G4Media.ro

Un reputat istoric american al religiilor publică o carte despre asasinarea lui…

Foto: Mircea Eliade / Institutul Cultural Român la Londra

Un reputat istoric american al religiilor publică o carte despre asasinarea lui Ioan Culianu și legătura cu articolele din tinerețe ale lui Mircea Eliade în care susținea Garda de Fier

Bruce Lincoln, istoric al religiilor și unul dintre discipolii lui Mircea Eliade, a finalizat o carte ce tratează legătura dintre asasinarea intelectualului Ioan Petru Culianu în SUA și descoperirea de către acesta a articolelor din tinerețe în care Eliade susținea organizația fascistă Garda de Fier, potrivit unui anunț al editurii Oxford University Press.

Cartea, cu titlul ”Secrets, Lies, and Consequences. A Great Scholar’s Hidden Past and his Protégé’s Unsolved Murder”, va fi disponibilă din noiembrie 2023.

Volumul analizează ultimele evenimente care au dus la asasinarea lui Ioan Culianu și dezvăluie că acesta încerca să publice articole cu încărcătură politică ale lui Mircea Eliade, a întâmpinat rezistență și a căutat să le protejeze atunci când viața sa era în pericol.

Bruce Lincoln și Ioan Petru Culianu au fost amândoi discipolii lui Mircea Eliade la Universitatea din Chicago. Culianu a fost asasinat în mai 1991 chiar într-un sediu al universității americane, împușcat în ceafă de un autor care nu a fost nici până acum identificat și prins.

Bruce Lincoln este profesor de Istoria religiilor la Divinity School din cadrul Universității din Chicago. Și-a obținut licența la Haverford College în 1970 și doctoratul la Universitatea din Chicago în 1976 cu distincție. Cele mai recente publicații ale sale includ Discourse and the Construction of Society: Comparative Studies of Myth, Ritual, and Classification, 2nd Ed. (2014), Apples and Oranges: Explorations In, On, and With Comparison (2018), și Old Thiess, A Livonian Werewolf (2020, împreună cu Carlo Ginzburg).

Prezentarea cărții:

La începutul anului 1991, Ioan Culianu se afla în pragul unei cariere academice strălucite. Culianu fugise din România natală și se afirmase ca un savant admirat la scară largă la doar patruzeci și unu de ani. Preda la University of Chicago Divinity School, unde era văzut ca moștenitorul aparent al mentorului său, Mircea Eliade, părintele fondator al domeniului studiilor religioase, care murise cu câțiva ani mai devreme.

Dar apoi Culianu a început să primească mesaje de amenințare. Pe măsură ce temerile sale creșteau, a cerut unui coleg să păstreze câteva documente pentru a le păstra în siguranță. O săptămână mai târziu, Culianu se afla în toaleta bărbaților de la Divinity School când cineva i-a tras un glonț în ceafă, omorându-l pe loc. Cazul nu a fost niciodată rezolvat, deși teoria predominantă este că Culianu a fost ținta poliției secrete românești ca urmare a articolelor critice pe care le-a scris după căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Ce conțineau acele documente misterioase? Și ce legătură ar putea avea acestea cu moartea lui Culianu? Documentele au ajuns în cele din urmă în mâinile lui Bruce Lincoln, iar povestea lor se află în centrul acestei cărți. Documentele erau traduceri în limba engleză ale unor articole pe care Eliade le scrisese în anii 1930, unele dintre ele exprimând sprijinul lui Eliade pentru Garda de Fier, mișcarea mistico-fascistă antisemită virulentă din România. Culianu a încercat să publice unele dintre aceste articole, dar a întâmpinat o rezistență acerbă din partea văduvei lui Eliade.

În această carte, autorul Bruce Lincoln explorează ceea ce dezvăluie articolele despre trecutul lui Eliade, eforturile sale ulterioare de a ascunde acest trecut, relațiile sale complexe cu Culianu și posibilele motive ale uciderii șocante a lui Culianu.

Nota Redacției: Apariția cărții a fost semnalată de Eugen Ciurtin, istoric al religiilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Saracul Culianu a sfârșit rau. Eliade a fost un monstru al istoriei religiilor iar articolul este prea scurt pentru a se face inteles trecutul lui Eliade. Trebuie citita cartea ca sa se înțeleagă.

  2. Poate vreti sa spuneti ca a fost as.asinat ca urmare a articolelor extrem de critice la adresa regimului ili.es.cu. De altfel, e foarte probabil ca o miscare neo-leg.ion.ara sa fie la baza cr.im.ei (sau sa para ca ar fi fost, cel putin) sustinuta discret de se.c.uristi, evident. Si in felul asta nici nu ne mai miram cum a aparut ulterior partidul Romania mare.

  3. o carte despre asasinarea lui culianu si legatura cu articolele din tinerete ale lui eliade pe care le-a descoperit culianu? ce legatura poate fi intre ele? banuiesc ca niciuna, cel mai probabil e o pista falsa.