunct este esențială pe Frontiera de Est pentru că este Șeful Operativ și dă toate ordinele de execuție: cine intră în tură, cine iese și cine se plimbă pe graniță.

Ziariștii ieșeni spun că numirea face acum obiectul unui dosar deschis de DNA Iași și prezintă înregistrări audio din interiorul poliției de frontieră legate de numire.

Legislația internă a Ministerului de Interne arată că adjuncții Inspectoratelor Teritoriale sunt propuși de șeful direct, structura centrală dând doar aprobarea. Numirea comisarului-șef Leonardo Melinte ca adjunct pe toată Granița de Est s-a făcut însă prin încălcarea acestui Ordin: șeful Poliției de Frontieră Iași s-a opus, iar numirea a făcut-o direct Inspectoratul General al Poliției.

Informațiile au fost devoalate în ianuarie 2021, când Costel Alexe a ajuns în vizorul procurorilor DNA în dosarul de corupție în care e acuzat că ar fi primit mită, ca ministru al Mediului, câteva tone de tablă de la combinatul din Galați.

Înregistrarea discuțiilor dintre Mariniuc, comandantul ITPF Iași, și Bute respectiv Melinte, arată că inspectorul-șef s-a supus unui ordin politic, deși regulamentele interzic acest lucru: „Vă repet că nu e cea mai potrivită persoană”. Liviu Bute a ignorat mesajul. (sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Citește tot articolul pe Reporter de Iași

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. ei na, pe bune? numirile la politie se fac politic? ce surpriza…

  • functia de sef la frontiera nu ar trebui sa fie politic facuta pentru a nu e o functie politica
   (da poate gresesc)

   intr-o tara normala o astfel de numire se poate face de un politician, gen ministru de interne, doar dupa un concurs

   in momnetul in care un anchetat penal , ca PNL-USL-istul tabla-alexe, pune „o” vorba la ministru de interne pentru cineva , si acel cienva e numit, inseamna clar presiuni/interventie politica

 2. ReporterIS este printre puținele ziare care are anchete ce au dus la demascarea animalelor politice, a afacerilor veroase ale mafiei galbene și roșii, a implicării politicului în toată viața economică. Cinste ziariștilor de la acest mic ziar de provincie. Mai sunt ziariști care nu sunt cumpărați de politicieni. Puțini dar buni!

 3. Tocmai jigodismul de partid a distrus această țară; toate instituțiile sunt pline de numiți politic, indivizi fără coloană vertebrală, dar supuși haitelor de partid, plătiți, din bugetul public, adică din taxe și impozite…

 4. Da si tpoti astia nu sunt in stare sa isi impuna punctul de vedere si sa o aduca pe udrea in tara, atat de importanti suntem pentru serviciile din afara, din vecini. Suntem praf, in afara.
  Daca nu o aduc pe Udrea in tara, suntem stat esuat

 5. VOTATI USL