G4Media.ro

Un raport comandat de guvernul de la Londra propune crearea unui organism…

Un raport comandat de guvernul de la Londra propune crearea unui organism ”de control” al calităţii ştirilor și dezvoltarea de programe educative anti-fake news

Un raport independent comandat de guvernul britanic şi publicat marţi propune crearea unui organism ”de control” care să monitorizeze calitatea ştirilor publicate de platformele online, pentru a ajuta utilizatorii să determine ”integritatea” şi ”fiabilitatea” informaţiei, transmite agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Premierul Theresa May a cerut anul trecut întocmirea acestui raport, cu obiectivul de a promova ”sustenabilitatea producţiei şi distribuţiei jurnalismului de înaltă calitate”.

Raportul a fost coordonat de economistul Frances Cairncross, iar concluziile documentului arată că platforme precum Google şi Facebook au început deja să dezvolte iniţiative menite să faciliteze identificarea conţinuturilor de încredere.

”Aceste eforturi trebuie continuate şi extinse, dar acest lucru să se facă sub o supraveghere adecvată”, se indică în raportul publicat de guvernul britanic.

Conform datelor cuprinse în document, Facebook şi Google au obţinut 54% din totalul câştigurilor pentru publicitatea pe Internet în Regatul Unit în anul 2017.

”Puterea platformelor online provine, de o parte, din enorma lor scară, şi de cealaltă parte din marea cantitate de date personale pe care le colectează”, se mai arată în raportul care solicită de asemenea ca organismele de reglementare şi control să continue să studieze ”opacitatea pieţei anunţurilor digitale”, precum şi rolul marilor platforme online.

Investigaţia cerută de guvernul britanic pledează în plus pentru extinderea şi pentru media digitale a scutirii de la plata TVA-ului, scutire de care în Regatul Unit beneficiază presa tipărită.

Se recomandă de asemenea autorităţilor să dezvolte programe pentru susţinerea ”alfabetizării mediatice” a populaţiei, cu scopul de a educa cetăţenii să observe aşa-numitele ”ştiri false” (fake news).

Articol publicat în cadrul unui proiect comun G4Media.ro – IPP#StopDezinformare

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.